Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 13. 01:58, kedd | Helyi

Eksek és nóták - Sértődésnek helye nincs!

Eksek és nóták - Sértődésnek helye nincs!

Borbála előestéjén, december 2-án rendezte meg az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztályának Dunaújvárosi szervezete a hagyományos, immár 17. Szent Borbála Szakestélyét.

A résztvevők között köszöntötték az egyesület budapesti és székesfehérvári vendégeit, valamint a Dunaújvárosi Főiskola tanárait és a Diákegylet tagjait. A szakestély elnöki tisztét Lontai Attila, a Vaskohászati Szakosztály ex elnöke látta el. A tisztségviselők közül a majordomus, a kontrapunktok, a kantuspraesesek, balekcsőszök, konzekvencialevonók személyének kijelölése után az etalon részeget is nevesítették a Lemezalakító pihenőparkjában tartott hagyományőrző esten.

A szakok himnuszainak eléneklését követően a szakest résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek az elmúlt év során elhunyt tagtársaikra. A háznagy ismertette a házirendet, mi szerint a hozzászólásokat a „Mélyen tisztelt 17. félpénzes szellemi állományt leépítő Szent Borbála Szakestély” megszólítással ildomos kezdeni, különben a hibázó levonhatja a konzekvenciát... A sörimpotensek nevében Horváth Ferenc kért engedélyt a borfogyasztásra. A praeses felkérte Bocz Andrást, a dunaújvárosi szervezet elnökét a szakaestély „komoly poharának” elmondására.

A humoros felszólalásokat Tóth László a „vidám pohár” köszöntőjével kezdte. Következő előadóként dr. Kiss Endre kapott szót, hogy ismertesse mindazt, „ami a főiskolai oktatásból kimaradt”. Hevesiné Kővári Éva „Aranyköpetek” című összeállításával szerzett további vidám perceket a jelenlevőknek. Az est folyamán a hagyományoknak megfelelően a nótákból és eksekből sem fogytak ki a selmeci hagyományok továbbvivői.

A fukszmajorok a vendégsereg soraiban meghúzódó pogányokat vezették az elnökség elé, akiket balekkeresztelésre ajánlottak. A keresztelendő balekok feladatokat oldottak meg, s a keresztszülők a keresztvíz/sör alá tartották őket. A megtért balekok átvehették keresztleveleiket. Így a kohász társadalom rendes tagjává fogadták Grénusné Jóba Évát és Kiss Attilát. A szakestély további hozzászólói között szerepelt Mayerhoffer Ferenc, dr. Csirikusz József, és nem utolsó sorban Hevesi Imre, akinek ez a nap beíródott élete nagykönyvébe, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, a Szent Borbála Napi Országos Központi Ünnepségen Szent Borbála miniszteri kitüntetést, emlékérmet vett át Bencsik János államtitkártól a kohászati egyesületen belül végzett több évtizedes munkájáért.

A szakestély hivatalos részének záró akkordját képezte a krampampuli megérkezése, minőségellenőrzése és elfogyasztása, a „Gaudeamus igitur”, s a „Ballag már a vén diák” kezdetű nóták közös eléneklése.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.