Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 30. 17:45, vasárnap | Helyi

Egy mesterség, egy vers és egy fotósorozat

Egy mesterség, egy vers és egy fotósorozat

A harangöntő című fotóalbum készítője, Kárpáti Zoltán Őrbottyánban Gombos Miklós és fia, Gombos Ferenc harangöntő műhelyében fotózott négy éven keresztül. Végeredményként előbb kiállítás, majd egy könyv született meg. Az or

- Mikor került kapcsolatba a fotózással?

- Egyetemista korom óta, a hetvenes évektől fotózom, kezdetben Zenit, majd Praktika fényképezőgéppel. Már akkor voltak kiállításaim, országos pályázatokra beneveztem. Leginkább az ember- és a természetfotózás érdekelt. A legnagyobb sikere annak a képsorozatomnak volt, amit egy az egyben elloptak egy kiállításról. A szakmámnál fogva, ortopéd, baleseti sebészként elég sokat fotózgattam tudományos dokumentációkat, előadások képanyagát készítettem. Ahogy kialakult a digitális korszak, a technikai feltételek gyorsan megváltoztak, és más dimenziók nyíltak meg a fotósok előtt. Akkor kezdtem újból nem szakmai témákat fotózgatni. Hét témából önálló vándorkiállítás született. A legelső kétezer ötben, a „Szerelmem Torockó”, amelyet a gödöllői Grassalkovich kastélyban is láthatott a közönség. Voltak természetfotós kiállításaim, például búvárfotókból. Gyergyószentmiklóson Szilágyi László Finnországban élő barátommal a gyergyói cigányokat fotóztuk. Ebből készül egy újabb könyvem, amit megelőzött egy kiállítási anyag. Elég sokat fotózgattam kihaló mesterségeket is. Ilyen módon jutottam el kovácsmesterekhez, hintórestaurátorhoz és más szakmabéli emberekhez. Míg nem egyszer összehozott a sors Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mesterrel, aki meghívott egy harangöntésre, s azóta rendszeresen visszatérek műhelyébe. Számomra egy csoda egy harang megszületése. Akkora képanyag jött össze, hogy felmerült a kiállítás gondolata. Ezt a tárlatot Pécs, Európa Kulturális fővárosa nyitórendezvényei között láthatta elsőként a közönség a pécsi egyetemen. Általában a munkahelyemen, a fővárosi Uzsoki utcai Kórházban debütálnak a kiállításaim.

- Miként lett kiállításból kötet?

- A képekhez kellett szöveg is. Gombos Miklós említette, hogy Friedrich Schiller írt egy verset a harangöntésről, „Ének a harangról” címmel, amiből meg lehet tanulni a harangöntést. A vers két szálon fut, az egyik a harangöntés, a másik az élet és a harang. Hiszen a harang végigkíséri az életünket a születésünktől a halálunkig. A képekhez rendeltük az idézeteket. Végül úgy született meg a könyv, hogy azt éreztem, egy kiállítást létrehoz az ember, aztán leszedi, s a kollekció legtöbbször a padláson végzi. Ez az anyag megérdemelte, hogy könyvformába illesszük. Innen már csak egy lépés volt, ha már kötetbe áll össze, akkor legyen több nyelven is hozzáférhető, így lett magyar, angol és német nyelvű. Az egész kötet egy gyöngyszem, amelyben három dolog talál egymásra. Az egyik Gombos Miklós hagyományőrző technológiával végzett mestersége, a másik a Schiller vers, a harmadik a képi anyag, amely dokumentálja a mesterséget, és visszaadja a harangkészítés hangulatát.

Kárpáti Zoltán: A harangöntő – Egy harang születése

A kötet egy orvos-fotográfusnak az ország egyetlen harangöntő műhelyében, Őrbottyánban, Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mesternél 2007 és 2010 között készült képeit tartalmazza. A fotók bemutatják a harangöntés világát, elénk tárják az öntöde különleges atmoszféráját. A képaláírásokat Friedrich Schiller „Ének a harangról” című költeményéből idézi a szerkesztő. A könyv megvásárolható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Libri, az Alexandra könyváruházakban, valamint a Bookline-on keresztül.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.