Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Május 26. 21:20, csütörtök | Helyi

Csúfság és balesetveszély a városközpontban

Csúfság és balesetveszély a városközpontban

A gazdasági és területfejlesztési bizottság szerdai (2011 05 25) ülésén terítékre került több közérdeklődésre számot tartó téma a tárgyalt 24 napirendi pont között. Ezek egyike a Kis-Vasmű út feletti balesetveszélyes épületközi

Elcsúfítja a belvárost, azonfelül balesetveszélyes is a Kis-Vasmű út feletti átjáró, amely összeköti a Vasmű út 10/a sz. és a Korányi Sándor u. 1. sz alatti társasházakat. Az átjáró egyfajta „örökség”, amit sok évvel ezelőtt lezártak és amit rendeltetése szerint egyik ház lakói sem használnak. Sárbogárd jegyzője (az ügy az elfogultság kizárása végett került a szomszéd városhoz) kötelezte Dunaújváros önkormányzatát a balesetveszély megszüntetésére. A DVG Zrt. egyrészt ajánlatot tett a statikai szakvélemény elkészítésére 157 ezer forint ellenében, másrészt ajánlatot tett a balesetveszélyt elhárító állványzat megtervezésére. Utóbbit a cég 315 ezer forintért készítené el.

A gazdasági és területfejlesztési bizottság az ajánlatnak csak az első részét fogadta el, az állványzat tervezését feleslegesnek ítélte, hiszen a tervet ma nem tudni mekkora költséggel járó kivitelezés követné és nemcsak a rozsdás átjáró, hanem fa állványzat is „díszítené” a városközpontot, ki tudja meddig. A bizottság csak a statikai szakvélemény elkészítését támogatta, valamint azt, hogy az önkormányzat követelje vissza a társasháztól a kényszerű költés arányos részét. A balesetveszély a meglazult elemek eltávolításával is kiküszöbölhető, ahogyan történt ez 2010-ben is. A végső döntést az ügyben a közgyűlés hozza majd meg.

Az ÁFOR tankautó-töltő telepe volt 1955-től 40 éven át a Tüzép utca 10 sz. ingatlan, amely ma a MOL Nyrt. tulajdona. Az ingatlan nyersolaj-származékokkal erősen szennyezett. Ez a szennyezés mind nagyobb területre terjed szét. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kötelezte a MOL-t a Verebély úti szennyezés felszámolására 2020. december 31.-i határidővel. Az ügy azért került a bizottság elé, mert két talajvíz-ellenőrző kutat – a mentesítés érdekében – önkormányzati tulajdonú területen kell elkészíteni. A bizottság ügyviteli díj ellenében megadja hozzájárulását.

Táborállás két partfal-stabilizálással összefüggő kérdésével is foglalkozott a gazdasági és területfejlesztési bizottság. Az egyik a kérdéses terület keskeny utcáinak kiszélesítése, főként azért, hogy legyen hely csapadék-elvezető nyílt árok kialakítására. A bizottság azt a javaslatot támogatta, hogy a partfal-stabilizálás II. ütemének keretében célszerű megoldani ezt a feladatot. A másik téma két érintett telek (Ivó utca 16 és Üdülő sor 42) szélének igénybe vétele csapadékvíz levezető csatorna számára. A csatornák nyomvonatát az érintett telkek szélén jelölik ki azért, hogy a szolgalmi jog minél kevésbé korlátozza a későbbiekben az ingatlan-használatot. A szolgalmi jogot ellenérték nélkül javasolja megállapítani a bizottság azért, mert a meglehetősen költséges partfal-stabilizálás épp az érintett terület tulajdonosai érdekében történik.

A Dunamenti Regionális Népfőiskola idén május 30. és június 11. között kézműves tábort szervez Újtelepen egy sikeres pályázat keretében az egykori iskola üresen álló (korábban a Violin művészeti iskola által használt) szárnyában. A bizottság megszavazta, hogy 80 ezer forint + áfa ellenében megszervezhető legyen a két hetes kézműves tábor az üres épületszárnyban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.