Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 21. 16:10, csütörtök | Helyi

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos lett!

Dr. Galambos Dénes  miniszterelnöki biztos lett!

Húsz büntetőper a DVCSH Kft. ellen, sikertörténet az élményfürdő, építkeznek a mozi előtt, egyházi iskolánk is lesz, esélyegyenlőség nálunk, több parkoló és intelligens gyalogátkelő, hiányos természetes helymeghatározás

Fontos bejelentéssel kezdődött a közgyűlés 2018. június 21-én. Cserna Gábor polgármester gratulált dr. Galambos Dénes volt parlamenti képviselőnknek abból az alkalomból, hogy miniszterelnöki biztossá nevezte ki Orbán Viktor kormányfő és feladata lesz Dunaújváros megyei jogú város és térsége ipari és területfejlesztésének segítése és figyelemmel kísérése.

Így kommentálta a kinevezést közösségi oldalán a polgármester:

https://www.facebook.com/cserna.gabor.dujv/posts/893578527498624

Dr. Galambos Dénes válaszában megemlítette, hogy a feladat illeszkedik korábbi munkásságához, hiszen 2011-től foglalkozott ezzel a területtel, 2014. óta pedig képviselte a parlamentben városunkat és környékét, tehát ismerős a feladat, amelyről rendszeresen referálnia kell a miniszterelnöknek.

Politizálni a város érdekében és nem ellenében kell!

A közgyűlési képviselők közül elsőként Barta Endre szóvá tette, hogy az április 8. utáni sajtótájékoztatójára a Médiaház el sem jött, a helyi napilap elhallgatta a sajtótájékoztatót, ám utóbb egy nagy terjedelmű írás foglalkozott a jobbikkal, amelyben szerinte nem volt köszönet, Szót kért Pintér Tamás, a körzet megválasztott parlamenti képviselője, aki mondandója végén rossz irányként minősítette a nyilvánosság új folyamatait. Szabó Zsolt szóvá tette, hogy Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett, bekerített játszótér igen korán, 6 órakor bezár. Az ügyre visszatérve Cserna Gábos bejelentette, hogy vasárnaptól a szünidő végéig este 8 óráig lesz nyitva a játszótér az időközben folytatott egyeztetéseknek megfelelően. A képviselői hozzászólások közben előkerült a DVCSH Kft. előző közgyűlésen már részletesen taglalt ügye, amelyről Pintér Tamás szólt a Parlamentben, ami negatív visszhangot is kiváltott. Szepesi Attila alpolgármester az előbbiekre is reagálva megemlítette, hogy városunk már húsz büntetőpert folytat a DVCSH Kft. ellen és három felszámolási eljárást is kezdeményezett. A Hőterm Kft. taggyűlésén az Igazgató korrekt volt, de a szerződéseket nem volt hajlandó bemutatni (az értékesített gázmotorok ügye áll a háttérben). Szepesi alpolgármester ezúttal is kinyilvánította, hogy hajlandó tárgyalni az Energott Kft. illetékeseiven, de a DVCSH Kft.-vel nem! A tét a város biztonságos hőellátásának az ügye! Az éles vita közben elhangzottak békítő és aggódó képviselői hozzászólások is, amelyek lényege: a város érdeke legyen az első.

Az élményfürdő sikertörténet lett.

Az eltelt hónap eseményeinek összefoglalója előtt Cserna Gábor polgármester nyomatékosan megjegyezte: ne legyen politikai show műsor! Az események felidézése előtt néma felállással emlékeztek meg a jelenlevők a nemrég elhunyt Nagy Mihály esperes plébánosról, városunk díszpolgáráról. Ezután bemutatta Salamonné Pintér Mónikát, aki a pénzügyi osztály új vezetője, Méltatta Lassingleitner Fruzsina szervező tevékenységét, aki a Pajtás utcai óvodában a gyerekeknek ovis sportnapot szervezett. Jól sikerült az idei családi hétvége az alsó Duna-parton, amelyen mintegy hatezren vettek részt. Szólt a pedagógus napi ünnepségről, kitüntetésekről, a Vasvári Pál Általános Iskola felújított épületének átadásáról, méltatta a röplabdában elért sportsikert. Június elsejével átadtuk a város és környék kakosságának az élményfürdőt, ami sikertörténet. A folytatás: rövidesen megkezdődik a Fabó Éva Sportuszoda rekonstrukciója. Mivel téma volt a tizenéves fiatalok szórakozási lehetőségeinek beszűlülése, a polgármester kilátásba helyezte a volt vidámpark helyén egy extrém sportpálya kialakítását. Végül kiemelte, hogy a dunaújvárosi lakcím tulajdonosai az idén is 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az Agárdi Popstrand rendezvényeire.

