Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 31. 09:54, szombat | Helyi
Forrás: InfoDunaújváros

Cserélje nyárira

Cserélje nyárira

A tavaszi autófelkészítés elmulasztása komoly károkat is okozhat a járművünkben.

Beköszöntött a tavasz, egyre melegebbek a nappalok és a napsütéses időben az ember hamar kedvet kap egy kellemes autós kiránduláshoz is. Ám mielőtt útnak indulnak, mindenképpen érdemes átnézni/átnézetni az autót.

De miből is áll a tavaszi felkészítés és melyek ilyenkor a legfontosabb tennivalók?
Tavasszal a legalapvetőbb teendő a téligumi lecserélése. Ezek ugyanis lágy keverékűek, a melegben gyorsabban kopnak és amortizálódnak, ráadásul jelentős fogyasztásnövekedést is okozhatnak. Mindemellett éppen a hideg időszakra kopik majd el annyira a gumi, hogy a havas utakon ne tapadjon majd megfelelően. Alapvető közlekedés biztonsági szempont, a megfelelő futófelülettel rendelkező gumi. Az öt évnél idősebb abroncsoktól búcsút kell venni. A nyári szettet akkor ajánlott felrakatni, ha a hőmérséklet tartósan +7 C fok fölé emelkedik és arra is figyelni kell, hogy a kötelező 2 mm-es bordamélység meglegyen. A guminyomást is szükséges rendszeresen, havonta ellenőrizni.

- A megfelelő nyári gumi kiválasztásánál az első szempont a méret kiválasztása. Minden gépkocsi gyártó meghatározza az autóra felszerelhető nyári gumik méretét, ami nem csak a jármű típusától, hanem kivitelétől, felszereltségétől is függ – tájékoztatta lapunkat Jákli Tímea a Weltauto szakértője - Az autóra felszerelhető nyári gumik méretéről az autó kezelésiútmutatójában találhatunk részletes tájékoztatást. A választásnál és a felszerelésnél is érdemes szakértő segítségét kérni.

A tanácsadó továbbá elmondta, hogy mindenképp meg kell vizsgálni a fékeket: mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa állapota, valamint megfelelő-e a fékfolyadék szintje. Mindemellett a futóművet és a lengéscsillapítókat is érdemes megnézetni. A téli utakon ugyanis több hóval fedett kátyúba, mélyedésbe is belehajthat az ember, ami esetlegesen a futómű sérüléséhez vezethet. A tavaszi nagytakarítás nem csak a lakásnak, a autónak is fontos. Főleg az alvázmosásra érdemes nagy figyelmet fektetni, mert a sóval beszórt havas utakról a felverődött, alvázra rakódott só és koszrétegek semmiképpen nem tesznek jót az autónak. Az ablaktörlő lapátokat és a téli fagyálló ablakmosó folyadékot sem árt lecserélni, a szélvédő megóvása érdekében.

- Az autó üzembiztonságát veszélyezteti a tavaszi átvizsgálás hiánya. Annak érdekében, hogy az év hátralévő részében is 100%-os teljesítményt nyújthasson a gépkocsi, fontos tetőtől talpig átnézetnünk, és a hideg tél után felkészítenünk a melegebb időszakra. Az átvizsgálás során feltárt esetleges hiányosságok, problémák javításával elkerülhetők a menet közbeni kellemetlen meglepetések. Éppen ezért az autót célszerű mindig szakszervizben átnézetni – mondta el vágül Jákli Tímea.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.