Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felkészítik a magyar búzát a klímaváltozásra

Felkészítik a magyar búzát a klímaváltozásra

Hamarosan újra Székelyföldön vetnek búzát a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakemberei. A kutatás célja, hogy teszteljék a télálló képességet és kiválasszák azokat a törzseket, amelyek a legjobbak ebből a szempontból. A cél, hogy a kifejlesztett búzafajták a klímaváltozás miatt változó időjárási körülményeknek is megfeleljenek, de a tervek között szerepel, hogy hűvösebb térségek – például Észak-Európa – piacait is meghódítsák.

A kutatás jelentősége, hogy olyan búzát nemesítsünk, amely ellenáll a tartós hidegnek is – mondta a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos munkatársa. Dr. Beke Béla tájékoztatása szerint a tavaly indult program előtt Mátraszentlászlón is volt olyan terület, ahol tesztelték a tél- és fagyállóságot, de ahhoz, hogy igazán természetes hideg körülményeket találjanak, a határon túlra kell utazni. A távlati cél, hogy olyan búzát nemesítsenek, amely jól tűri a klímaváltozás miatt megváltozott körülményeket, de az is lényeges szempont, hogy új piacokat találhatnak, például Észak-Európában.

A búzát számos stresszhatás éri – hőség, eső, hideg, fertőzések – a nemesítés során pedig az a cél, hogy ezeknek ellenálló fajtákat hozzanak létre. A télállóság vizsgálatára természetes körülmények között a Szeged környéki terület nem igazán alkalmas, ezért Erdélyben kerestek megfelelő helyet, egy zetelakai vállalkozó földjén vetik el a magvakat. Az első év tapasztalatai alapján a hazai gabonák többsége jól bírta a tartós hideget. A kutatók statisztikát készítenek az eredményekről. Megszámolják a kikelt töveket még a tél beállta előtt, tavasszal pedig azt, mennyi növény maradt életképes az adott sorból.

Most, az első adatok ismeretében azt kell megállapítaniuk a kutatóknak, mennyire megbízhatóak a Hargitán kapott eredmények, amihez laboratóriumi ellentesztekre van szükség. Fontos megjegyezni, hogy a télállóság és a fagyállóság nem ugyanazt jelenti, utóbbit lehet laboratóriumi körülmények között vizsgálni, de a télállóság csak tartós hótakaró alatt tanulmányozható. A gabonákat sok egyéb hatás ellen lehet védeni mesterségesen, a télnek azonban mindenképp ki vannak téve, így lényeges, hogy a nemesítés során azok a törzsek, vonalak kerüljenek előtérbe, amelyek egyébként is jól bírják a zord időjárást – tette hozzá a szakember.

Tíz évig is tarthat egy új fajta születése

A nemesítés folyamatában több ezer törzset vizsgálnak egyéb jellemzők – biotikus-, illetve abiotikus stressztűrés, termőképesség, minőség, állóképesség, stb. – alapján. A minden szempontból megfelelő és az adott standardnál jobb törzsek állami fajtakísérletekbe kerülhetnek. Ezekben a fajtakísérletekben további 3 évig vizsgálják a jelölteket. Ha a növények megfelelnek, minősítést nyernek és felkerülnek az elismert fajták nemzeti és EU-OECD listájára, ezután szabadalmaztatják azokat. Összességében tehát a nemesítési procedúra, egy új fajta születése 10 évet is igénybe vehet. A minősítést követően, ha a fajta „piacos”, megkezdődhet a hivatalos vetőmag szaporítása, forgalmazása, és bekerülhet a köztermesztésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során