Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Augusztus 25. 07:51, csütörtök | Helyi

Földzsugor és magyar pesszimizmus

Földzsugor és magyar pesszimizmus

A Föld mind „kisebbre zsugorodik” a bolygónkat benépesítő több mint hétmilliárd ember életteréhez viszonyítva, az emberiség remélt/elvárt életkilátásaihoz képest. A prognózis pesszimista; általános földi jólétre kicsi az esély

Pesszimista nép a magyar, állítják a különféle felmérések. Ha valamikor, akkor napjainkban – sajnos – van alapja a pesszimizmusnak, bár kevesen ébredtek még rá, hogy jövőbeni kilátásaink csak kisebb mértékben függenek a hazai döntéshozók (kormány, parlament, politikusok) elszántságától, hozzáértésétől, stratégiai előrelátásától. Bár rajtuk sem kevés múlik!
Földünk összezsugorodott!
Az azonnali hír- és képtovábbítás, az internet jelenidejűvé tesz szinte minden történést az északi és a déli féltekén, Ázsiában, Európában, Afrikában, Amerikában. Tíz- és százmilliók szembesülnek azzal, hogy milyen életmódban lehetne részük, ha a gazdag országok valamelyikében születtek volna. Ebben a „tükörben” félelmetes igazán az a nyomor és kilátástalanság, amely százmilliók osztályrésze a forrongó arab országokban, Indiában, Haitin, Dél-Amerikában, az afrikai és ázsiai országok többségében. Európai mércével mérve elképesztő a nyomor világszerte. Annak ellenére, hogy Kína, India, Brazília és még sok, a fejlődők közé sorolt ország kiváltságos rétegei a felemelkedés útjára léptek.
Iszonyú ellentmondás feszíti a kicsivé zsugorodott Földet! Amelyen immár több mint hétmilliárd ember él! Akik mind szeretnének irigyelt svájci, francia, német, amerikai stb. társaikhoz hasonló körülmények között élni. Ez az, ami NEM LEHETSÉGES! Az „ökológiai lábnyom” fogalma azt fejezi ki, hogy a Föld erőforrásaiból hol mennyit használnak el. Többféle számítás létezik, de mind azt üzeni, hogy kettő, vagy annál is több Földre lenne szükség, ha mindenki úgy élne, mint a fejlett országok polgárai.
Ez az elméletileg igazolt ellentmondás a szemünk előtt, napjainkban tör utat a mindennapokban, a kiegyenlítődés fura-kusza folyamataiban.
A kiegyenlítődés jele az is, hogy mind több ipari terméket állít elő az 1,3 milliárd népességű Kína. Amerikai, német, francia és más országok vállalkozói Ázsiába telepítik gyártó bázisaikat, mert ott olcsóbb a minőségi követelményekkel már megbirkózni képes munkaerő. Az eredmény: a jóléti állam koncepciójából engedni kényszerülnek a fejlett országok, erősödik a megélhetési migráció, példátlan mértékű az európai munkanélküliség, emelkednek az élelmiszer-árak, a környezetvédelemre mind többet kell költeni. Ám a javak megszokott mértékéről – érthetően – senki sem akar lemondani. Ezt üzenik a tömegmozgalmak is.
Mindezt csak tetézte és minden korábbinál nyilvánvalóbbá tette a pár éve kirobbant világválság. Gondjainkat lehetne ragozni még, de nem érdemes.
Itt tartunk ma. Miközben fenyeget a globális felmelegedés, miközben – a világ országaiban mindenhol! – áldozatot kellene hozni (magyarul javakról lemondani költséges energetikai befektetésekre kellene költeni) a klímaváltozás felgyorsulásának megakadályozása érdekében!
Kilátásaink tehát nem biztatóak.
Éppen ezért félre kellene tenni MINDEN! a nagy kérdésekhez képes kisstílű huzakodást pártok, érdekcsoportok, országok között. Értelmes megegyezésekre lenne szükség kivétel nélkül mindenhol. Mert a tét sokkal nagyobb, mint amit nyerni lehet ilyen-amolyan felülkerekedésen.
Ez van. Akár tetszik, akár nem.
Cs. Gy.

Ez az írás eredetileg 2011. június 6-án jelent meg az infodunaujvaros.hu honlapon. Szövege kismértékben sérült az infodunujvaros.hu új programra való augusztus 20-i átállásakor (http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:foldzsugor_es_magyar_pesszimizmus).  Ezért a kiegészítő ismétlés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.