Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Június 03. 02:57, péntek | Helyi

Díszpolgárok és ünnepi közgyűlés

Díszpolgárok és ünnepi közgyűlés

Városunk hatvan éves, hogy úgy mondjuk, nem kor. Még egy embernek sem, de egy város életében éppen csak egy leheletnyi. Gyász miatt elhalasztott ünnep, most Vass Albert, zene, kitüntetések. Kellenek a szertartások, s a születésnapok pedig m

A rendszerváltást követően a városalapítás dátumai (első kapavágás: 1950. május 2, várossá nyilvánítási döntés: 1951. április 29, a városi tanács alakuló ülése:1951. május 18) közül április 29. vált városünneppé. Az évfordulós ünnepi közgyűlés Tóth László alpolgármester tragikus halála miatt szenvedett halasztást. 2011 június 2-án a rendkívüli közgyűlést követően tartott ünnepi ülést Dunaújváros képviselőtestülete. Az önnepi műsort követöen Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet, majd átadta az idei díszpolgári okleveleket.

Fény és árnyék címmel illethető Cserna Gábor polgármester Dunaújváros fennállásának 60. évfordujójáról megemlékező beszéde. A felidézett kronológia egyik első mozzanata az 1949. évi pártállami döntés, miszerint a Mohácsra tervezett vas- és acélipari kombinát a jugoszláv határtól távolabb, a Pentelei Fennsíkon épüljön meg. Az árnyék: az ellentételezés nélküli, nagy területre kiterjedő kisajátítások, a kuláknak minősített pentelei gazdák kitelepítése, a létfeltételeiktől így megfosztott lakosság helyzete.

Eme árnyak felidézése, majd a városépítés főbb fordulatainak említése után azt emelte ki Cserna Gábor, hogy az ország közepén igen jó gazdaságföldrajzi adottságokkal bíró, napjainkra infrastruktűrával kellően ellátott Dunaújváros sikerre ítélt település. A Dunát említve külön kitért a DaHar projektre, amelyben vezető szerepet tölt be városunk a több ország dunai kikötőfejlesztését összehangoló uniós projektben. Méltatta a nagyvállalatok, a kamara, a főiskola és az önkormányzat partneri együttműködését és a Szent Pantaleon Kórház küszöbönálló, már aláírt fejlesztését.

Az ünnepi beszéd végeztével átadta Csena Gábor az idei díszpolgári kitüntetéseket

Dr. Dorkota Lajos

1981-ben szerezte meg jogi diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen, 1983-ban jogtanácsosi, ügyvédi szakvizsgát tett.

1981-től hat éven át a Dunai Vasműben dolgozott előbb jogi előadó, majd jogtanácsosként. A ’80-as években valamint a ’90-es évek elején, az Épinvest -, valamint a Papirusz Kft-nél vezető jogtanácsosként tevékenykedett. 1992 óta egyéni ügyvéd városunkban, tagja az Ügyvédi Kamarának. 1996-ban belépett a helyi HÍD Egyesületbe, ’98-tól a Dunaújváros Térségéért Fejlesztési Alapítvány ellenőrző bizottsági tagjaként gondozza városunk fejlődési lehetőségeit illetve érdekeit. 1990 óta képviselője Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének, 1991 és 1994 között Dunaújváros alpolgármestere, 1993 óta a Fidesz, 1998-as évtől a Parlament aktív tagjaként végzi felelősségteljes munkáját. 1999 óta a Fidesz Országos Választmányában, 2001-től a Fidesz-Magyar Polgári Párt megyei elnökeként tevékenykedik. Munkájának elismeréseként a 2010-es évi áprilisi választásokon Fejér megye 03. számú választókerületében – Dunaújvárosban – egyéni mandátumot szerzett.

Szakmai munkájának köszönhetően neve a választók körében méltóképpen ismert és elismert. Képviselői munkássága során, elsősorban gazdaságpolitikai, területfejlesztési és önkormányzati ügyekben tevékenykedett. Számos olyan nagy sikerrel bíró fejlesztés megálmodója és lelkes alkotótársa volt, mint például a hátrányos helyzetűek segítését megcélzó Védőháló Alapítvány létrejötte, a dunaújvárosi nyugdíjasoknak évente adott pénzbeli támogatás, a Szalki-sziget rehabilitációja, és további sokrétű beruházás aktív előmozdítója a jelenben is. 2010 decembere óta a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, és bár e funkció miatt lemondott önkormányzati képviselői posztjáról, új tisztségének feladatai mellett sem feledkezik meg Dunaújvárosról és az itt élőkről. Példaértékű hivatástudatának és lelkiismeretességének, a hosszú évek óta a városért végzett áldozatkész munkájának elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető címet a 2011-es évben, Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, országgyűlési képviselő úr részére adományozza.

Dr. Jobbágy Lajos

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1982. szeptemberében vette át általános orvosi diplomáját „summa cum laude” minősítéssel.

Orvosi tevékenységét a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban kezdte, illetve azóta is folyamatosan az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályon dolgozik. Szakmai tudásának és tekintélyének elismeréseként 1991-ben adjunktusi, 1997-től másodfőorvosi beosztásban dolgozott. Szakmai felettesei elméleti és gyakorlati ismereteit kimagaslóan jónak tartották, szakmai érdeklődése és látóköre mindig is széles spektrumon mozgott. Jelentős érdemeket szerzett a kórház kardiológiai ellátásának megszervezésében. Munkájának elismeréseként sikeres pályázattal, a 2000-es évben kinevezést kapott az osztály vezetésére.

A Szent Pantaleon Kórházban és szakterületén belül országosan is elismert szakember. Rendszeresen, és folyamatosan képzi magát, a munkatársakkal jó szakmai és munkatársi kapcsolatot alakított ki. Angol nyelvtudása segítségével követi a nemzetközi szakirodalmat, tudását pedig továbbadja munkatársainak.

Tudományos publikációs aktivitása kiemelkedő. A szakmai kongresszusok, konferenciák rendszeres- valamint 1995 óta elismert előadója-többek között- a SOTE, illetve SZOTE által szervezett posztgraduális orvosképzéseknek. Több országos és intézményi társaság, bizottság tagja, így például 1998-tól a kórház Tudományos Bizottságának, jelenleg elnöki feladatokat lát el. Munkája során az vezérli, hogy a tudomány fejlődését megismerjék az intézmény dolgozói, és a lehetőségek kiaknázásával, a betegellátás során azt hasznosíthassák.

A betegek gyógyításáért végzett magas színvonalú munkájának, példaértékű szakmai és emberi magatartásának, a Dunaújvárosban hosszú évek óta végzett sikeres munkájának elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, az idei évben, a „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető címet, Dr. Jobbágy Lajos osztályvezető főorvos úr részére adományozza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.