Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 20. 22:23, csütörtök | Helyi

Don Juantól Monte Cristoig

Don Juantól Monte Cristoig

Sok szervező volt kíváncsi az őszi színházi évadra, s elfogadták a Bartók KMH igazgatójának meghívását egy kis kedvcsinálóra.

Dr. Borsós Beáta az intézmény igazgatója és Dobák Lívia művészeti igazgató ismertette az idei színházi szezon programjait.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 2013 januárjától a színházakat 3 csoportba sorolják: a nemzeti színházak, az államilag támogatott, úgynevezett „kiemelt” színházak, illetve azok az intézmények, amelyek csak pályázatok útján szerezhetnek támogatást. A Bartók Kamaraszínház a kiemelt kategóriába került, amivel az intézmény finanszírozási kérdései megoldottnak tűnnek, ám ezért a státuszért évről-évre pályázni kell. A feltételrendszer szerint a Bartóknak több saját darabot kell bemutatni, a kiemelt kategória elérése az előadásszám, a nézőszám függvénye a jövőben is. Az intézmény 2012-13-as műsorterve is ennek szellemében állt össze.

A teátrum kéttagozatos színház az új meghatározás szerint. A prózai tagozat 11 tagja és a táncszínház 10 táncosa összesen 6 új bemutatóban szerepel. Az idei évad a Fiatal alkotók évada elnevezést kapta, így a saját társulati tagokon kívül a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem színész hallgatói, valamint fiatal rendezők, koreográfusok is közreműködnek a darabok létrejöttében.

A Bartók Kamaraszínház első bemutatójának, a Don Juan menyasszonyai című zenés kaland fiatal rendezője, a Színház-és Filmművészeti Egyetem fizikai színház szakán tanul. A próbák már javában folynak. A színház prózai tagozatának színészein kívül két vendégművész, Widder Kristóf és Kónya Renáta is szerepet kapott. Widder Kristóf szintén a Színház-és Filmművészeti Egyetem fizikai színházrendező szakos hallgatója, míg Kónya Renáta a Pesti Magyar Színiakadémia utolsó éves növendéke. A bemutató október 5-én lesz a Bartók Színháztermében.

Az új évad rendezői gárdája között találjuk Fige Attilát, aki végzős bábrendező szakos hallgató. Tervezőjével Miareczky Edittel közösen állítják színpadra, Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékát, amely most jelent meg a Móra Kiadó gondozásában és először láthatják a gyerekek nagyszínpadon.

A stúdiószínpadon Dömötör Tamás, Csehov azonos című műve alapján, mai történetként állítja színpadra a Sirályt, amelynek egyik főszereplője Vasvári Emese, valamint Sodró Eliza és Hajmási Dávid a kaposvári egyetemről.

A színház tavaszi zenés bemutatói között találjuk a Kabaré című musicalt, amelynek rendezője és koreográfusa Király Attila, a főszerepet pedig Lapis Erika játssza.

Tavasszal a Nemzeti Színházzal koprodukcióban a Bányavirág című szatírát mutatja be az intézmény László Zsolttal és Stohl Andrással a főszerepben.

Az évad utolsó bemutatója a kicsiknek szól. A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Gombai Szabolcs koreográfus vezetésével a Mesebeszéd című táncmesejátékot hozza létre a stúdiószínpadon.

A bérletek struktúrájában annyi változás történt, hogy a bérletekbe saját produkciók is bekerültek, illetve a nagy érdeklődésre való tekintettel a felnőtt bérletből egy 3. sorozatot is indít a teátrum Petőfi bérlet néven.

Az őszi sorozatban a bérletesek láthatják a Don Juan menyasszonyai című zenés kalandot, a Radnóti Színház Vágyvillamosát Csányi Sándorral és Kováts Adéllal a főszerepben, a Nézőművészeti Főiskola című előadást Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel, januárban pedig Nagy Ervin főszereplésével az Orlai Produkció új bemutatóját, a Kramer konra Kramer című előadást tekinthetik meg a bérlettulajdonosok.

Diákoknak

A Diákbérletben a Don Juan menyasszonyait, a Nézőművészeti Főiskolát, és Vastag Tamással a főszerepben a Monte Cristo grófját nézhetik meg a főiskolások és a középiskolások.

Általános iskolásoknak

A hagyományokhoz híven az általános iskolásoknak is lesz bérletsorozat. A felső tagozatosokat a Kövekkel, Cyber Cyrano-val (Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház), illetve az Ami a szívedet nyomja (Duna Táncműhely) című előadással várjuk.

Az alsó tagozatosoknak a Csillagvitézt (Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház előadása), a Pimpáré és Vakvarjúcskát és a Túl a Maszat-hegyen zenés mesejátékot (Budapesti Bábszínház) kínálja az intézmény az idei bérletben.

Ovis színház

Természetesen a tavaly elkezdett sorozatot is folytatja a Bartók Kamaraszínház, így a legkisebbeket (0-3 –éves korig) babaszínházi előadásokkal várjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.