Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 20. 22:59, szerda | Helyi

Felzárkózás, ahol járásunkban eddig 0%-os volt a csatornázottság!

Felzárkózás, ahol járásunkban eddig 0%-os volt a csatornázottság!

Farkas Imre polgármester, mellőzve a hivatalos körítést, elindította idén május 20-án a rész műszaki átadást Előszállás határában, távol a lakóházaktól (nyitó képünk bal szélén).

Előszállás történetében mindmáig a legnagyobb, 1,1 milliárd forintot meghaladó nagyságrendű beruházás a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. A kivitelezés tavaly augusztusban kezdődött és a munkálatokat nagymértékben hátráltató igen csapadékos ősz ellenére napjainkra mintegy 90%os készültséget ért el, mondta Farkas Imre polgármester.

A beruházás hivatalos adatainak és összegezésének ismertetése előtt érdemes idézni Előszállás polgármesterének az aktuális kérdésekre adott közérdekű válaszait. Ezek közül kiemelhető, hogy céltudatosan a lakott területektől távol, viszont a daruhegyi út melletti vízmű-teleptől párszáz méterre építették fel a szennyvíztisztító telepet, amely napi 210 m³ szennyvíz fogadására és megtisztítására képes. A kivitelezés mérnöke szerint a beépített kapacitás mintegy 30%-a lehet a kapacitástartalék. A két közeli település (Daruszentmiklós Nagykarácsony) szennyvizét már nem tudja befogadni, ha majd a két szomszéd faluban is megépülhet a szennyvízhálózat. De az előszállási szennyvíztelep újabb medencével és technológiával bővíthető és akkor képes lehet ötezer lakos kiszolgálására is.

Előszállás lakosságának az a része, amely elszállíttatja szippantott szennyvízét drágán a távoli Dunaújvárosba, nagyon örül a beruházásnak és várja a mű üzembe helyezését, hiszen a csatornadíj jóval kisebb összeg lesz. Akik viszont pénz híján nem tudták eddig kiépíttetni az ingatlanon belüli csatornaszakaszt és rákötést, nem várják igazán az üzemindítást, mert a jövőben talajterhelési díj megfizetésével kell számolniuk.

A mű által megtisztított szennyvíz egy nem távoli élővízbe és onnan a Dunába jut, megszüntetve a talaj eddigi elszennyeződését.

Ősszel szippantó kocsi beszerzését is tervezi Előszállás. Mert a nagyközség külterületén (Báránytelep és Bibic) mintegy 30 ingatlan kényszerűen kimaradt a csatornarendszerből. Miattuk négy kilométerrel hosszabb gerincvezetéket kellett volna odáig kiépíteni, ami a projektbe nem fért bele. Ehelyett a telepen kialakítanak fogadóhelyet a helyi szippantó járműnek.

A beruházás hivatalos adatai az alábbiak:
Előszállás önkormányzata az „Előszállás Nagyközség szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása tárgyú, KEOP-1.2.0/09-11-2013-0001 azonosító számú projekt” megvalósítására pályázat útján támogatást nyert. A kivitelezést az ESZ-14 Konzorcium nyerte el. A konzorcium tagjai: Bauteam Kft., Geotechnika 64 Kft.
A projektzárás várhatóan augusztus elején történik meg. Előszálláson a több mint egymilliárdos beruházás eredményeként 18660 fm gerincvezeték, 2663 fm nyomóvezeték, közel 9 km bekötő szennyvízcsatorna és egy napi 210 m³ kapacitású szennyvíztisztító működik majd, s 925 ingatlant kötnek be a hálózatba.
A település önkormányzata a beruházást 95 %-ban pályázati fedezetből biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.