Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 25. 19:21, csütörtök | Helyi

Dr. Galambos Dénes a jövő évi költségvetésről

Dr. Galambos Dénes a jövő évi költségvetésről

Marad az első házasok adókedvezménye, lesz ingyenes nyelvi érettségi, talán nyugdíjprémium is, képviselőnk 83. felszólalása az M6 folytatását sürgette és indokolta

Varga Mihály miniszteri expozéjára alapozva parlamenti képviselőnk, dr. Galambos Dénes azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy a jövő évi költségvetés elsősorban a munkából élők, a családok, és az ország biztonságát preferálja. A biztonsággal kapcsolatos alapelv a fizikai és jogi határzár fenntartása és erősítése.

A tervezett változtatások közt szerepel, hogy az idei évhez képest 1%-kal, 13%-ra a KIVA (kisvállalati adó), marad Európa legalacsonyabb egységesen 9%-os társasági adója, az EHO 2 %-kal 20%-ra csökken, a SZOCHO 22-ről 20%-ra csökken, míg a kisüzemi sörfőzdék esetében 8 ezer helyett 200 ezer hektoliter lesz az a határ, ami alatt csak a jövedéki adó 50%-át kell megfizetni. Jövőre is marad a 15%-os SZJA, ami Európában az egyik legalacsonyabb. Jövőre tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, havi 35 ezer forintra, marad az első házasok adókedvezménye. Otthonteremtésre 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ingyenes gyermekétkeztetésre minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordít a jövőre a költségvetés, a nyugdíjemelés 3% körüli lesz, sőt nyugdíjprémium is kifizethető a gazdaság jó teljesítménye esetén. 2018-tól az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű – most még térítésköteles – idegen nyelvből tett érettségi ingyenes megszerzését.

Teljes foglalkoztatáshoz közeli szintet ért el hazánk, az álláskeresők aránya 4% alá csökkent. Szakképzés jelentősége nőtt a munkaerő utánpótlásban. Közfoglalkoztatottak száma nem nőtt, ők helyben hasznos tevékenységet végeznek.

Képviselőnk kiemelte a határvédelem fontosságát, amire 514 milliárd forintot szán jövőre a kormány,

Fontos térségi eseményként kiemelte Galambos Dénes az előző nap Dunavecsén tartott, a Pentele-híd átadásának közel tíz éves évfordulójára szervezett tanácskozást, amelyek gerince a híd térségszervező hatása volt.

A költségvetés parlamenti vitájára visszatérve Galambos Dénes megemlítette, hogy ezúttal 83. alkalommal szólalt fel és az M8 fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta a közlekedési fejezethez kapcsolódva. Kiemelte: legfontosabb a Dunavecse - Kecskemét, valamint a Dunaújváros és Lepsény térsége közötti autópálya szakaszok engedélyezési tervének mielőbbi elkészíttetése, melyre 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A tervek birtokában ugyanis megindulhat a munka, ha majd lesz pénz az építésre. A három autópálya (M7, M6, M5) Budapestet elkerülő összekapcsolása lendületet adhat az egész térség fejlődésének, sőt generálhatja a térségben kereskedelmi kikötő fejlesztését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.