Az önkormányzati díjak értékállóságáért

Vita után új rendeletet alkotott a testület a közgyűlés által alapított önkormányzati elismerések és díjak adományozásának rendjéről. Az új rendelet egységes szerkezetbe foglalja az eddig külön-külön alapított díjakat, egyúttal az új szabályozás maximálja az évente adható kitüntetések számát, gondoskodik a díjak értékállóságáról is. Eszerint az eddigi 200 ezer forint helyett a mindenkori minimálbér háromszoros összege a díj, ami idén bruttó 414 ezer forint. A többi díj pedig a Dunaújvárosért díj rendeletben meghatározott százaléka.
Módosította a közgyűlés az idei költségvetési rendeletet. A változtatás a korábbi döntések pénzügyi hatásának átvezetésére szorítkozott.

Szerződésmódosítások

Módosított a közgyűlés néhány korábban jóváhagyott szerződést. Így a Római kori határvonal (LIMES) fejlesztései konzorciumi keretek között (pályázati forrásból) valósulhatnak meg. A konzorciumi szerződés egyik (a nyilvánosságot érintő) részét korrigálta a testület. A stadion fejlesztését végző DV N Zrt. megbízási szerződését is módosította a testület a támogatás ütemezési feltételeinek megfelelően. Kiterjesztette az idei év végéig a közgyűlés a DVG Zrt.-vel kötött szolgáltatási keretszerződést. Annyiban módosította a testület az élményfürdő üzemeltetőjével (Uniszol Létesítménygazdálkodási Zrt.) kötött szerződést, hogy abba csak a használható ingóságok listája kerül. A próbaüzem során kiderült, hogy a berendezési elemek egy része hasznavehetetlen, sőt balesetveszélyes, amelyeket selejtezni kell.

Építkezés a mozi előtt és szabálymódosítás több parkolóért

Két éve fogadta el a közgyűlés a „településrendezési eszközök” (rendezési terv) módosítását, amelynek lényeges eleme a Dózsa György tér alatti létesítmény-bővítés a felszín változatlan visszaállítása mellett. A döntést felülvizsgálta több illetékes hatóság és javasolta a terv több kisebb módosítását. A közgyűlés ezeket tudomásul vétel mellett jóváhagyta.
Egy további napirendi pont a belvárosi terület olyan kompromisszumos szabályozását írja elő, hogy az épületektől kellően távol, de több parkolóhely legyen létesíthető. Ezt a módosítást is megszavazták a képviselők. A soron következő napirendi pont keretében pedig arról döntött a testület, hogy a Szórád M. út – Dózsa Gy. u. - Kallós D. u. - Építők útja – Vasmű út – Kossuth L. u. - Panoráma u. – Batsányi J. u. - Apáczai Cs. J. u. által határolt terület új parkolóhelyek létesítésére vonatkozóan készüljön tanulmányterv, amit a DVG Zrt. végez el bruttó 10,1 millió forintért. Cserna Gábor itt megjegyezte: eljutottunk oda, hogy mind több családnak van két autója. Itt tart a fejlődés.

