Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 01. 19:11, kedd | Helyi

Egy szívből szóló minősítés - és a háttere

Egy szívből szóló minősítés - és a háttere

Nem túl nagy pénz 66 millió forint. Olykor egyetlen utca aszfaltozása kerül ennyibe. De van olyan eset, amikor ugyanennyi pénz új lehetőségek tárházát nyitja meg azok előtt, akik ennek a pénznek a századrészét sem tudnák saját erejükb

Fiammal tizenöt éve járunk ide. … Nincs annál nagyobb öröme egy szülőnek, mint amikor azt látja, hogy minden nap vidáman, jókedvvel, élményekkel gazdagon jön haza, akit szeret és aki elmondja, hogy milyen kialakult közösség van itt, ahol ő jól érzi magát, aho lezen a szakmai stáb munkáját nap mint nap le lehet mérni. ... Mi legalább annyira örülünk annak, hogy azok az álmok, amit itt mertek álmodni a vezetők, megvalósultak. Mindez természetesen városunk gazdasági és politikai vezetőinek hathatós segítsége nélkül nem történhetett volna meg. Megnyílt így a még magasabb színvonalú szakmai munka lehetősége. Ezt mi, szülők, semmi mással nem tudjuk kifejezni, mint a világon mindenhol használt egyszerű szóval, vagy kifejezéssel, ami úgy hangzik: köszönjük szépen.

Egy szülő szívből szóló, idézett minősítése volt talán a csúcspillanata a 2011. január 31-én tartott projektzáró rendezvénynek, amely a Jószolgálati Otthon Közalapítvány 66,2 millió forint összköltségű (ebből 48,2 millió forint volt uniós és regionális fejlesztési alapból elnyert támogatás) fejlesztés tényeit összegezte. Ám a bekerülési összegnél sokszor nagyobb jelentőségű az otthon gondozottai számára, ami a Liget köz 6 számú épülettel és épületben történt.

Külön is említést érdemel az, hogy a bővítés és átalakítás idején is folyamatosan működött az otthon. Kecskés Rózsa intézményigazgató szavai szerint, semmilyen szakmai feladat nem sérült eközben. Köszönhetően mind a kivitelezőnek, mind az intézmény dolgozóinak. Ami azért is elismerésre érdemes többletteljesítmény, mert a gondozottak különleges bánásmódra szoruló, értelmileg akadályozot, illetőleg halmozottan sérült személyek.

Nics Éva kuratóriumi elnök és Kecskés Rózsa intézményigazgató (második képünk) egymást váltva összegezték, hogy mi mindennel gazdagodott t e sikeres pályázattal a Jószolgálati Otthon.

A mostani fejlesztéssel (épületszárny-kiegészítés) elérte telkének beépítettségi határát a Liget köz 6. számú ingatlan. Megtörtént a hőszigetelés, az ablakok cseréje, a fűtéskorszerűsítés, ami a korábbinál gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. A tetőtér is hasznosítható lett, mert liftet is beépítettek. Teljesen akadálymentessé vált a ház, a felső szint is biztonsággal használható. A tetőtérben légkondicionált mozgásfejlesztő szobát alakítottak ki és rendeztek be (első képünk). Az ebédlő mellett új csoportszoba létesült a súlyosabb állapotú gondozottaknak. Egy pincerész az intézmény raktározási gondjain segít. Megtörtént a vizesblokkok felújítása.

Múltidézés keretében szó esett arról, hogy valamivel több, mint két évtizede dr. Kovács Pál főorvos, a városi tanács egészségügyi osztályának egykori vezetője kérte fel Kecskés Rózsát egy pályázat kimunkálására, hogy a városnak legyen fogyatékosokat gondozó intézménye. A Liget közi óvoda 20 gondozottal indult és kezdetben a kisegítő iskola tagintézményeként működött. Jelenleg 45 fő az engedélyezett gondozotti létszám. Az új működési engedély – a most befejeződött projektnek köszönhetően – 55-re fogja növelni a fogadható létszámot.

A gondozottak egy csoportja – épp a projektzáró napon – a Magyar Televízíónál tett látogatást. Élményszámba megy körükben minden – a megszokott napi ritmustól eltérő – esemény, vagy program, ami napokig téma az összeszokott kis közösségben. Egy új – témát is, elfoglaltságot is adó, az önértékelésüket is javító - új elfoglaltság a szelektív hulladékgyűjtés „termése”: a PET (polietilén) palackok zsugorítása. Kialakult az ésszerű munkamegosztás. Van aki a címkét távolítja el, van aki a kupakokat szedi le az üres palackokról, majd következhet a legérdekesebb művelet, a zsugorítás, amit láthatóan nagy kedvvel csinálnak. És persze az sem mellékes, hogy némi pénz ellenében továbbfeldolgozásra értékesíthető a palackok összezsugorított anyaga.

Mindezt, és még sok mindent takar tehát az, amit a már idézett szülő (a többi szülő nevében is) a köszönjük szépen kifejezéssel illetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.