Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Szeptember 18. 10:00, vasárnap | Helyi

De nehéz az iskolatáska

De nehéz az iskolatáska

Szeptemberben elkezdődik az iskola. Ez egy hatalmas lépés a gyermekek számára.

Az oviból még ki nőttek, mégis az iskolához még nem érzik magukat elég nagynak. Kissné Korsós Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézmény vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átmenet:
- Az óvodás, eddig szabadon játszó gyermekeknek nagyon nehéz az átállás a kötött, 45 perces tanórákra, iskolaotthonos tanítás esetén reggel 8 órától délután 4-ig. Szeptember általában a beszoktatás időszaka, októberben még ismerkednek a környezettek viszont novemberben sok esetben már írni-olvasni kell a kis nebulóknak. Ebben az időszakban hirtelen egy hatalmas teher hárul rájuk, elvárásoknak kell megfelelniük, otthon, illetve az iskolában egyaránt.
- Tehát ilyenkor többen fordulnak a Pedagógiai Szakszolgálathoz segítségért?
- Általában igen. Ilyenkor megijednek a szülők, hogy még nem ír még helyesen gyermekük, sokkal több a piros vonal a füzetében, mi lehet a gond? A legtöbb esetben mindössze csak megnyugtatásra van szüksége a szülőknek, hogy legyenek türelemmel, ez nem könnyű út a gyermeküknek.
- Vannak olyan jellegű problémák, amelyeket már iskolakezdés előtt ki lehet szűrni?
- A nagycsoportosoknak szeptember-októberben van egy iskolaérettségi vizsgálatuk, ekkor már szakmai vélemény alapján képet kaphatnak a szülők illetve a pedagógusok, hogy milyen fejlesztésekre van szükség. Ezen kívül májusban az 5 éveseknek részt kell venniük egy kötelező logopédiai szűrésen, amelyek szeptemberben folytatódnak azokkal az ovisokkal, akik nyáron töltötték be 5. életévüket. A logopédiai foglalkozások ettől kezdve teljesen önkéntesek. Ha bármiféle a normálistól eltérő fejlődést észlelnek a kollégák, tájékoztatják a szülőket arról, hogy milyen fejlesztési lehetőségeket vehetnek gyermeküknek igénybe. A segítség formája mindig egyénre szabott, de természetesen vannak tipikus helyzetek is, a leggyakoribb a nevelési tanácsadás. Tudunk segíteni a BTM-es (beilleszkedési, tanulási, magatartásbeli problémákkal küzdő) tanulók szüleinek is, lehetőségük van pszichológusok illetve gyógypedagógusok szaktudását is igénybe venni. Ezen kívül megfelelő létszám esetén terápiás csoportokat is indítunk szülőknek illetve pedagógusoknak .


A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézményében várják a szülőket a Lilla köz 1. szám alatt, illetve a Vasmű út 41. alatt található irodaház második emeletén a jobb oldali folyosó végén megtalálják Kissné Korsós Ágnes irodáját. Telefonon a 06/25-785-224-es,(irodaház) illetve a 06/25-409-941-es (Lilla köz) telefonszámon érdeklődhetnek.

Néhány tipp a jó tanuláshoz:
1. Legyen minél nyugodtabb környezet.
2. Fontos, hogy nézze át, megvan-e a tanuláshoz minden, rendszerezze, állítsa össze a sorrendet. Hasonlókat ne egymás után tanuljon.
3. Ne kezdjen tanulni közvetlenül főétkezés után, de azért éhesen, szomjasan sem érdemes leülni.
4. Ha lehet, még aznap tanulja meg a leckét, amelyik napon feladták. Így emlékszik a tanár magyarázataira.
5. Ajánlj fel neki valami „ajándékot”, ha az egyik tárgyat befejezte. Nem pénzt vagy édességet, hanem pl közös játékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.