Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 10. 22:06, csütörtök | Helyi

Érdemes a közgyűlés vitájában „megfüröszteni”…

Érdemes a közgyűlés vitájában „megfüröszteni”…

A megcsúszott táborállási terület ingatlantulajdonosainak kérelméről vitázott legtovább a gazdasági és területfejlesztési bizottság 2011. március 9-i ülése. A testület a továbbiakban állást foglalt a Ságvári Fiókkönyvtár megszü

Számos közérdeklődésre számot tartó témában foglalt állást 2011. március 9-i ülésén a gazdasági és területfejlesztési bizottság. Ezek legtöbbjénél a végső döntést a március 17-i közgyűlés hozza majd meg.

A legélénkebb vita a tulajdonosok által az önkormányzatnak megvételre felkínált ingatlanok ajánlatának elfogadásának, vagy elutasításának ügyét kísérte. Az előterjesztés előzménye, hogy 12, a partmozgással érintett táborállási ingatlantulajdonos azt kérte, hogy vásárolja meg, vagy sajátítsa ki telkét az önkormányzat. Közülük négyen megjelölték azt az összeget is (ez összesen 66 millió forint), amit eladhatatlanná vált javaik ellenértékekért kérnek. A bizottságnak abban kellett állást foglalnia, hogy támogatja-e ezeket a kérelmeket, vagy fintosabbnak ítéli a takarékoskodást a szűkös költségvetési forrásokkal. A bizottság ülésére meghívták az ingatlantulajdonosokat, akik közül többen élőszóban is elmondták indolaikat. Ezek a teljesség igénye nélkül az alábbiakat tartalmazták:

Felelőtlenség volt építési engedélyt kiadni olyan területre, amelynek stabilitását aggályosnak ítélte több-kevesebb, jóval korábbi keltezésű szakvélemény. A terület életveszélyessége miatt kellett ősszel kiköltözniük, oda visszatérni nem akarnak, ugyanakkor eladni sem tudják ott levő telküket, lakóházukat, illetve hétvégi házukat. Egy élet munkája veszik el, ha nem veszi meg ingatlanukat az önkormányzat, ellehetetlenül az életük azoknak, akik nyugdíjas éveikre ott építtettek lakást.

A bizottság elnöke, Cseni Béla a testület néhány tagja megjegyezték, hogy a partmozgás az eddigi beavatkozások eredményeként lelassult, de még nem szűnt meg. Elhangzott: tervezett további beruházás eredményét megvárva lenne célszerű dönteni a kérelmekről. Megszületett a javaslat, hogy vegye le a témát napirendjéről a bizottság. Kiss Adrás, aki egyúttal a terület közgyűlési képviselője is, azzal érvelt, hogy a bizottság engedje tovább állásfoglalásával az előterjesztést a soron következő közgyűlésre, engedje közgyűlési vitában „megfüröszteni” a problémát. Az lesz a leghasznosabb előkészítése a majdani döntésnek. A bizottság végül 5 igen szavazattal 2 tartózkodás mellettnem javasolja a felkínált ingatlanok önkormányzati megvásárlását, ám egyúttal felkéri a jegyzőt, hoghy vizsgáltzassa meg, hogy megy ingatlanok mekkora részének megvásárlása, vagy kisajátítása szükséges a stabilizációs munkálatok elvégzéséhez.

E témakörhöz tartozik, hogy törvényességi kifogás okán a területre elrendelt építési tilalmat vissza kell vonnia az önkormányzatnak, de egyidőben ugyanolyan joghatású, de időkorlátos (maximálisan 3 év időtartamú) változtatási tilalmat léptethet életbe a közgyűlés.

***

A takarékosság szempontját előtérbe helyezve (a kértnél szerényebb összegű támogatást javasolva) adott zöld utat a bizottság a Dunaújvárosi Labdarugó Szövetség, az Arany Üst Úszóverseny, valamint a Fejér Megyei Diáknapokon való dunaújvárosi részvétel támogatásának. A Dunaújvárosi Főiskola hallgatói önkormányzatának kérése a Diákköztársasági Napok megrendezésére irányult. Ezt az Alsó Duna-parton térítésmentes területfoglalással és technikai segítséggel (szemétszállítás + közmű kiépítés) tuda támogatni a bizottság. Viszont nemleges volt az állásfoglalás a Fejér Megyei Kézilabda Szövetség és a Dunaújvárosi Atlétikai Club kérelmére.

A takarékosság jegyében (támogatás-szűkítés) került sor az oktatási-kulturális területet érintő néhány korábbi közgyűlési határozatok felülvizsgálatára, módosítására. Az érintett kör: Fejér Megye Oktatásáért Közalapítvány, TISZK,Dunaferr Art Dunaújváros Alapítvány.

A Ságvári Fiókkönyvtár megszüntetését kezdeményezte a József Attila Könyvtár, mert a bérleti díjat a szűkös költségvetésből nem tudja kifizetni. A bérlemény felmondását követően a könyvállomány egy része visszakerül az anyakönyvtárba, a felesleges többlet példányok pedig az iskolai könyvtárak állományát gyarapíthatják.

***

A Civil Ház hasznosítására kiírt pályázatra egy ajánlat sem érkezett. Jelentkezett viszont az Egészségmegőrzési Központ azzal, hogy a hozzájuk telepített védőnői hálózatnak nem megfelelő a Béke városrészi tanácsadó helyisége. A 14 védőnőnek ott nem lehet elegendő munaszobát biztosítani. Alkalmas lehet viszont a Martinovics utca végén levő volt Civil Ház épülete, vagy a Kodály Zoltán utcai volt sajtóház. Az ÁNTSZ a feladatra megfelelőnek találta – felújítást követően a Martinovics utcai épületet, mert ott két nagyobb terem és megfelelő számú munkaszoba kialakítható. A gazdasági és városgazdálkodási bizottság támogatta a védőnők hosszú távra szóló ottani elhelyezését azzal, hogy pályázati úton célszerű forrást biztosítani a felújításhoz. A SILOAM bérel az épületben néhány helyiséget. Azt akkor indokolt felmondani, ha a felújítás elkezdődik.

Támogatta a testület az északi ipari park területén azt a terület-átalakítást, amely lehetővé teszi ott egy új utcanyitást, továbbá egy 3870 m² nagyságú terület páyázati értékesítését, lehetővé téve ott újabb fejlesztést.

Lervette viszont napirendjéről a bizottság a „Zöld Rendelőintézetben” praktizáló háziorvosok és fogorvosok elhelyezéséről szóló, öt alternatívát tartalmazó előterjesztést, további egyeztetés okán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.