Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Szeptember 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült a Tejútrendszer eddigi legátfogóbb katalógusa

Elkészült a Tejútrendszer eddigi legátfogóbb katalógusa

Csillagászok nemzetközi csoportja 219 millió csillagot térképezett fel a Tejútrendszerben, így elkészítették a Földnek is otthont adó galaxis eddigi legátfogóbb katalógusát. A csillagászok becslése szerint legalább százmilliárd csillag van a Tejútrendszerben, ám csak töredékük látható a Földről.

A rendelkezésre álló adatokból a kutatók a Tejútrendszer rendkívüli részletgazdagságú térképét hozták létre, amely betekintést nyújt a gigantikus spirálgalaxis szerkezetébe. Geert Barentsen, a brit Hertfordshire-i Egyetem kutatója és csapata tíz éven át tartó munkája eredményét a Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában (MNRAS) mutatta be.

A Kanári-szigeteken lévő Isaac Newton-teleszkóp segítségével valamennyi olyan látható csillagot feltérképezték, amelyek a huszadrendű csillagoknál fényesebbek. A huszadrendű csillagok azok, amelyek egymilliomodnyi erősséggel világítanak annál, hogy szabad szemmel láthatóak lehetnének.

Az új térkép ábrázolja, hogyan ingadozik a csillagok sűrűsége a Tejútrendszeren belül, ezáltal információt szolgáltat a szerkezetéről. A Tejútrendszer egy gigantikus csillaghalmaz, amely sötét éjszakákon a Földről nézve csillagsávnak tűnik. Mivel a Naprendszer is a Tejútrendszer része, csak belülről vizsgálható a rendszer. Ebből a perspektívából nehéz kiismerni a galaxis pontos struktúráját - írták a szakértők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.