Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 05. 18:13, péntek | Helyi sport

Dunaújvárosi sportolók a rioi olimpián

Dunaújvárosi sportolók a rioi olimpián

Körkép az ötkarikás játékok tükrében. Augusztus 5. és 21. között rendezik meg a XXXI. Nyári olimpiai játékokat Rio de Janeiroban.

Brazília második legnagyobb városában, mintegy 42 sportág küzdelmein közel 7,5 millió belépőjegyet értékesítenek majd. Az olimpiai játékoknak a 6,3 millió lakosságú Rio de Janeiro négy kerülete: Deodoro, Maracana, Copacabana, Barra lesz a helyszíne. A futballtornát viszont hat városban rendezik meg: Rio mellett Brazíliavárosban, Sao Paulóban, Belo Horizontéban, Salvadorban és Manausban.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 18-20 sportágban 140 fős magyar csapattal számol (2014-ben, Londonban 157 fős volt a magyar küldöttség). Londonban 8 arany-, 4 ezüst-, 6 bronzérem volt a termés, idén a szakértők és statisztikai számítások szerint 4 aranyra, 7 ezüstre és 6 bronzéremre számíthatunk.
Érdekesség, hogy az első magyar kvótát már 2014 szeptemberében elérte a sportlövő Tobai-Sike Renáta, aki sportpisztolyban biztosította a helyét az ötkarikás játékokon.
A Dunaferr SE kajak-kenusa Hajdu Jonatán először C-1 200 méteren nyerte az olimpiára jutás első válogatóját majd a duisburgi torna után a második válogató versenyen elért eredményével vívta ki az olimpiai szereplés jogát.


A kajak-kenusok egyébként 7 versenyzőt, 8 férfi kajakost, 5 női kajakost és 4 férfi kenust indíthatnak az olimpián. Remélhetőleg köztük lesz Jonatán is.
Jonatánnal ellentétben biztosan ott lesz az olimpián a dunaújvárosi úszók közül Takács Krisztián, aki legjobb felkészülésként élesben gyakorolt, hiszen az előkelő 6. helyen végzett május 22-én, a londoni úszó Európa-bajnokságon, az 50 méter gyors döntőjében. Krisztián immáron a negyedik olimpiájára készül.


Mellette Balog Gábor, az egykori dunaferres versenyzőtársért is izgulhatunk, aki a 200 méteres hátúszásban, valamint a vegyes és férfiváltókban lesz érdekelt.
Valószínűleg a legbővebb dunaújvárosi küldöttséget a vízilabda csapatunk adja. A DFVE felnőtt női vízilabda csapata ugyanis a bajnokság döntőjében ezüstérmet szerzett és jó néhányan bekerültek a jelenlegi bő 18 fős keretbe.
A biztosan olimpiai induló, Európa-bajnok női vízilabda válogatott felkészülési programjában egy ausztriai és egy amerikai edzőtábor is szerepelt, míg itthon a BENU-kupán játszott a nemzeti csapat. A bő keretben a kapusunk: Kasó Orsolya és a mezőnyjátékosok közül: Garda Krisztina.

A válogatott tagja még a dunaújvárosi nevelésű, de jelenleg az UVSE-ben játszó Szücs Gabriella is, akinek ugyancsak szoríthatunk. A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT RIÓI KERETE
Kapusok: Gangl Edina, Kasó Orsolya Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó. A magyar női csapat a csoportmérkőzéseit augusztus 9-én, 11-én és 13-án játssza, előbb Kínával, majd Spanyolországgal, végül az Egyesült Államokkal.

Tornában Kovács Zsófia kapta meg az indulás jogát.

A nyári olimpia augusztus 21-én véget ér, de bő két héttel később már a paralimpiát izgulhatjuk végig. Nos, eme játékokon is lesz magyar, sőt, dunaújvárosi versenyző is, mégpedig Gurisatti Gyula, aki Peking és London után harmadszorra jutott ki a sport legnagyobb fesztiváljára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 23. 05:17, kedd | Helyi sport

Jégkorong Erste Liga - Fontos meccset nyert a DEAC a Dunaújvárosi Acélbikák ellen

A rájátszásba jutásért zajló csatában fontos győzelmet aratott a DEAC a vendég Dunaújváros felett a jégkorong Erste Liga vasárnapi játéknapján.

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.