Városlista
2019. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2018. Március 22. 00:12, csütörtök | Helyi

Fejér megyei Diáknapok városunkban

Fejér megyei Diáknapok városunkban

Idén is több mint ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra: április 13–15. között a megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában, közel hatszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat Dunaújvárosban

.A kulturális seregszemléről Sári Máté szervező, Gombos István humán ügyekért felelős dunaújvárosi alpolgármester,Mészáros Attila ifjúsági ügyekért felelős fehérvári alpolgármester és Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke tartott sajtótájékoztatót a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban március 20-án, kedden.
Fejér megye félszáz középfokú oktatási intézményéből harminchárom csatlakozott az idei rendezvényhez, ezerötvennégy résztvevővel. A legnépesebb csapattal, százharmincnégy fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket követi százhuszonöt fővel a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és száztizenháromnevezővel a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium.
A színpadi kategóriák között hagyományosan a könnyűzene a legnépszerűbb: a zenészek, énekesek idén hatvankilenc produkcióval állnak a zsűri és a közönség elé. A vers- és prózamondók is sokan lesznek, ők hatvanhárom produkcióval neveztek, de roppant népszerű a népdal – népzene – néptánc kategória és a sótájm is. A kiállítási anyag is gazdag lesz: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában kilencvenkét, a fotós-filmes kategóriábanötvenhatpályamű érkezett, a legújabb kategóriában, a médiakommunikációban pedig huszonkét alkotást mutatnak be a diákok. Sokan jeleskednek az irodalom területén is: kilencvenkét vers és próza kerül a zsűri asztalára.


A tájékoztatón elhangzott: a tehetségkutatáson kívül a rendezvény fontos célja az is, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak. Ezt célozzák azok a szombati szabadidős programok is, amelyek feloldják az izgalmakat, tartalmas szórakozást nyújtanak és estére is együtt tartják a fiatalokat.

Szombaton a Dózsa Mozicentrumelőtti térenóriáshinta várja az esemény résztvevőit, a Bartók Kamaraszínházban a fotófal előtt lehetősége lesz a diákseregnek szelfizni, este pedig, a könnyűzenei kategória zárása után a Béke Étteremben dj. Elf pörgeti a korongokat. Ugyancsak az esti órák látványossága lesz a MéhKas Dia Projekt fényfestése a Bartók Béla téren.
A Diáknapok lebonyolításában idén is népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között, ők az előttünk álló hétvégén felkészítőn ismerik meg feladatkörüket. Az önkéntesek jól felismerhető, egyforma ruházatban lesznek jelen minden helyszínen, segítik a versenyzőket és a nézőket, de közülük kerülnek ki a színpadi kategóriák konferálói, valamint a rendezvény fotósai is.
A Diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, és az intézmény ad otthont a diákszínpad, a sótájm és a népzene-néptánc kategóriának. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezik meg, 14 órai kezdettel: a látványosnak ígérkező show-t Szakál Attila koreográfus-rendező állítja színpadra. A könnyűzenészek a Béke Étteremben, a komolyzenészek a Sándor Frigyes Zeneiskolában, a kórusok és a versmondók a Széchenyi István Gimnáziumban lépnek a zsűri és a közönség elé. A képző-, nép- és iparművészeti, valamint a fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok és a médiakommunikáció kategóriákban érkezett és kiállításra javasolt pályaműveket a látogatók április 14-én és 15-én tekinthetik meg a Széchenyi István Gimnázium társalgójában.
A kulturális fesztivál rendezői idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, ők az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismerik el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat illetve különdíjat kapnak, továbbá felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban – és persze gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is. Megváltozott a pontszámítási rendszer: az iskolákprodukciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.Újdonság, hogy az elégedettségi kérdőívet idén mobilon lehet elérni, ezen keresztül tudják a diákok megosztani véleményüket az eseményről a szervezőkkel.
A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 19. 08:34, péntek | Helyi

Húsvéti szertartások a Római Katolikus Plébánián

A húsvét a római katolikus szertartásrendben az egyházi év szíve, középpontja.

2019. Április 18. 22:18, csütörtök | Helyi

Közgyűlés, díjak átadása, a város bora, döntéssorozat

Városrendezés, városfejlesztés parkolók és vita a parkolásról, rekonstrukciók,Egressy Zsuzsanna eskütétele amit nem támogattak, óvodatej, kézilabda pro és kontra, elnevezés Kulcsár Anita emlékére

2019. Április 14. 21:33, vasárnap | Helyi

Városfejlesztési, -rendezési döntések a csütörtöki közgyűlésen

Településszerkezeti módosítások, újabb felújítások, óvodatej program, birkózó fellegvár, módosul az uszoda-felújítás, beszámolók + zárt ülés a 2019. április 18-i közgyűlésen.

2019. Április 14. 21:21, vasárnap | Helyi

Atyák, lelkészek, akik magánemberek is (2. rész)

A papi, lelkészi hivatás egy kicsit misztikus a világi emberek között. Sorozatunkban a dunaújvárosi egyházak vezetőinek a mindennapjaiba szerettünk volna betekinteni.