Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 26. 02:33, hétfő | Helyi

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

Sajtómegbeszélés keretében hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága a tüzelő- és fűtőberendezések, a kémények karbantartásának jelentőségére, a mentőszolgálat, a kéményseprő ipari szolgáltatást vé

A szakemberek a készülékek rendszeres felülvizsgálatának fontosságát hangsúlyozták. Ezen kívül az éles sípoló hanggal figyelmeztető szén-monoxid-érzékelők felszerelését, használatát is ajánlották, amely akár életeket is menthet. A legtöbb szén-monoxid mérgezés okozója a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandallók, gázkazán, gáz vízmelegítő.

A balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz haátásnak kitett ember nem változtat helyet. A mérgezés viszonylag kis odafigyeléssel, ráfordítással megelőzhető, a szén-monoxid érzékelő berendezések időben jelzik, ha veszélyes anyag van a levegőben. Viszont nem szabad kizárólag erre alapozni a biztonságot, szükség van a tüzelő-fűtőberendezések rendszeres karbantartására.

A tüzelési szezon előtt mindenképpen ellenőriztetni kell a berendezések, a kéményműszaki állapotát. Fontos tanács az is, hogy rendszeresen szellőztessük azokat a helyiségeket, ahol a tüzelőberendezések találhatók. Ha valaki a füst- és szén-monoxid-érzékelőt vásárol, az EN 50291:2001-es szabványnak megfelelő készüléket kell választani, amelyet fejmagasságban célszerű felszerelni. Manapság egyre több háztartásban térnek vissza a hagyományos fatüzelésre. A tapasztalatok szerint sajnos a kazánokban kommunális hulladékot is eltüzelnek, amely később (akár egy éven belül) a lerakódott kátrány miatt kéménytüzeket eredményez, és veszélyes is a felszabaduló mérgező gázok miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.