Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. November 04. 11:07, péntek | Helyi

Csak a Hankook finanszírozott tanfolyamokat

Csak a Hankook finanszírozott  tanfolyamokat

A „HÍD” Egyesület Humán Szakemberek Klubja és a megyei kormányhivatal Munkaügyi Központ Dunaújvárosi Kirendeltsége klubdélutánt tartott. A foglalkoztatás itt némiképp sajátos helyzetű.

A „HÍD” Egyesület Humán Szakemberek Klubja és a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Dunaújvárosi Kirendeltsége klubdélutánján Majorné Angyal Erzsébet kirendeltségvezető tájékoztatta az érdeklődőket Bucsi Szollár Zsuzsa (a Humán Szakemberek Klubja titkára) bevezetőjét követően.
„A Dunaújvárosi Kistérség aktuális foglalkoztatási helyzete – álláskeresési támogatások” című előadásból többek között kiderült, hogy a Dunaújvárosi Kistérség foglalkoztatási helyzete kismértékben kedvezőbb mind az országos, mind a megyei helyzetnél a 2011. szeptemberi adatok tükrében. Míg országosan 12,1% (536.694 fő) volt az álláskeresők száma, addig Fejér megyében 11,3% (21.358) volt ugyanez az érték. Dunaújváros térségében a regisztrált álláskeresők száma 4250 fő volt, ami 10,9%-os arány.

A 4250 regisztrált munkanélküli adatait tovább bontva a kirendeltség-vezető megjegyezte, hogy 89%-uk dunaújvárosi és mindössze 11% lakik a város vonzáskörzetében. Más bontás szerint 41,1%-uk férfi, 58,9%-uk nő. Ez az adat eltér a megyei és országos aránytól. Azt jelzi egyrészt, hogy a dunaújvárosi nők nagyobb arányban keresnek munkát, mint a más körzetekben élők, másrészt azt is, hogy itt sokkal nehezebben tudnak elhelyezkedni a nők, mint a férfiak.
Az adatok egy további bontása szerint a munkát keresők 36,1%-a szakmunkás, 26,1%-a betanított munkás, 18,4%-a segédmunkás és 19,45-a szellemi tevékenységet folytatott, mielőtt munkát keresővé lett.

Majorné a továbbiakban részletezte, hogy a regisztrált munkanélküliek mennyi ideig és milyen mértékű ellátásban részesülhetnek. Az ide vonatkozó szabályok több alkalommal, például legutóbb most szeptember 11-től módosultak. Például a munkanélküli ellátás, ha elegendő munkaviszonyt tud igazolni az illető, 90 napig folyósítható. Ha ez az időszak letelik, az önkormányzathoz fordulhat segélyért az illető. Külön kiemelte az előadásban a kirendeltség-vezető, hogy idős munkanélkülieknek nyugdíj előtti segélyt tudnak folyósítani, ha elegendő szolgálati időt tudnak igazolni és csak néhány évük van a nyugdíjkorhatár eléréséig. Számos munkakereső számára segítség a Start kártya, amely a 25 éves kor alattiaknak (felsőfokú végzettségűeknél ez a határ a 30 éves kor) az első ízben létesítendő foglalkoztatáskor nyújt meghatározott járulék-kedvezményt a munkáltatónak. Ugyanez a szerepe a Start Plusz kártyának gyes-ről, gyed-ről, vagy ápolási díjfolyósítás után egy éven belüli foglalkoztatás esetében, míg a Start Extra kártya az 50 év feletti munkavállalók foglalkoztatását segíti a munkáltatónak nyújtott kedvezménnyel.

Az előadás, majd az azt követő beszélgetés kitért az immár 1900 főt foglalkoztató Hankook Tire szerepére. Az ISD Dunaferr Zrt. ötezer főt meghaladó létszáma után Dunaújváros második legtöbb embert foglalkoztató cége a gumiabroncs-gyár. A harmadik, illetve a további nagy munkáltató ötszáz fő körüli, vagy az alatti létszámnak ad munkát.

A Hankook Tire esetében kiemelt pozitívum, hogy több ízben finanszírozott a munkaügyi kirendeltség által szervezett abroncsgyártó képzést. Noha más cégek is kiképezhetnének nekik megfelelő szakmákban munkakeresőket azzal a feltétellel, hogy vállalják a kiképzettek foglalkoztatását. Ám ha ez a vállalás nem teljesül, a cégnek meg kell térítenie a képzés költségét. Mivel a többi cég nem hajlandó nyilatkozatot adni a majdani foglalkoztatásra, nem is szerveződnek meg a tanfolyamok.

A konzultáció során kiderült, hogy a ma érvényes szabályok szigorúak és sok esetben túl merevek, holott a világgazdasági válság megtöbbszörözte az állásukat elveszítők számát. Így például szakmaváltást sem lehet támogatni, holott némely korábban megszerzett szakma birtokában lehetetlen elhelyezkedni.
Egy kérdésre (a minimálbér emelkedését követi-e a munkanélküli ellátás mértéke) azt a tájékoztatást adta a kirendeltség-vezető, hogy az ellátásoknál az a szabály, hogy a személy bekerülésekor érvényes minimálbér az irányadó, ugyanakkor bizonyos támogatásoknál automatikusan módosul az összeg a minimálbér változása szerint. Egy másik kérdés kapcsán az is elhangzott, hogy a foglalkoztatással összefüggő témákkal kapcsolatosan Székesfehérvárott működik ingyenes jogsegélyszolgálat. Végül azt is megemlítette Majorné Angyal Erzsébet, hogy a dunaújvárosi kirendeltség nemrég történt felújítása óta kulturáltabb kötülmények fogadják a betérőket, a kioszkok egyre népszerűbbek, azok segítségével országos, megyei állások kínálatról is tudnak tájékozódni az álláskeresők, akik így át tudják tekinteni, milyen lehetőségekkel számolhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.