Városlista
2019. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2018. Március 25. 21:12, vasárnap | PR

Falikép készítése házilag

Falikép készítése házilag

Sokan rendelnek vászonnyomatot úgy, hogy vakrámát nem kérnek hozzá, ilyenkor a vásznat úgy készítik el, hogy lehetőség legyen utólag felfeszíteni a vakrámára.

Egy falikép nyílegyenes borovi lécből kialakított vakrámából áll, amely legfőképp 2x4 cm-es fózolt vakráma, egy profi minőségben nyomtatott valódi festővászonból, valamint takkerszögből (tűzőkapocs), amellyel a vásznak a vakrámához rögzítik.
A vakráma az a fa keret, amelyre a vásznat feszítik fel, a kép merevségét és falra készségét adja, ugyanakkor fontos tulajdonságai vannak. Nem mindegy ugyanis, milyen fából van, hiszen fenyő és fenyő között is van különbség. A lucfenyő alkalmazása során gondok léptek fel, előfordult, hogy a kép kiakasztása után pár héttel a fa kiszáradt, deformálódott, hogy elkezdett elállni a faltól, így a sokkal minőségibb borovi fenyő alapanyagra álltak át, ami keményebb, masszívabb anyag, így a képek még nehezebbek és masszívabbak lettek. A léc sarkainak lekerekítése a fózolás.


A vakrámákat úgy alakítják ki, hogy a léc sarkai le vannak kerekítve, így nem éles, nem töri vagy vágja a vásznat. Létezik kifejezetten vakráma léc is, amely előre ragasztott léc, általában ablakgyárak szokták árulni őket, mint melléktermék. Ezek görbébbek, mint a sima lécek. Keresztmetszetük ideális a vászon feszítésére, amelyek kerekítettek. Egy 60x40 cm-es vakrámához két 60 cm-es és 2 db 40 cm-es lécekre lesz szükség.


A feladat, hogy gérvágóval vagy kézi fűrésszel kell levágni a megfelelő 45 fokra megvágott léceket. A mérésnél figyeljünk oda, 1-2 mm is azt eredményezheti, hogy torz lesz a kép. Ha a 60 cm-t leméred a lécdarabból, akkor 60 cm-es jelölésnek a vágás külső oldalán kell lennie. Tehát a hosszabbik oldal 60 cm, a rövidebbik értelem szerűen a rövidebb lesz. Ha megvannak a gérben levágott lécek, akkor a léceket rámává kell alakítani, itt arra kell figyelni, hogy a derékszög meglegyen a sarkaknál, de ha rendelkezünk sablonnal, az a legjobb. Ha a keret pontosan összeállt, tűzőgéppel kell egymáshoz rögzíteni a sarkokat mindkét oldalon.


Akkor járunk jól, ha minden saroknál, mielőtt rögzítjük, beállítjuk a derékszöget, így biztosan nem lesz baj. Azonban van lehetőség arra is, hogy ne kelljen ennyi plusz munkát fektetni a faliképbe. Egyszerűen csak rendelj olyan vászonfotót, ahol az előbbiekben leírtakat már megcsinálták helyetted. Jó választás lehet erre a célra például a VászonképSzalon, akik 100% visszafizetési garanciát vállalnak munkájukra.

Címkék: VászonképSzalon

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 12. 17:16, kedd | PR

Metró Áruházakat takarítanak

Ismét a takarítási üzletágban piacvezető Jánosik és Társai Kft. nyerte el a hazai 12 Metró áruház tisztán tartását, az épületek körüli területek gondozását.

2019. Február 11. 17:18, hétfő | PR

Fókuszban a jó nyelvtanár és nyelvvizsgáztató

Nyelviskola és tanár közös célja, hogy minél több diák tegyen sikeres vizsgát. Ám ez csak akkor lehetséges, ha a rendszert kiválóan ismerő szakértők készítik fel, majd vizsgáztatják a tanulókat.