Városlista
2019. január 18, péntek - Piroska

Hírek

2018. Március 25. 21:12, vasárnap | PR

Falikép készítése házilag

Falikép készítése házilag

Sokan rendelnek vászonnyomatot úgy, hogy vakrámát nem kérnek hozzá, ilyenkor a vásznat úgy készítik el, hogy lehetőség legyen utólag felfeszíteni a vakrámára.

Egy falikép nyílegyenes borovi lécből kialakított vakrámából áll, amely legfőképp 2x4 cm-es fózolt vakráma, egy profi minőségben nyomtatott valódi festővászonból, valamint takkerszögből (tűzőkapocs), amellyel a vásznak a vakrámához rögzítik.
A vakráma az a fa keret, amelyre a vásznat feszítik fel, a kép merevségét és falra készségét adja, ugyanakkor fontos tulajdonságai vannak. Nem mindegy ugyanis, milyen fából van, hiszen fenyő és fenyő között is van különbség. A lucfenyő alkalmazása során gondok léptek fel, előfordult, hogy a kép kiakasztása után pár héttel a fa kiszáradt, deformálódott, hogy elkezdett elállni a faltól, így a sokkal minőségibb borovi fenyő alapanyagra álltak át, ami keményebb, masszívabb anyag, így a képek még nehezebbek és masszívabbak lettek. A léc sarkainak lekerekítése a fózolás.


A vakrámákat úgy alakítják ki, hogy a léc sarkai le vannak kerekítve, így nem éles, nem töri vagy vágja a vásznat. Létezik kifejezetten vakráma léc is, amely előre ragasztott léc, általában ablakgyárak szokták árulni őket, mint melléktermék. Ezek görbébbek, mint a sima lécek. Keresztmetszetük ideális a vászon feszítésére, amelyek kerekítettek. Egy 60x40 cm-es vakrámához két 60 cm-es és 2 db 40 cm-es lécekre lesz szükség.


A feladat, hogy gérvágóval vagy kézi fűrésszel kell levágni a megfelelő 45 fokra megvágott léceket. A mérésnél figyeljünk oda, 1-2 mm is azt eredményezheti, hogy torz lesz a kép. Ha a 60 cm-t leméred a lécdarabból, akkor 60 cm-es jelölésnek a vágás külső oldalán kell lennie. Tehát a hosszabbik oldal 60 cm, a rövidebbik értelem szerűen a rövidebb lesz. Ha megvannak a gérben levágott lécek, akkor a léceket rámává kell alakítani, itt arra kell figyelni, hogy a derékszög meglegyen a sarkaknál, de ha rendelkezünk sablonnal, az a legjobb. Ha a keret pontosan összeállt, tűzőgéppel kell egymáshoz rögzíteni a sarkokat mindkét oldalon.


Akkor járunk jól, ha minden saroknál, mielőtt rögzítjük, beállítjuk a derékszöget, így biztosan nem lesz baj. Azonban van lehetőség arra is, hogy ne kelljen ennyi plusz munkát fektetni a faliképbe. Egyszerűen csak rendelj olyan vászonfotót, ahol az előbbiekben leírtakat már megcsinálták helyetted. Jó választás lehet erre a célra például a VászonképSzalon, akik 100% visszafizetési garanciát vállalnak munkájukra.

Címkék: VászonképSzalon

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.

2018. November 16. 18:00, péntek | PR

Újra díjazott lett a Jánosik Kft.

Harmadszor nyerte el a MagyarBrands, másodszor pedig a Superbrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2018. November 08. 16:24, csütörtök | PR

Ezt biztos nem gondoltad az erőspaprikáról...Meglepő tények!

Gondoltad volna az erős paprikáról, hogy nem csak az ételeidet teszi ízletesebbé, hanem az életedet is megkönnyíti?