Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 10. 11:44, hétfő | Helyi

Érettségi után - merre tovább?

Érettségi után - merre tovább?

Fiatalok. Vannak, akik konkrét céllal vágnak neki a „nagybetűsnek”, mások bizonytalanok, hogy mik is lesznek azon kívül, hogy felnőttek.

Nem könnyű pályát választani, s van, amikor az elképzeléseket az élet és a ponthatárok is keresztülhúzzák.

Szép számmal vannak olyanok is, akiknek nem sikerült a bejutás egyetemre, főiskolára, vagy nem is szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban. Ha nincs konkrét munkahely, akkor nincs más hátra, jön a járási hivatal foglalkoztatási osztálya.
Több féle lehetőséget is kínál számukra a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya. Tájékoztató füzeteket kapok, hogy jobban el tudjak igazodni a kínálatban. Az első, ami a kezembe akad, az Ifjúsági Garancia Rendszer.
Ennek lényege, hogy minden 25 évnél fiatalabb, aki nem tanul és nem dolgozik, el tudjon helyezkedni vagy egy képzést elvégezhessen, ezzel növelve esélyeit a munkaerőpiacon. Ezt segítik a járási hivatalok Foglalkoztatási Osztályai. Elsősorban azoknak segítenek, akik már legalább 4 hónapja álláskeresőként vannak nyilvántartva, esetükben a cél, hogy 4 hónapon belül konkrét lehetőséget tudjanak számukra felajánlani.
Támogatások
• bérköltség támogatás (bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékban)
• foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatás (bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 70 százalékban)
• vállalkozóvá válási támogatás
• lakhatási támogatás
• képzés – ezen belül az alábbi költségeket támogatják: tanfolyamdíj, képzési díj, vizsgadíj, utazási költségtérítés, keresetpótló juttatás.
Fontos, hogy ezeket a támogatásokat decembertől lehet igénybe venni.
Majorné Angyal Erzsébet elmondta: tanfolyamon kívül ellátást csak azok a 25 év alatti fiatalok kapnak, akiknek 3 éven belül volt már legalább 360 napig munkaviszonyuk, ekkor már nem pályakezdők, de résztvevői lehetnek a programnak. A tanfolyam ideje alatt a fent említett keresetpótló juttatást kapják. Ha támogatás segítségével helyezkednek el a programon belül, a munkaadó igényli, és neki folyósítjuk a bruttó bért és a szociális hozzájárulási adót vagy azok egy részét (a fentiek szerint).

Milyen képzések szoktak előfordulni? (a képzések tavasztól indulnak)
• angol, német nyelvi képzés
• óvodai dajka
• bérügyintéző
• targoncavezető
• fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő
• volframelektródás védőgázas ívhegesztő

Majorné Angyal Erzsébet kiemelte: szoros az együttműködés a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal, így könnyebben hozzásegíthetik a Foglalkoztatási Osztály munkatársai a fiatalokat a második, ingyenesen elvégezhető szakma megszerzéséhez a gyakornoki programon kívül. Kevesen tudják, hogy a második szakma megszerzése ingyenes. A második szakképesítés megszerezése mellet lehetőség van részt venni a Foglalkoztatási Osztály segítségével a Gyakornoki programban (GINOP-5.2.4-16) is. Illetve van még egy lehetőség: a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása program (GINOP-5.2.2./5.2.3.) ami szintén egy alternatívát kínál azoknak, akik nem folytatják tanulmányaikat a felsőoktatásban. Erről bővebben a www.vallalkozzmagyarorszag.hu oldalon tájékozódhatnak.
A meglévő képzéseken kívül terveznek kiscsoportos tréningeket: motivációs, pályaorientációs, önismereti tréningeken is lesz lehetőségük a fiataloknak részt venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.