Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. December 03. 10:42, péntek | Helyi

Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből - Ötszáz fotóval dokumentált múlt

Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből - Ötszáz fotóval dokumentált múlt

Újabb kötettel gyarapodott Dunaújváros történetét dokumentáló kiadványok sora. December első napján az egykori Munkásművelődési Központ, ma egyszerűen csak MMK látta vendégül a sajtó képviselőit, hogy vigyék hírét az évkönyv e

A vasmű és az új város építése megkezdésének 60. évfordulója alkalmából kiadott könyv feldolgozza a város születésének első éveitől kezdődően a népnevelés, népművelés, közművelődés, művelődésszervezés sajátos, az adott korszak művelődés-politikáját jellemző vonásait. – A kezdeti időktől idéz fel olyan eseményeket, amelyek a fiataloknak újdonság, az időseknek a régmúltat eleveníti meg – fogalmazott köszöntőjében a kötet kiadó Szántó Péter.

- Adathalmaz? Egyszerű könyv? – tette fel a kérdést Pálinkás István, a Dunaújvárosi Főiskola tanára, akinek tisztje a könyvajánlás volt. Válaszában megfogalmazta, hogy mára eltűntek a régi kategóriák, idő- és térdimenziók mentén kell közelíteni a társadalmi, gazdasági, politikai folyamatokat. Ez a város fiatalsága ellenére mára múlttal bír, van története, kultúrát honosított egy különleges politikai és földrajzi közegben. Miként az emlékezetnek kialakulnak a tárgyai és színterei, akként e kötet is ezek közé sorolandó.

  • Öt esztendővel ezelőtt jelent meg az első kötet, s már akkor tudtuk, hogy folyatni kell a történetet – vette át szót a szerző, az alkotói kollektíva összefogója, Klein András Miklós. S hogy a további kutatásokat inspirálja, Katona Zsuzsának, a József Attila Könyvtár vezetőjének Országos Levéltári dokumentumokat adott át a helytörténeti gyűjtemény számára: a Dunai Vasmű építésével kapcsolatos 1950. évi teendők Politikai Bizottsági jegyzőkönyveit, illetve a város nevének megváltoztatására tett 1951. évi javaslatot, amelyet Rákosi Mátyásnak címzett Gerő Ernő.

A szerző megköszönte mindazok munkáját, akiknek érdemei voltak a kötet elkészültében. Így Katona Zsuzsának, a könyvtártörténeti összefoglalójáért, Szente Tünde felelős szerkesztőnek, Jakab Klára olvasószerkesztőnek, Tőke Katalin tipográfusnak, Békési Györgynek, aki a város postatörténetével gazdagította a feldolgozást, és Kováts Rózsa művelődésszervezőnek. A borító Pálfalvi János, Gulácsi Zoltán érdeme. A kötet elején helyet kapott grafika Ézsiás István alkotása Kassák Lajos műve alapján. Az angol nyelvi fordítást Csibri Balázs végezte.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, de önköltségi áron – kétezer forint alatt - megvásárolható az MMK-ban. Nyomtatta a Text Nyomda, Dunaújváros.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.