Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Május 17. 22:48, kedd | Helyi

Filoterápia – gyógyítás növénnyel

Filoterápia – gyógyítás növénnyel

- A természetes anyagokat jobban bírja a szervezet, kevesebb a mellékhatásuk, mint például a gyógyszereknek. Ha többet használunk belőlük, akkor sem kell túladagolástól, mérgezéstől tartanunk – tudtuk meg Pintér Éva kertészmérnök

- Az előadó felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a gyógynövények gyors orvosi beavatkozást igénylő eseteknél nem elegendőek, viszont számos esetben általuk a gyógyszeres kezelés kiváltható, illetve annak kiegészítésére alkalmasak.

Például a máriatövis magvaiban rejlő hatóanyag a máj regenerálódását segíti, az alkoholbetegeknek avagy a gyógyszer okozta májkárosodást szenvedetteknek ajánlott. Az őrölt magból naponta késhegynyi mennyiség 2-3-szor ételbe keverve fogyasztható. Gombamérgezés enyhébb változatainál is jótékony.

Vagy itt van a közismert csalán, amely gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás, az élelmiszeripar is előszeretettel használja ételek színezésére. A kozmetikai ipar hajsamponok, fogkrémek előállításához adagolja. Kevesen tudják róla, hogy fertőtlenítő, vízhajtó, méregtelenítő is egyben. Ha leszedés után kicsit megfonnyad, vagy megszárad, már nem csíp, és apróra vágva, morzsolva ételbe tehetjük. Külsőleg alkalmazva a fájó izületeken úgy fejti ki hatását, hogy a csalántüske enyhe gyulladást indít a bőr felületén, s ez vérbőséget okozva segíti a gyógyulást.

Előszeretettel gyűjtjük ilyentájt a bodza virágát, azonban tudni kell, hogy rövid szárral ajánlott a felhasználása, ugyanis a szár ciánt tartalmaz. Miként a szeptemberben beérő termésnél az éretlen, zöld bogyó. A bodza-, illetve a hársvirág teája méregtelenítő. (Szívbetegeknek az izzasztó hatás nem ajánlott!) Szintén most virágzik a vére hulló fecskefű, amely többszöri beecseteléssel bizonyos típusú szemölcsök gyógyítására alkalmas.

Szív- és érrendszeri betegségekre javasolt a fagyöngy szobahőmérsékletű ázatja. Figyelem! Főzve, forralva májkárosító! Vérnyomás-szabályozó, immunerősítő. A „szív kenyerének” is nevezi a népi gyógyászat a galagonyát. Segíti a szívizom, a szívkoszorúerek munkáját, idegrendszeri eredetű szívproblémáknál is jó. Rendben tartja az érrendszert a fokhagyma, a ligetszépe és a sáfrányos szeklice.

Ezek után következzenek az emésztésre ható gyógynövények. A szurokfű vagy oregáno fertőtlenítő, emésztést serkentő, étvágyjavító, miként a tárkony is, amely ráadásul az epetermelést is fokozza. Hashajtó a kutyabenge, a szenna, a bodzabogyó lekvár, az éretlen szilva. A máj működését serkentik a keserű anyagok, így a gyermekláncfű, amelynek gyenge leveleit salátákba is keverhetjük, egyébként a teljes növény fogyasztható. Vitaminokat (B, C), ásványi anyagokat, káliumot is tartalmaz, és vízhajtó hatású. A gyógyszeres vízhajtók kiviszik a szervezetből az értékes ásványokat, ez nem! A mezei katáng erős szára is tartalmaz keserű anyagokat. Magas C-vitamin tartalmáért szeretjük a somot, a csipkerózsa bogyóját, a homoktövist, a lucernát.

Légúti gyulladásokra jó a bodza-, az akác virága, a kakukkfű, a kamilla, a borsmenta, az orvosi zsálya és nem utolsó sorban a lándzsás útifű. Nyugtató hatású a macskagyökér, a citromfű, a levendula, az orbáncfű és a komló. S aminek végképp nincs semmi mellékhatása, az a sarkantyúka, amely fertőtlenítésre is alkalmas azon túl, hogy tetszetős virágjával ételeket díszíthetünk.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.