Városlista
2017. december 15, péntek - Valér

Hírek

2015. Szeptember 20. 20:52, vasárnap | Helyi

Előszállás ünnepe, rendhagyó tálalásban + nosztalgiázás

Előszállás ünnepe, rendhagyó tálalásban + nosztalgiázás

Elkészült Előszállás szennyvízcsatorna beruházása, melynek projektzáró ünnepsége kiérdemelte a pergő és hangulatos jelzőt, sőt adódott még egy váratlan fordulat is.

Kérem, engedjék meg, hogy nosztalgia-keretbe foglaljam azt a sokszorosan is felemelő, jó hangulatú eseményt, amelynek részese lehettem 2015. szeptember 18-án Előszálláson.
A régmúlt, valamikor az 1970-es években. Kezdő újságíróként fültanúja voltam annak Kisapostagon, amikor a falu tanácselnöke szinte könyörögve kérte a vízügy akkori első emberét, hogy fúrathasson kutat és kiépíthesse az ivóvíz hálózatot. Másik emlékem Kulcshoz köthető. Felkerestem egy, a városból kiköltöző családot. A férj elmondta, hogy mi és miért jobb nekik a faluban. De elővett a szekrényéből egy csaptelepet és azt felemelve kérdezte: ugyan mikor tudja majd azt használni. Kulcson akkoriban nem volt vezetékes vízszolgáltatás.

Előszállás. Farkas Imre polgármester rövid célirányos beszédében kivételes ünnepnek nevezte a projektzáró rendezvényt, hiszen negyedszázada nem kapott egymilliárd forintot meghaladó értékű beruházást a nagyközség. Az ünnepelt beruházás pedig a szennyvízcsatorna hálózat és a hozzá tartozó tisztítómű birtokba vétele volt.
Részt vett az ünnepségen és szólt röviden dr. Nemcsók Dénes, a NFM helyettes államtitkára, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Szűcs József, a kivitelező konzorcium egyik vezetője, Csapó Sándor, a Mezőföld Vízmű (szolgáltató) ügyvezető igazgatója, Gáspár Géza Fidik-mérnök (ellenőrzés). Mondandójuk dióhéjban az alábbi volt: Nagyon köszönik a lakosság türelmét, a kivitelezők helytállását, mert amíg 30 év átlagában a nyári csapadék itt 150 milliméter, tavaly 350 milliméter volt. Esőben, iszonyú sárban, télen fagyban kellett dolgozniuk a kivitelezőknek, élni mindennapjaikat az előszállásiaknak. Ennek ellenére alig több mint egy év alatt befejeződött a beruházás. Elkészült a nagyközség utcáiban 31 kilométer csatorna, 947 házi bekötés, egy napi 210 m3 kapacitású tisztítómű, amely már a próbaüzem ideje alatt a vártnál több, 150 m3 szennyvizet tisztított meg (Farkas Imre, Szűcs József). A lakosságnak szóló (másutt is megszívlelhető) intelem: itt az ősz, fontos tudni, hogy a törkölytől meg kell kímélni a csatornarendszert (Csapó Sándor). Ennél a beruházásnál rugalmasan és gördülékenyen zajlott a hatóságok, hivatalok közti ügyintézés, segítették egymást. Előszállás polgármestere pedig jó kedélyű és kirívóan jó partner volt. Tapasztalat, hogy ahol megtörténik a csatornázás, a talajvíz regenerációja, kitisztulása öt-tíz év alatt végbe megy (Dr. Nemcsók Dénes, Varga Gábor).
Egy kéretlen felszólaló törte meg a széksorok közepéről az ünnepség menetét. Lényegében azt emelte ki, hogy kiváló teljesítményt mutatott fel a kivitelező gárda és Előszállás lakossága. Ő ezt igazán tudja értékelni, mert hasonló beruházás részesei voltak (Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere). További váratlan produkcióként telerakott áruházi ajándékkosárral köszönték meg polgármesterük „karmesteri” szerepvállalását az előszállásiak képviselői.

Hadd fejezzem be nosztalgiázással nem éppen szabályos előszállási tudósításomat. A hírlap munkatársaként tudósíthattam többek között pusztaszabolcsi „iszapbirkózásról, amikor nagyon győzködni kellett aláírásért helybelieket, hogy megalakulhasson a vízmű-társulás. Dunaújváros térségében folyt a küzdelem megbízható távbeszélő szolgáltatás kiépítéséért, a községek gázellátásáért és a legutóbbi időszakban a szennycsatorna-hálózat lefektetéséért.
A végeredmény: Dunaújváros környékén a népesebb településeken minden közműszolgáltatás kiépült, rendelkezésre áll. Igaz kisebb „fehér foltok” még vannak. Például (a projektzárón is elhangzott), Daruszentmiklóson és Nagykarácsonyban még hiányzik a csatornahálózat.
Cs. Gy.

A képeken, sorrendben: Farkas Imre, Dr. Nemcsók Dénes, Varga Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2017. December 14. 20:46, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: több karácsonyi köszönet, kevés vita, sok döntés

Köszönetek sora kísérte az idei utolsó közgyűlés kezdetét. A következő felemelő mozzanat a Dunaújváros Egészségéért díjak átadása volt. A döntéseket némelykor jó szándékú érvelés és vita kísérte, befolyásolta-

2017. December 14. 03:45, csütörtök | Helyi

Horváth Tomi a Dal megnyerésére készül

Cserna Gábor polgármester fogadta a Sztárban sztárt nyert Horváth Tamást és feleségét, s tolmácsolta városunk elismerését és ajándékot nyújtott át.

2017. December 13. 01:01, szerda | Helyi

Kilátó lesz a Duna-parton

A leendő kilátó helyén tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor, polgármester Dunaújváros közeljövőben épülő új attrakciójáról.

2017. December 12. 22:03, kedd | Helyi

A 2017. évi közmeghallgatás témái.

Az idei év legfontosabb eredményeit vázolta a polgármester, majd a jövő évi fejlesztések közt kiemelte, hogy a városé immár az élményfürdő, amely várhatóan húsvét hetében próbaüzemmel nyílik meg