Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Augusztus 31. 20:47, szerda | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Emlőrákszűrés új módon

Emlőrákszűrés új módon

A Dunaújvárosi 45-65 év közötti nők, akik 2 éven belül nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, meghívót kapnak. A vizsgálat a Városháza téren (az ott felállítandó szűrőkamionban) lesz. A szűrővizsgálat ingyenes és fájdalomme

.A Nemzeti Népegészségügyi Program kiemelt fontosságú fejezete a daganatos megbetegedések miatti halálozás csökkentése. Ennek része az emlőrákszűrés, melynek révén, ha sikerül legalább 70%-os részvételi arányszámot elérni, körülbelül 30%-kal csökkenhet az emlőrák miatti halálozás.
2011-ben 22 dunaújvárosi lakos halt meg az emlőrák következtében (előzetes KSH-adat).
Tudni kell, hogy ma már az emlőrák nem egyenlő a halálos ítélettel. Különösen jól gyógyítható a korán felfedezett emlőrák: 90% fölötti a gyógyulási arány! Ugyanannyi, mint a sokat idézett, irigyelt svédeknél. Annyi a különbség, hogy ott majdnem mindenki elmegy a szűrésre. Mellesleg ott a szűrővizsgálatok fő szervezője egy magyar származású professzor, dr. Tabár László. A professzor többször hangsúlyozta: legfontosabbnak azt tartja, hogy az emlődaganatokat minél korábbi stádiumban, minél apróbb méretűként felfedezzék és kezelését mihamarább elkezdjék.
Az emlőrákszűrést országosan az ÁNTSZ utódja, a megyei kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve koordinálja.
Az idén jelentős változás történt a dunaújvárosi szűrés szervezésében. Az emlőrákszűrést idén szeptembertől a MammAlba Kft szűrőkamionján végzik jól képzett egészségügyi dolgozók, szoros együttműködésben a Szent Pantaleon és a Szent György Kórház szakembereivel.
Dunaújváros önkormányzata lehetővé tette, hogy a szűrés a város főterén, a Városháza téren legyen.
Természetesen, rövid idő alatt nem lehet elvégezni valamennyi jogosult hölgy emlőszűrését, hiszen Dunaújvárosban mintegy 4000 nő szűrővizsgálata lenne aktuális. Ezért a kamion szeptember 12. és október 7. között, illetve november elejétől folytatja Dunaújvárosban a munkáját.
Aki nem tud a meghívóban megjelölt napon és órában megjelenni, az kérjen új időpontot a levélben megadott telefonszámon. A meghívó addig érvényes, amíg a vizsgálat meg nem történt.
A közleményt dr. Pásztor László, (Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztály) így zárta:
Tisztelt Hölgyek, a meghívásnak illik eleget tenni! Várjuk Önöket szeptember 12. – október 7. között a Városháza téren az eltéveszthetetlen szép piros szűrőkamionon! Találkozzunk egészségük érdekében!

Ha szükséges, további tájékoztatással szolgál Dózsáné Dr. Sasvári Ildikó, megbízott kistérségi tiszti főorvos a 06-25/412-211 (267-es mellék) telefonszámon. Információt lehet kérni az antsz.dujvaros@kdr.antsz.hu e-mail címen is.


 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.