Felújítások sora, hogy jobbá váljon Dunaújváros

Konkrét helyekre szóló, bár kisebb léptékű parkoló tervezésekről és egy gyalogátkelőhely tervezésére szóló megbízásról is döntött most a közgyűlés 6,4 millió forint biztosításával. Ezek: a Vasmű út 47 – 57 előtt, a Liszt Ferenc kertben, és a Lajos Király körút 9 – 11 előtti parkolók elhelyezésére szól. Egy további feladat a Gábor Áron utcai elfogadott közterület alakítási tervben szerepelő parkolóhelyek összevont engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése. Az ötödik feladat a Lajos Király körút 11 – 13 előtti gyalogátkelőhely tervezése.
Ugyancsak nevesített, a DVG Zrt-re váró feladat a Derkovits utca két szakaszán a járda felújítása mintegy 16 millió forintból, járdajavítás a Római körúton és a Római városrész más útjain, továbbá dilatációs hézagok és kisebb lépcsők rendbehozatala. A megszavazott munkák bruttó összege 30.8 millió forint.
Az előbbieknél nagyobb,45 millió forint összegű felújítást végez önkormányzati épületeken a DVG Zrt, A legnagyobb tételek: a Zengő-bongó bölcsőde 3 pavilonjának és a Százszorszép tagóvodának a szennyvízvezeték cseréje, a Csillagvirág tagóvoda kerítés-felújítása, az Útkeresés Segítő Szolgálat épületének felújítása és kisebb munkák további gyermekintézményekben.

Szeptembertől egyházi iskolánk is lesz

A Halásztelki Református Egyházközség azzal kereste meg Dunaújváros
Önkormányzatát, hogy a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet
Tagintézményt egyházi iskolaként működtetné, annak fenntartói és működtetői jogait 2018.
szeptember 1-jétől átvenné. A megkeresést egyeztetés követte és idén áprilisban döntött a Szilágyai tagiskola (Bercsényi utca 10) átszervezéséről, a fenntartói jog átengedéséről, A közgyűlés most arról döntött, hogy a Szilágyi Erzsébet iskola ingatlanát most szeptember 1-jétől az egyházközség ingyenes használatába adja, amíg az egyházközség ott köznevelési feladatot lát el. Mivel megszűnt az érintett iskola vonatkozásában a Dunaújvárosi Tankerületi Központ fenntartói és működtetői joga, értelemszerűen módosítani kell a tankerülettel korábban kötött önkormányzati szerződés szövegét is.

Újabb „inteligens” gyalogátkelőhelyek Dunaújvárosban

Tavaly négy leginkább veszélyesnek ítélt gyalogátkelő helyet láttak el érzékelőkkel városunkban. Az új módszer lényege, hogy az úttesten átkelni szándékozó személy jelenlétét érzékeli a rendszer és sötétben fényfelvillanásokkal jelzi az autósoknak. Az új módszer bevált, ezért a korábbi négyhez most újabb 12 átkelőhely fokozott védelmét kívánja megoldani az önkormányzat. Mivel a korábbi négy rendszer telepítése megközelítően 14 millió forintba került, a tervezett újabb telepítések költsége meghaladja a közbeszerzési értékhatárt. Ezért döntött arról a közgyűlés, hogy a debreceni Pearl Enterorises Kft.-től és a DRYVIT PROFI Építőipari Szolgáltató Kereskedelmi Kft-től, valamint a veszprémi székhelyű LIFESUN TRADE Kft-től kér árajánlatot a feladat elvégzésére.
A város közvilágítási hálózata aktív elemeinek (fényforrások, lámpatestek,díszkivilágítási lámpák) javítására karbantartására szóló szerződés szeptember végén lejár. A feladat folytatására három cégtől (E-ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és SMHV Energetika Kft.- mindkettő pécsi cég – és a győri VILL-KORR Hungária Kft.) kért árajánlatot a közgyűlés.

