Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 15. 15:46, csütörtök | Helyi

Elfogadta a közgyűlés városunk idei költségvetését

Elfogadta a közgyűlés városunk idei költségvetését

Díjazott sportolóink, 32 milliárdból gazdálkodhat, fejleszthet Dunaújváros, megállapodás az egyetemmel, újabb parkolók a volt zöld rendelő környékén, szünidei diákétkeztetés, tervezési megbízások.

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a február havi közgyűlés. Cserna Gábor polgármester átadta az idei Dunaújváros Sportjáért díjakat. A díjazottak:

Boldoczki Sándor edző
Kovács József, a Dunaferr SE úszóedzője
Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület
Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon (posztumusz)

A díjazottak méltatása:

Boldoczki Sándor már tízévesen kijárt édesapjával a Dunaújváros mérkőzéseire, melynek végül labdarúgójává vált. A ranglétrát végigjárva 1974-ben került az akkori Kohászhoz a serdülő csapatba, ahol Andriska Vilmos, Czigler Ernő és Magasházi József voltak az edzői. Két év katonaság után, a Palicskó Tibor vezette felnőtt csapat tagja lett. Tíz éven át, 1981 szeptemberétől 1991 júniusáig futballozott a felnőttek között, ahol összesen 267 mérkőzésen szerepelt és védőként 34 gólt szerzett.
A mérkőzésszámokat tekintve a bajnoki találkozókon legtöbbször szerepelt tíz dunaújvárosi játékos közé tartozik. Meghatározó tagja volt az 1985-86-ban a másodosztályban bajnoki címet nyerő és első osztályba feljutó csapatnak.
Teljesítményével, példamutató magatartásával, hosszú ideig a csapat csapatkapitánya volt és kiemelkedő, meghatározó személyisége lett a dunaújvárosi labdarúgásnak.
Játékos pályafutása után, UEFA B licences edzői végzettséget szerzett. Hosszú ideje az utánpótlás korú gyerekeket segíti, mint edző és utánpótlás koordinátor.

Kimagasló és példaértékű sporttevékenysége, a tehetségek felkészítése során nyújtott elhivatott edzői tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Boldoczki Sándor edző részére adományozta.


Kovács József úszóedző 1980-ban érkezett Zalaegerszegről Dunaújvárosba. 37 éve főállású úszóedzőként dolgozik a Dunaferr Sportegyesületben. Klubhűsége ritkaságnak számít napjainkban. Fiatalon kezdte edzői pályafutását, sok száz gyermeket tanított meg az úszásnemek alaptechnikájára, majd utánpótlás neveléssel kezdett foglalkozni. Szinte minden korosztályban nevelt bajnoki érmes versenyzőket. A nemzetközi sikerekre sem kellett sokat várni, 1986-ban Varga Dórával Ifjúsági Európa Bajnoki címet nyert.
Takács Krisztián személyében olimpikon sportolót nevelt. 2014-ben felnőtt Európa Bajnoki bronzérmet nyert úszója Balog Gábor. Rajtuk kívül számos úszó ért el a keze alatt kiemelkedő eredményeket, Berzlánovits Éva, Molnár Viktória, Csépányi András, Papp Renáta, Urbán Kata ifjúsági EB és EYOF érmeket szereztek. Jelenleg Selmeczi Levente (ifi EB I. hely) és Szöllősi Martin (ifi EB VI. hely), valamint több országos utánpótlás úszóbajnok felkészülését irányítja.
Mindig a munkában hitt, versenyzőitől az edzéseken megkövetelte a maximális teljesítményt.
Pontossága, következetessége példa lehet tanítványai számára. A szigor és keménység jellemzi pályafutását, mely mindig a sportolók érdekét szolgálta. Munkájával a búvárúszókat is segíti, világversenyek érmei fémjelzik tevékenységét. A női pólócsapat is sokat köszönhet neki, hiszen évek óta szakmai segítséget nyújt a vízilabdások úszóedzésein. Részt vett a 2017-es Vízi- és Úszó Világbajnokság rendezésében, a nemzetközi sajtómunkatársak szakmai segítőjeként.

Több évtizedes, kimagasló és példaértékű szakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Kovács József úszóedző részére adományozta.

Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület
2007 októberében Dunaújvárosban először rendeztek 24 órás úszómaratont 13 csapat részvételével. Azóta már 11 alkalommal szervezte meg ezt a rendkívüli embert próbáló nemes vetélkedést az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület.
Eddig összesen mintegy 3500 versenyző, 2900 felnőtt és 600 gyermek, megközelítően 290 ezer hosszt (50 m), azaz 14.500 km-t teljesített. Ennek végrehajtásában segédkezett mintegy 300 fő rendező és számláló.
2013-ban városunk első sikeres Guinnes-rekordja is megszületett általuk, 27.500 hossz, 1375 km távval.
A különféle sportprogramok szervezése mellett, az egyesület karitatív tevékenysége is példaértékű. Az említett versenyen ugyanis minden leúszott hossz után 1-1 Ft-tal segítik a résztvevők a Móra Ferenc Általános Iskolát és a Jószolgálati Otthon Közalapítványt.
Az elmúlt 11 esztendő alatt több ezer embert hívtak sportolni Dunaújvárosba az ország minden pontjáról. Év mint év népszerűsítik az úszást, az egészséges életmódot, és sikeres programjaik által Dunaújváros jó hírnevét is öregbítik.

Dunaújvárosban végzett példaértékű és elhivatott sporttevékenységük elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület részére adományozta.

Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon, magyar bajnok 1961-ben Sztálinvárosban született, majd a DKSE saját nevelésű tornásza volt. 1971-ben a miskolci úttörő olimpián talajon bronzérmet szerzett. Ő volt a negyedik dunaújvárosi versenyző, aki országos felnőtt I. osztályú bajnokságot nyert.
1972-ben a serdülő országos bajnokságon csapatban bajnoki címet szerzett. 1973-ban a IX. Nyári Úttörő Olimpián talajon, korláton és gerendán ezüst-, ugrásban bronzérmes, az egyéni összetettben pedig Óvári Éva mögött ezüstérmes lett. Tagja lett az 1974-es Ifjúsági Barátság Versenyen résztvevő magyar válogatott tornászcsapatnak.1973-ban került be az ifjúsági tornász-válogatott keretbe. 14 éves korában pedig már a felnőtt válogatott is tagja lett.
Sorra követték egymást a bajnoki címek és kimagasló eredmények, 1975-ös eredményei alapján az év női sportolójának választották Fejér megyében. 1976-ban Dunaújváros Önkormányzata a Pro Urbe kitüntetésben részesítette.
Magyarország képviseletében részt vett az 1976-os montreali olimpia tornaversenyen, ahol a magyar válogatott csapatban a 4. helyen végzett. Azóta is emlékezetes a dunaújvárosi trió: Óvári Éva, Tóth Margit és Lővei Mária teljesítménye. A 78-as női tornász világbajnokságon résztvevő magyar válogatott csapat tagjaként a 4 helyet szerezték meg.
A Nemzetközi Tornaszövetség meghívására 1981 augusztusában részt vett Brazíliában a sportág népszerűsítésére szervezett bemutatókörúton, amelyen a 11 országot képviselő 30 tornász hét városban tartott bemutató versenyt.
1981 végén fejezte be az I. osztályú sportpályafutását, és a Testnevelési Főiskola hallgatójaként a sportág II. osztályában folytatta a versenyzést. 1986-ban meg is nyerte összetettben az egyetemi és főiskolai országos bajnokságot. 1985-ben a TF elvégzését követően testnevelő tanárként kezdett el dolgozni, és átigazolt a Ferencvárosi Torna Club egyesületébe, ahol edzőként is dolgozott. Egykori edzője, Horváth Lászlóné, Pancsi néni így emlékezett rá:
„Margit kimondottan összetett versenyzőként szerepelt. Mind a négy szeren nagyszerűen tornázott. Gyakorlataiban volt báj, dinamika, jó ruganyosság, hajlékonyság. És mindig mindent becsülettel elvégzett. Ha kellett volna, hajnalban is jön edzeni.”
2016 decemberében, hosszan tartó betegséget követően hunyt el.

Kimagasló sporteredményei, elhivatottsága és példaértékű életútja elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon részére POSZTUMUSZ adományozta.

Városunknak van jóváhagyott költségvetése

A februári közgyűlés legfontosabb döntése, hogy vita után megszavazta a testület Dunaújváros 2018. évi költségvetését. A számok sokaságával és eljárási szabályokkal együtt több, mint ötven oldal terjedelmű dokumentumból csak a legfontosabbakat emeljük ki:
Az idei költségvetés főösszege 30 milliárd 217,7 millió forint, ami 63,3%-kal több aq múlt évi eredeti költségvetésnél. A költségvetés egészéből a működési kiadás 13 milliárd 651 millió forint, a felhalmozási pedig 16 milliárd 506 millió forint.
A bevételek és kiadások különbözete 8 milliárd 573 millió forint, amit kiegyenlít az előző évi maradvány 6 milliárd 563 millió forintos összege és a 2 milliárd 11 millió forintos összege. A fejlesztések legnagyobb tételei a Modern Városok Program és a TOP pályázatokból valók. Ezek együtt 8 milliárd 742 millió forintot tesznek ki.

