Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Február 05. 18:23, szombat | Helyi

Földváron a bioetanolüzem

Földváron a bioetanolüzem

Lakossági tájékoztatót tartottak földváriaknak tegnap a Pannonia Ethanol Zrt képviselői a városuk művelődési házában. Mi is lesz az új gyár? Mi lesz a hatása? Lesznek -e új munkahelyek?
Sokan jöttek el, megtelt a nagyterem, és nemcs

A tájékoztatón részletes áttekintést kaphatott a hallgatóság az eddigi történésekről, az előkészítésről, a jelenlegi munkákról és a nagyberuházás legfontosabb paramétereiről. Megnyugtató adatokat ismertettek a környezetvédelmi határértékeken messze belül maradó kibocsátási értékekről, a környezetbarát technológiáról.

Az oldott hangulatú kérdezz-felelek interaktív párbeszédben két fontos téma került a figyelem központjába.

Az egyik, a jelenlévő, elsősorban mezőgazdasággal foglalkozókat érintő kérdésekben a kukorica termesztéssel, fajtaválasztással, nedvességtartalommal, felvásárlással, beszállítással és az állatok takarmányozására hasznosítható melléktermék, a proteinben gazdag DDGS felhasználásával kapcsolatosan kaptak információkat az érdeklődők.

Mi is az a DDGS? A kukoricatörköly egy mellékterméke az etanol gyártásának. Ezt állatok takarmányozására lehet fordítani,egyfajta helyettesítője lehet majd a szójababnak. A teljes takarmányt nem lehet kiváltani vele mert zsírosodni kezdenek a sertések tőle. Több kutatás is folyik a DDGS-el kapcsolatban kis hazánkban is. Ami viszont mellette szól,hogy teljesen GMO mentes, hisz az etanolt itthon termelt kukoricából állítják elő majd. A bátrabbak tegnap meg is kóstolhatták.

A gazdák számára világossá vált, hogy már 2011-ben bátran foglalkozhatnak kukorica termesztéssel, mert biztos felvásárló lesz az üzem, hiszen 500.000 tonnát dolgoznak fel majd évente. A Pannonia Ethanol Zrt tervezi, hogy közvetlenül a termelőktől vásárol majd. Ennek részleteit a MAGOSZ közreműködésével és a termelők érdekeinek és észrevételeinek figyelembevételével kívánják kidolgozni.

A másik téma környezet szennyezés volt. A gyárnak gyakorlatilag nincs szennyvize, a meleg hűtővizet fogják majd a Dunába vezetni. A vizet pedig 4 fúrt kútból veszik majd. A nagymennyiségű víz miatt a fúrt kutak vízszintje csökkenhet. Az építtető megígérte minden ezzel kapcsolatos kárt kifizeti a lakosságnak. Az üzem szagtalan lesz.

A másik, ugyancsak sok embert érdeklő téma a foglalkoztatási lehetőség volt.

A tájékoztatóban elhangzott, hogy várhatóan az üzemben a termelés 2012 elején indul, és 77 főt foglalkoztat majd. A munkaidő folyamatos lesz, 4 műszakot terveznek. Jelenleg már keresik a vezetőket, akiknél fontos feltétel az angol nyelvtudás és a jó szakmai felkészültség. Műszaki, pénzügyi, kereskedelmi szakirányú végzettségűek jelentkezését várják.

Előreláthatóan 10 fő az USA egyik ugyanilyen technológiával működő üzemében tanulhatja majd meg a működtetés rejtelmeit.

Rövidesen megjelenik egy olyan kiadvány, amelyben a beruházás részletes ütemtervén kívül a foglalkoztatási lehetőségekről, a szakmai feltételekről, a jelentkezések módjáról minden érdeklődő tájékozódhat.

Addig is a www.pannoniaethanol.com weboldalon lehet részletekről tájékozódni, vagy e-mailben érdeklődni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.