Beszámolók a közgyűlés előtt

A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, az egészségügyi és szociális célú; a kulturális alapítványok, továbbá a háziorvosi szolgálatok (felnőtt és gyermekorvosi, valamint fogászat) beszámolóban tárta tavalyi munkáját a közgyűlés elé. Mivel csak a háziorvosi szolgálatok beszámolója elérhető, annak fontosabb megállapításairól teszünk említést.
Mind a felnőtt, a gyermek és a fogászat területén egy-egy állás volt betöltetlen, bár több körzetet helyettesítéssel sikerült ellátni. Betöltött 23 felnőtt, 9 gyermek és 10 fogorvosi körzet. Tavaly az előző évhez képest a bejelentett betegek száma 0,1%-kal nőtt. A kórházba 5%-kal több beteget utaltak,, míg 27%-kal nőtt a szakrendelésekre, röntgenre, laborba utaltak száma. Sajnálatos, hogy a daganatos betegek száma 2011 volt ami 5%-os emelkedés, elhunyt 529 fő, ami 4,8%-os növekedés. Az orvos-beteg találkozások száma igen magas 271.622 alkalom. Az orvosok leterheltsége nagy. Probléma a háziorvosok magas életkora, sokan kénytelenek nyugdíj mellett dolgozni, mert a praxist nincs kinek átadni, a helyettesítést pedig nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megoldani
A csökkenő gyermekorvos-létszám, a kedvezőtlen korösszetétel miatt a szakma javaslatait, előirányzatát – hogy a 18 év alatti gyermekeket a nap 24 órájában házi gyermekorvos lásson el – nem lehet teljesíteni. Tavaly a 9 házi gyermekorvos 8527 18 éven aluli gyermek ellátásáról gondoskodott. Ez 37 fővel több az előző évhez képest. Riasztóadat, hogy a koraszülöttek száma 15%-kal emelkedett, egyezően az országos tendenciával.
A 11 (ebből 1 helyettesítő) fogorvos közül 6 a Vasmű út 10. alatti rendelőintézetben dolgozik 2 más önkormányzati, 3 pedig saját tulajdonú rendelőben dolgozik.
Feladatuk a felnőtt és gyermek lakosság fogászati alapellátása, az iskolafogászati és
ügyeleti ellátás biztosítása. A fogorvosok esetén is megállapítható, hogy átlagéletkoruk folyamatosan nő, a praxisok eladása, átadása nehézségekbe ütközik.
Dunaújvárosban az ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosok látják el a hétvégiés munkaszüneti napokon működő fogászati ügyeletet. Az ügyeleten megjelenő betegek száma 2016-hoz viszonyítva 3%-kal nőtt, 2017-ben 1866 főt láttak el

Házunk táján az esélyegyenlőségről

Városunk öt éve alkotta meg Helyi Esélyegyenlőségi Programját, az e témát megalapozó kormányprogram alapján. A helyi programot kétévenként kell felülvizsgálni. Ez megtörtént. A közgyűlés elé terjesztett, sok oldal terjedelmű megállapításából csak a legfontosabbakat tudjuk kiemelni.
A Fogyatékos Emberek Szervezetének Tanácsa a „Befogadó Magyar elepülés” díjat
Adományozta Dunaújvárosnak. Ezt az elismerést azoknak a fogyatékos ügy iránt
elkötelezett településeknek ítélik oda, amelyek tetteikkel bizonyították, hogy sokat
tettek a hátrányos helyzetűek érdekében.
Városunk önkormányzata tavaly és idén is jelentős összeget adott a helyi
Munkáltatóknak a közfoglalkoztatás támogatására, képzési programokra. Maga az
Önkormányzat 24 embernek nyújt közfoglalkoztatási lehetőséget.
A közfoglalkoztatásban jelentős szerepet töltött és tölt be a DVG Zrt., és a Roma
Nemzetiségi Önkormányzat. A DVG Zrt. 68 fő foglalkoztatását biztosította elsősorban a közterületek, parkok, utcák tisztaságát biztosították. E feladatok ellátásában szerepet vállalt a Roma Nemzetiségi Önkormányzat is, amely mintegy 162 fő foglalkoztatását oldotta meg. A két megnevezett szervezet és a város segíteni igyekszik mind a roma, mind a nem roma, de hátrányos helyzetű polgárainak.
Az önkormányzat azt is vállalta, hogy lehetőségeihez mérten támogatja a fogyatékkal érők szervezeteit, szervezett esélyegyenlőségi napot, hozzájárult például a Jószolgálati otthon gondozottjainak a nyaralási költségeihez, gyógypedagógiai fejlesztő program eszközbeszerzéseihez, a lakosság és ezen belül az idősek szubjektív biztonságérzetét szolgálják a városban felszerelt térfigyelő kamerák. Visszatartó erejük van a bűnelkövetéseket illetően, és sokat segítenek a már megtörtént bűncselekmények felderítésében. Jelenleg 47 térfigyelő kamerával figyelik a várost.

Kézilabdánál új vezető, bizottsági cserék

A közgyűlés a Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságában, valamint a Gazdasági és Területfejlesztési Bizottságban egy-egy nem képviselő bizottsági tag cseréjéről döntött. Visszahívta a közbiztonsági bizottságból Selyem Józsefet és helyére Szőke Istvánt választotta meg. Visszahívta a gazdasági bizottságból Kismoni Lászlót és helyére Selyem Józsefet választotta meg.
A Dubaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nkft. ügyvezetőjének megbízása e hó végén lejár. A közgyűlés nem a hosszabbítás mellett döntött, hanem Nyakacska Zsoltot bízta meg az ügyvezetői teendőkkel 2019. május 31-i határidőig.

