Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 14. 16:30, hétfő | Helyi

Csütörtökön közgyűlés 2 és ½ ünnepséggel és 67 napirendi ponttal

Csütörtökön közgyűlés 2 és ½ ünnepséggel és 67 napirendi ponttal

Összehívta Dunaújváros közgyűlését Cserna Gábor polgármester május 17-én 9 órára. A nyílt ülésre 65, a zárt ülésre 2 napirendi pont megtárgyalása vár, előttük önkormányzati díjakat ad át a polgármester.

Elsőként a „Dunaújváros Ifjúságáért’ díj, valamint a „Dunaújváros Közbiztonságáért” díjak átadásával kezdődik az ülés. Ezt lövetően az érdemi munka hagyományosan az előző közgyűlés óta történtek áttekintésével kezdődik. A folytatásban két helyi rendeletről dönt a testület. Közülük az egyik a gazdasági rendelet módosítása az új országos követelményeknek megfelelően, a másik a múlt évi költségvetés végrehajtásának tételes elfogadása. Ezt követi a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság parancsnokának beszámolója a város és a térség közbiztonságáról, valamint az önkormányzat és a kapitányság közötti támogatási szerződés módosításáról.

Ünnepi percek egy előterjesztés kapcsán

Újabb ünnepi percek helyszíne lesz ezután a közgyűlés, ugyanis pénzjutalmat szavaz meg a testület a Dunaújvárosi Egyetem MAARSK GRAPHICS női vízilabda csapat sportolóinak és sportvezetőinek a LEN (Európai Vízilabda Szövetség) kupa elhódításának jutalmaként.

Óvodai átszervezésről három napirendi pont

Mint ismeretes Dunaújváros óvodahálózata egy szervezeti egységet alkot. Óvodai ügyekkel ezúttal három napirendi pont is foglalkozik. Örvendetes tény, hogy az óvodai előjegyzések alkalmával a szülők 74-gyel több gyermek felvételét kérték. Emiatt várhatóan hárommal több óvodai csoport lehet a város kijelölt tagóvodáiban. Ezzel összefüggésben több dajkát és gyógypedagógiai asszisztenst kell alkalmazni. Mivel elköltözik a Lilla közi épületből a Pedagógiai Szakszolgálat, az óvoda központja a Pajtás utcai épületből a Lilla közi óvoda felszabaduló helyére költözhet, a Pajtás utcai tagóvodában pedig fejlesztő helyiségek lesnek kialakíthatók. Ha mindezzel egyetért a testület, módosítani kell az óvoda alapító okiratát
A negyedik óvodai téma az iskolatejhez hasonlóan naponta juthatnak tejhez, (tejes készítményekhez) jövőben az óvodások is a vonatkozó szabályozás alapján. A város élve a kínálkozó lehetőséggel, bekapcsolódott a programba a határidő lejárta előtt, amit utólagosan a közgyűlésnek kell jóváhagynia.

Alapítványi pályázatokról is döntenek

Törvényi előírás, hogy az alapítványi támogatásokról közgyűlésnek kell döntenie. Az önkormányzati támogatás pályázatára benyújtott oktatási és ifjúsági tevékenységű, valamint szociális és egészségügyi alapítványi támogatások javaslatait most hagyja jóvá a közgyűlés.
Módosítja a közgyűlés a sportszervezetek létesítményhasználatának szabályait egy napirendi pont keretében és változtatást tervez a Dunaújvárosi Egyetemmel kötött helyiségbérleti szerződésrészletein.

Városfejlesztési döntési javaslatok

Az élményfürdő próbaüzeme utáni üzemeltetési feladatait az előző közgyűlés az Uniszol- létesítménygazdálkodási Zrt-re bízta koncessziós szerződéssel.. Most arról kíván állást foglalni a testület, hogy milyen támogatások (kedvezmények) segíthetik az élményfürdő látogatottságát és kihasználtságát milyen feltételek esetében. Egy másik közérdeklődésre számot tartó téma (lenne) a helyi autóbuszközlekedés megújítácát célzó, a Mobilissimus Kft. által kidolgozott pályázait javaslat, amelynek a lényege az előterjesztés szövegéből n e m derül ki, azt leszámítva, hogy aránytalanul drága lenne a városi költségvetés számára.
Foglalkozik a közgyűlés az önkormányzati épületek, köztük a moziépület energetikao korszerűsítésével (utóbbinak egyéb felújításával is), továbbá fejlesztési célú pályázatok előkészítésével és benyújtásával.
Egy előterjesztés a Lebuki patak teljes hosszán előirányozza a vízfolyás iszapmentesítését, további napirendi pontok parkoló építést és bővítést a Pajtás utcában, a Juharos Étteremnél, útfelújítást a Széchenyi közben, Juharos étteremnél, járdajavításokat számos helyen és egy tanulmányterv finanszírozását, amely feltárja, hogy a Római városrészben hol lehet még parkolókat létesíteni.

Beszámolnak az önkormányzati cégek is

Téma lesz a közgyűlésen az önkormányzati tulajdonú és többségi tulajdonú cégek múlt évről szóló beszámolója, ha aktuális, vezetőjük, könyvvizsgálójuk megbízatásának meghosszabbítása, illetőleg döntés új választásról.
A LIMES (a Római Birodalom egykori határvonla) régészet emlékei a világörökség részét képezik. Dunaújváros területén is vannak ilyen leletek- Ezek bemutathatóságát segítő támogatásra is pályázni kíván városunk, amit a közgyűlés hagyhat jóvá.


Döntések a közgyűlés végén

Mivel sok kérés érkezett a tetőtér beépíthetőséggel, a reklámvitrinek elhelyezésével kapcsolatosan, a közgyűlés várhatóan felülvizsgáltatja egy szakcéggel és javaslata alapján módosítja a településkép védelméről szóló rendeletét. Foglalkozik a testület városunk környezeti állapotával, majd a nyílt ülés végén dönt a testület Iván László képviselői indítványáról, amely a kiserdőben, a Kallós Dezső utca közelében új kutyafuttató hely kialakítását indítványozza.
Zárt ülésen dönt végül a közgyűlés a Dunaújvrosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft., valamint a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia nkft. számára tagi kölcsön biztosításáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.