Döntöttek szünidei diákétkeztetésekről

A tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben munkanapokon idén is gondoskodik a rászoruló (hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű) iskolás gyermekek ingyenes étkeztetéséről, sőt augusztusban az óvodai szünet idején hátrányos helyzetű bölcsődés óvodás gyermekeknek is biztosítja, ha nem veszik igénybe az ügyeletes óvodát, bölcsődét. Az étkeztetés állami normatívát meghaladó részét a város költségvetése fedezi. A szünidei étkeztetések lebonyolítására a Gasztro-Life Kft., a Ceka & Csoki Bt., és a Kiss-Proviant Kft-től kér árajánlatokat .az önkormányzat.

Keretszerződés, újabb és kicsit más

Városgazdálkodási és helyreállítási feladatokra évek óta keretszerződést köt városunk önkormányzata a DVG Zrt-vel, így idén is. De belép a sorba egy új megállapodás is. Számos önkormányzati épület felújítása folyik, illetve kezdődik el a közeljövőben,.pályázati forrásból. Az érintett épületrészek kiürítése, átköltöztetése, ki és bepakolása jobb esetben csak megterhelő az intézményi foglalkoztatottakra, de sokszor nem is tudnak elvégezni csomagolási költözési jellegű feladatokat kellő létszám, fizikai erő híján. A vázolt logisztikai tevékenységek lebonyolítására vállalkozási keretszerződést kíván kötni az önkormányzat a DVG Zrt-vel. A logisztikai feladatok elvégzéséhez nettó 3.000.000. - Ft. + ÁFA (bruttó: 3.810.000 .- Ft) összeget biztosít a közgyűlés.

Stadionunkra plusz félmillió forint

Szerződésmódosításról is döntött a közgyűlés. A stadion-felújítás támogatásról szóló szerződés csaknem bruttó félmillió forinttal lesz több, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén is nyújt forrást a stadion korszerűsítésére. Ezért az eddig e célra biztosított bruttó 898,2 millió forint vissza nem térítendő támogatás helyett br. 1 milliárd, 396,5 millió forintra módosul a felhasználható összeg.
Pályázott és nyert Dunaújváros a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című TOP pályázaton, amit a konzorciumi megvalósítás érdekében módosítani kellett. Ezért bekapcsolódik a programba konzorciumi tagként a Dunaújváros Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. és DV N Dunaújvárosi
Városfejlesztési Nonprofit Zrt. Velük konzorciumi szerződést köt városunk.

Szerződés - sürgősséggel kiegészítve

Mintegy fél évtizede állapodott meg a Dunaújvárosi Főiskola és az önkormányzat egyes főiskolai helyiségek, épületrészek esetenkénti használatáról, különféle városi rendezvények esetében. Ezúttal a közgyűlés 34. napirendi pontja foglalkozott a Dunaújvárosi Egyetem és az önkormányzat közötti helyiségek, épületrészek alkalmankénti használatáról szóló szerződéssel. Amit kiegészített egy sürgősséggel felvett, lényegében kiegészítő előterjesztés. Utóbbinak lényege, hogy az intézmény előtti közpark is bekerült az esetenként igénybe vehető egyetemi területek közé, valamint a bérleti díj egy részét egy összegben idén egyenlíti ki az önkormányzat.

Két javaslat, hogy legyen jóval több parkoló

A Dunai Vasmű konverter beruházása kapcsán építhető rendelőintézet a várost is szolgálta. Egy ideig. Azután maradványa a város szégyene lett. Nagyszerű, hogy a zöld épület megújulhat, és helyet adhat egy nagy ügyfélforgalmú járási hivatalnak. Amihez sok plusz-parkoló kell.
Az önkormányzat több tanulmánytervet is készíttetett választ várva arra, hogy a Szórád Márton úttól nyugatra eső területeken, lakóházak közti belső udvarokban, továbbá az Apáczai Csere János és Köztársaság utcák között valamint egyes utcaszakaszok egyirányúsításával még 140 új parkolóhely létesíthető.
Barta Endre önkormányi képviselő ugyancsak indítványozta új parkolóhelyek kialakítását, mert az a Technikum „volt zöld rendelőhöz” közeli területein már ma is kevés a parkoló, kell újabbakat létesíteni.
A vázolt helyzet javítása érdekében a közgyűlés máris biztosít első ütemként bruttó 2 millió 761 ezer forintot új parkolók tervezéséhez, amit majd egy második ütem is követ.