Bosszantó a hiányos természetes helymeghatározás

Több terület értékesítéséről is döntött a közgyűlés. Ezek egyike a Hit Gyülekezete ingatlana melletti Északi Ipari Parki területen levő, csaknem 4 ezer m²-es terület, amelyre pályázatot hirdet az önkormányzat. Egy további 8868 m2 alapterületű ingatlan megvételére, amelyből 1300 m2 területet a Magyar Telekom Nyrt.blrel, ugyancsak meg kell még pályáztatni
Két Északi Ipari Parki ingatlan (ezek 2 illetve 3 ezer m² területűek) pályáztatása már lezajlott és amelyre csak egy pályázó jelentkezett értékesítését viszont jóváhagyta a testület. Szót kért e témák tárgyalásánál Besztercei Zsolt és megkérdezte, hogy a valóságban miért nem lehet tudni a csak helyrajzi számmal jelzett ingatlanok valóságos elhelyezkedését. A kérdésre egyetértően válaszolt a polgármester, mert már ő is bosszankodott emiatt és az előterjesztőket marasztalta el az ily módon hiányos előkészítések miatt.

Helyi buszközlekedés és környezetvédelem

A közgyűlés megszavazta, hogy városunk idén is pályázik a közösségi közlekedés központi támogatására. A pályázat kiegészítéseként nyilatkozik arról, hogy tavaly saját költségvetéséből 227 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a KNYKK Zrt. volán cégnek, továbbá kijelenti, hogy a helyi közforgalmú közlekedést 2018. január 1-jétől 2018. december 31-éig folyamatosan fenntartja
Törvény írja elő, hogy a településeknek önálló környezetvédelmi programot kell készíteniük, Ez általában hat évre szól. Dunaújváros már a IV, Települési Környezetvédelmi Programot készítteti el. Az ajánlatkérés már megtörtént, a legkedvezőbb ajánlatot a Környezettudományi Központ Alapítvány tette 2 millió 850 ezer forint + áfa ellenében.

Közösségi Pont a Béke városrészben is.

Amint az ismert, a Római városrész rekonstrukciójával összefüggésben Közösségi Pontot alakítottak ki az egykori APEH iroda helyén. Ezúttal Hingyi László és Sztankovics László képviselői indítványt nyújtottak be. Javaslatuk lényege. Hogy a Szabadság út 30. földszintjén található 79 m2-es önkormányzati tulajdonú helyiséget tisztasági festést követően alakítsák át a Közösségi Pont székhelyének, üzemeltetésével pedig bízzák meg a DVG Zrt.-t. A javaslatot a testület megszavazta a közgyűlés eredeti záró napirendi pontjával egyetemben. Utóbbi ügy Pintér Tamás országgyűlési képviselőnek az Alfahír internetes portálon megjelent interjújával volt kapcsolatos, amit Cserna Gábor polgármester visszautasított. A szavazást megelőzően vita alakult ki, amelyben békítő javaslatok is elhangzottak. A szavazást követően Tóth Kálmán indítványozta, hogy mind dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak, mind Pintér Tamás parlamenti képviselőnek legyen állandó helye a közgyűlési teremben.

Sürgősséggel három új napirendi pont

Az eredeti programon túl sürgősséggel 3 új napirendi pontról is tárgyalt és döntött a közgyűlés. Mint ismeretes, a városháza „B” szárnyának földszintjén (a térre nyílóan) megnyílt egy kis presszó. A presszó helyiségét idén bővítették, új bútorokkal rendezték be. A döntés most arról szól, hogy üzemeltetésére pályázatot hirdetnek két évre szólóan.
A felső Duna-parton kialakítandó kilátó vonzó idegenforgalmi lehetőséget kínál. Most arróé döntött a közgyűlés, hogy a kivitelezést a DVG Zrt.-re bízza, amelynek nettó költsége 52 millió 473 ezer forint. A harmadik téma a Kavicsker Kft. által bérelt 21 ezer m² terület egy része használatának módosítása volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.