Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 05. 08:22, szerda | Helyi
Forrás: bartokszinhaz.hu

Börtönszínház - Szép Ernő: Május

Börtönszínház - Szép Ernő: Május

A Pálhalmai Országos BV. Intézet Május című előadását tekinthetik meg színházunkban.

A II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjébe öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be. A legjobb rendezés díjjal jutalmazta a zsűri a Pálhalmai Országos BV. Intézetet, ezúton is gratulálunk!

A lentiekben olvashatják a részleteket, és sok szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásra október 7-én 18 órakor.

A belépőjegy 500.-Ft, mellyel hozzájárulnak a színház és a Pálhalmai Országos BV. Intézet drámapedagógiai programjainak megvalósításához.

Idén második alkalommal mutatkozhattak be az ország legjobb börtönszínházai. Első alkalommal 2013-ban a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza adott otthont az eseménynek. Második alkalommal a budapesti József Attila Színházat érte a megtiszteltetés, hogy helyszínt adott a rendezvénynek, melyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szervezett.

A rendezvény célja, hogy segítse a büntetés-végrehajtás egy fontos munkáját, az elítéltek társadalomba való sikeres visszailleszkedését. A színjátszás ennek segítségére van, hiszen a tevékenység közben toleranciát tanulnak, pozitív irányba fejlődhet a személyiségük. Emellett pedagógiai lehetőségeket is nyújt, segít az elítélteknek újragondolni, előre megfontolni döntéseik rövid- és hosszútávú következményeit. Segít kezelni az agressziót, és az alkalmazkodóképességet is javítja.

Szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott az eseményhez, összesen 21 börtönből, 237 fogvatartott szerepelt. A sok színvonalas előadás nem maradt jutalom nélkül. Az idei Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjébe öt regionális győztes jutott be: Tiszalök, Vác, Szombathely, Állampuszta és Pálhalma.

A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május c. előadása érdemelte ki, melyet Csadi Zoltán rendezett. Színházunk ezúton is gratulál mind a rendezőnek, mind a szereplőknek egyaránt a színvonalas előadáshoz.

Szép Ernő Május c. műve egy az első világháború idején élő szerelmes párról és egy öngyilkos jelölt személyről szól. Szereplőink mindennapi, a századforduló idejére jellemző problémákkal küzdöttek. Hétköznapi vágyaik elérése sokszor akadályokba ütközik, ennek ellenére érzéseikkel széppé varázsolják napjaikat. Egy hétköznapi téma, viszont egy életre meghatározó élményt nyújt mind a darab előadóinak, mind a nézőinek egyaránt.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza fontos feladatának tartja a szerepvállalást a jó ügyek mellett, ebben támogatást ad és segítséget nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.