Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Április 12. 16:08, péntek | Helyi
Forrás: boraszportal.hu, fotó: palinkafozes.hu

Elkezdődött a pálinka hattyúdala?

Elkezdődött a pálinka hattyúdala?

Az otthon főzött párlatok feketekereskedelme és a magánfőzők által illegálisan üzemeltetett bérfőzdék elburjánzása már nem pusztán az ágazat sikerességét veszélyezteti.

Ez olvasható a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) nemrégiben kiadott közleményében. A szervezet szerint, ha a kormány nem húz záros határidőn belül éles határokat a pálinka és a saját célra készült párlatok között, „az ágazat a szabadságharcként emlegetett időszakot a fegyverletétellel zárja”. Úgy vélik, a 2010 előtti állapotok visszaállítására nincsen lehetőség, ezért a megoldást az jelentené, ha a kormány legális keretek közé szorítaná a saját célra történő párlatkészítést. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nemcsak lehetővé teszik, szinte ösztönzik is az illegális kereskedelmet azzal, hogy legális keretek között lehet a fogyasztási igényeknél sokkal több párlatot előállítani.

2010 és 2015 között a magánfőzés és a bérfőzés is jövedékiadó-mentessé változott. A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben kötelező lett, a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (50 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Azóta a magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel válthatja meg a magánfőző. Ellenőrzés és felderítés hiányában azonban megbecsülni sem lehet, mekkora az illegális és láthatatlan főzdék száma. Miközben – a közlemény szerint – az alkoholfogyasztás hazánkban folyamatosan nő, a pálinka forgalma stagnál, a bejelentett bérfőzdéké pedig csökken.

„A magánfőzők ellenőrzése továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartozik, ezért a saját fogyasztásra készült párlatmennyiségről nincsenek valós adatok. Arról, hogy mennyi illegális, ipari mennyiségben előállított gyümölcspárlat készülhet hazánkban, kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozott leleplezéseiből lehet következtetni. Az utolsó hasonló akció márciusban Veszprém megyében történt, ahol három darab egy helyen működésben lévő magánfőző berendezést, 450 liter alkoholterméket valamint több mint 2500 liter lepárlásra váró cefrét foglalt le a NAV. Ezt a mennyiséget legális keretek között egy magánfőző (50 fokos párlat esetében) több, mint öt év alatt készítheti el, háromszázezer forint értékű párlatadójegy kiváltásával” – áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.