Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. November 20. 10:18, szombat | Helyi

FIXI: győzelem vállalkozói kategóriában

FIXI: győzelem vállalkozói kategóriában

A Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács november 8-án vállalkozó kategóriában a Térműhely Tervező és Vállalkozó Kft.-nek ítélte oda az Innovációs Díjat. Képviselőjük, Rombauer Gábor mesélt a FIXI termékcsaládról

Az energiaszámla növekedésével a házak hőszigetelésének jelentősége folyamatosan nő. A Térműhely Kft. tervezési munkái során szembesült az építőanyag-kínálat érdekes hiányával. Nevezetesen alkalmas tartó és hőszigetelő híján a vastag termikus burkon keresztül nem, vagy csak hőhidakkal lehet bármit is rögzíteni. Egy év gondolkozás eredménye a FIXI, ennek részletes bemutatását honorálta a Tanács a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díjjal.

Kitekintés

Tavaly – hagyományteremtő céllal - a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács pályázatot hirdetett a “Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díj” elnyerésére. Három kategóriában kilenc pályamű érkezett, ezek közül négy pályázó munkáját tüntették ki a Főiskola Tudomány Hetének nyitónapján. A tavalyi sikernek köszönhetően idén is megszületett a kiírás, amelyre kilenc pályázó adta be projektjét. A munkát idén is az M8-DUNAHÍD Közhasznú Nonprofit Kft. segítette. A bírálók minden kategóriában egy győztest hirdettek az idei, november 8-án tartott plenáris ülésen. A Vállalkozók kategóriájában a Térműhely Tervező és Vállalkozó Kft. vitte el a pálmát. Ügyvezetőjüknél, Rombauer Gábornál jártunk.

A FIXI család

Rombauer Gábor diplomáját a BME Építészmérnöki karán szerezte, majd a DTI-ben építészként eltöltött 10 év után 1991-ben önálló irodát nyitott TÉRMŰHELY néven. Mostanában energiatakarékos házakat tervez. A korábbi, külön egyáltalán nem, vagy csak néhány cm intenzív hőszigeteléssel védett épülteknél a különböző homlokzaton, tetőn megjelenő rögzítések nem jártak együtt különösebb épületfizikai, energetikai problémákkal. Könnyű belátni, hogy a mai - 15-30 cm vastag, szuperkönnyű (ezért rögzítésre alkalmatlan) -hőszigetelések külső síkjára még egy lámpát sem lehet feltenni a hőszigetelés jelentős sérelme nélkül.

A szigorú piaci elvárás szerint a hőhidak megszüntetésére csak akkor érdemes szerkezetet gyártani, ha annak alkalmazása kisebb anyagi teher, mint az ismert rögzítők - élettartam alatti hőveszteségükkel növelt - ára. A fejlesztés során ezért célul tűzték ki, hogy a hőhídmentes FIXI távtartók költsége, így lényegében környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk az ismert szerkezetekénél is kisebb, így alkalmazásuk már a beruházás pillanatában gazdaságos, környezetbarát legyen. A fejlesztés alatt álló termék a FIXI hőszigetelő távtartó-rögzítő elemcsalád (a név az angol “rögzítés” és “hőszigetelt” szavakból alkotott mozaikszó). Az időtálló henger-elemek közvetítésével különféle tárgyak, burkolatok érdemi hőhíd nélkül rögzíthetők függőlegesen vagy ferdén, akár több tonnás gépek telepíthetők lapos vagy magas tetőkre, gépészeti átvezetések filtrációmentesen megvalósíthatók. Utólag is, a hőszigetelés lényeges sérelme nélkül. A kapcsolat bármilyen irányú - akár jelentős - erők, nyomatékok felvételére alkalmas. A termék használati értékét tovább növeli, hogy a rögzítési feladatoktól függően különböző kombinációkban állítható elő, illetve segítségükkel a gépészeti áttörések is szakszerűvé válhatnak.

Visszajelzések

Rombauer Gábor elmondta, hogy megindult a termék kísérleti gyártása, mivel a lehetséges felhasználással kapcsolatban pozitív jelzések érkeztek. Az alkalmazást elősegítendő méretezési segédlettel ellátott katalógus készült. A termék fejlesztése próbagyártással, a minősített alapanyagok és CE bizonylattal rendelkező rögzítőelemek felhasználásával, földszintes épületeken történő beépítésük mellett folyik. A cég hazai szabadalmi oltalom elnyerése érdekében benyújtotta a szükséges leírást, az újdonságvizsgálat elvégzése után a szabadalom megadásában joggal reménykedik. Az Uniós szabadalmi védettséget egy éven belül szeretnék megcélozni. A termék gyártására a PUR (poliuretán) habosításban egyik piacvezető cég, a RATIPUR Kft. sokéves fejlesztési tevékenység után “azonnal” alkalmas, felkészült. Az előzetes piackutatás szerint ugyan a termék hiánypótló, gazdaságosan gyártható, elterjedése mégis csak lassan, az előrelátó tervezés térnyerésével várható. Nagyobb volumenű építőipari felhasználása előtt szilárdsági, hővezetési, tűzvédelmi vizsgálatok elvégzése, illetve - ha az eredmények kedvezőek - azok tanúsítása is célszerű. Mindezek költségeit magyar partnerekkel, illetve önerőből fedezik.

Nem egyszerű

A kísérleti gyártás folyik, a tapasztalatok a javuló termékbe fokozatosan beépülnek. Rombauer Gábor további kihívásként említette, hogy Magyarországon a komplex gondolkodásmód sokszor hiányzik, az egész élettartamra vonatkozó energetikai mérlegelés nemigen használatos. A fenntarthatóság erősödő szempontjai miatt, a hőszigetelések fokozódásával, a szerkezeti veszélyek (páralecsapódás, korrózió) növekedésével, a lényegében hőhídmentes rendszerek, így viszont a FIXI termékcsalád jelentősége is biztosan nőni fog. A nehézségekhez pedig annyit fűzött hozzá: ha kell, mint Münchhausen báró, ő is saját varkocsánál fogva húzza ki magát a mocsárból. A rögzítéstechnika óriási, nagyon fejlett piacán teret nyerni..., nos ez meseszerű lenne.






Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.