Ráfordítás három gyermekintézményre

A Petőfi Sándor Általános Iskolában folyik az épület energetikai felújítása pályázati forrásból.A kivitelező DVG Zrt. a felújítás folyamán szembesült azzal, hogy az épület biztonságosüzemeltetéséhez és használatához kiegészítő munkák elvégzése szükséges. A kapcsolódó kiegészítő munkák költsége bruttó 32.millió 755.ezer.fozint, amit a város költségvetéséből kell finanszírozni, amit megszavazott a közgyűlés..
A Vasvári Pál Általános Iskola politechnika termének falai a nem kielégítő talajvíz szigetelésmiatt jelenleg nedvesednek. A falak folyamatos vizesedése penészedéshez, a festékréteglepergéséhez vezet. A vizesedéssel érintett melléképület alapstabilizációs és utólagos vízszigetelési munkáinak elvégzéséhez bruttó 5 millió 703 ezer forint a DVG Zrt. kalkulációja szerint. A közgyűlés arról döntött, hogy elvégezteti a politechnikai terem falai vizesedét megakadályozó munkát.
A Zengő-Bongó Bölcsődében az akadálymentes rámpa kialakításának hiánya már évek ótanagy problémát okoz az intézmény mindennapi működésében. A DVG Zrt. től kapott árajánlat bruttó 9 millió.427.ezer forint. A testület úgy döntött, hogy elvégezteti a DVG Zrt-vel a hiányzó rámpa elkészítését.

Tervezői, előkészítői feladatok

A ’Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia mintegy 6 milliárd forint értékű fejlesztési programjáról már hírt adtunk számos alkalommal. Ismert az is, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektnek nyilvánította a beruházást, amelynek koordinátora a BMSK Zrt. A közgyűlés a generáltervezői feladat méretére tekintettel három erre alkalmas fővárosi cégtől kér ajánlatot. Ezek:
TH-Stúdió Építész Iroda Kft.
KONSTRUMA Mérnöki Iroda Kft
Óbuda Építész Stúdió Kft.
Az előterjesztést sürgősséggel tárgyalta a közgyűlés és hozta meg döntését.
Városunk részt vesz a „Társadalmi, környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című TOP pályázatban. Ennek keretében valósul meg a „Baracsi úti arborétum fejlesztése” című projekt, amelyben szerepel az arborétum kiszolgáló épületének felújítása, at arborétum és gyalogos sétányának a megújítása, látogató központ létrehozása az egykori erdészházból. A projekt beruházásának előkészítésével kapcsolatos engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésével a közgyűlés a DVG Zrt-t bízta meg. A munkát a pályázati támogatás megérkezéséig az önkormányzat előfinanszírozza bruttó 10 millió 160 ezer forint összegben.

Döntések egy-két mondatban

Akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátására a legkedvezőbb ajánlatot tevő Ész-Ker Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt-t bízza meg az önkormányzat. A város közterületi fasorainak növényvédelmi munkáit a Hortobágy Kft-vel végezteti el a közgyűlés. A rágcsálók, valamint fürkészdarazsak közterületi irtására csupán egy ajánlat érkezett, a Roxin Group Szolgáltató Kft.-é, így velük szerződik az önkormányzat. Beszámolt a közgyűlésnek tavalyi munkájáról és idei terveiről az Intercisa Múzeum és a József Attila Könyvtár. A beszámolókat a testület elfogadta. Tavaly május óta betöltetlen a 15. felnőtt háziorvosi körzet. Jelentkezett egy orvosnő, akinek nincs meg az előírt szakképzettsége, de betöltheti az állást, ha az önkormányzat szerződést köt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Praxisprogramjában és az orvosnő megszerzi a szükséges képesítést. Nyitott erre a lehetőségre az önkormányzat. A közgyűlés megválasztotta a 2018. évi országgyűlési képviselők választása lebonyolításában résztvevő dunaújvárosi szavazatszámláló bizottsági tagjait és póttagjait.

A zárt ülés két döntéséről

Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő a zárt ülés két napirendi ponti javaslatáról (dőlt betűkkel jelölve) és a döntésekről a következő tájékoztatást adta:

Javaslat a Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda megbízására a DVG Zrt.-vel szemben a DVCSH Kft. által indított csapadékvíz elvezetési díj megfizetése iránti perrel összefüggő jogi feladatok ellátására
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése támogatta, hogy a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. teljes jogkörű képviseletét a Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda lássa el.

Javaslat az önkormányzat és a DVCSH Kft. közötti egyes Vállalkozási keretszerződések megszüntetésére, és a víziközmű vagyon bérleti díj terhére történő rekonstrukciós munkák beszerzéséről való döntésre a közbeszerzési törvény alapján
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése az önkormányzat és a DVCSH Kft. között létrejött egyes Vállalkozási keretszerződések megszüntetéséről döntött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.