Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Április 19. 10:07, kedd | Helyi

Fórum öt rendezési terv-módosításról

Fórum öt rendezési terv-módosításról

A mozi épülete műemlék, nem takarható el. Sportpálya helyén legyen-e áruház, kiserdő helyén benzinkút. Pirolízises-termikus üzem lenne a valamikori zagytározó helyén. Húsfeldolgozót tervez az agrospeciál.

Gyér érdeklődés mellett tartott lakossági fórumot Szabó Imre városi főépítész öt rendezési terv módosításáról 2011. április 18-án a városházán. A lakosságot mindössze egy ősz hajú hölgy és négy férfi képviselte.

A talán legtöbbeket érdeklő tervmódosítás a Dózsa György út, Bartók Béla utca, Kossuth Lajos utca, Vasmű út által közrefogott belvárosi területre vonatkozik. A kezdeményező a Corner kávézó tulajdonosa, aki a nyári terasz helyett állandó építménnyel szeretné kibővíteni vendéglátóhelyét. Ám a Dózsa Filmszínház épülete műemlék, amelyre a rálátást akadályozni nem szabad. Ez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal álláspontja. Alternatív javaslatként azt is elfogadta volna a kérelmező, hogy a belső sarokba kerüljön a bővítmény, ám ahhoz sem járult hozzá az örökségvédelmi hivatal, Helyette a földfelszín alatti bővítést ajánlotta, amit viszont a vállalkozó tart aránytalanul drágának. Most ott tart az ügy, hogy a hivataltól várnak más ajánlatot az általuk elfogadható megoldásra.

E területrész vizsgálata közben merült fel két érdekes javaslat. Az egyik szerint a posta hátsó kerítésének vonalában lehetne elhelyezni egy maximum 10 x 60 méteres kereskedelmi célú épületet, amely nem lenne zavaró hatású a mozi épületére. A másik elgondolás, hogy a Kőműves utcai üzletsor épületét kellene kapuzatként megnyitni és a belső udvart gyalogos zónaként megnyitni. Ez a gyalogos tengely folytatódhatna a gimnázium és a kereskedelmi vendéglátó szakközépiskola közötti egykori utca újranyitásával és kivezethetne akár a Szórád Márton útig. Természetesen akkor válhatna valósággá az elképzelés, ha „rámozdulna” a vállalkozói tőke.

A második módosítási javaslat a Központi Sporttelep területének északi, (Diego mögötti) részének sportcélú hasznosításból való átsorolását irányozza elő kereskedelmi gazdaági területté. Erről más vonatkozásban épp a legutóbbi (április 14) közgyűlés döntött, éspedig elutasítóan (az ALDI számára vásárolták volna meg a kérdéses területet). Ettől függetlenül az elindított tervmódosítási procedúrát a főépítésznek végig kell vinnie. A térképvázlaton a Barátság út és a Vasmű út déli szakasza által közrezárt terület látható.

A harmadik, rendezési tervmódosítás a Papírgyári út, Délivárosi út, Lokomotív út háromszög belső területét, az egykori felső széniszap-zagytározó területét és a közelében levő mezőgazdasági területeket érint. A terület átsorolására azért van szükség, hogy ott elhelyezhető legyen egy pirolízises-termikus hulladékfeldolgozó üzem (ábránkon felülről a harmadik területrész)

A negyedik módosítás a Petőfi Sándor út 6-os úti torkolatának Pest felőli oldala, ahová egy vállalkozó benzinkutat akart telepíteni. Időközben változott a tervező, de nem zárult le az ügy. A tervmódosítás 1800 m² terület más célú felhasználását tenné lehetővé az ott levő erdőrész pótlásának kötelezettségével (ehhez nincs térképvázlat).

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. kérésére tervezi módosítani a város északnyugati részének rendezési tervét a város. A cég húsüzem létesítését tervezi a régi dunapentelei vasútállomás helyén, egyúttal célszerű a gazdaság igényeit is figyelembe venni a rendezés alá vont területen. Ezt célozza a területhasználat változtatása (a térképvázlat jobb oldalán a két vasútvonal – a pusztaszabolcsi és a kikötőhöz vezető – elágazása látszik, alul pedig a 62-es út egy szakasza).

Az elhangzott észrevételek feleslegesnek ítélik újabb diszkont áruház telepítését a sporttelep egy része helyére. A mozi épületének eltakarását is helyteleníti egy hozzászólás, míg a kőműves utcából esetleg megnyitható gyalogos zóna pozitív változtatás lenne. Újabb benzinkútra nincs szükség, az erdő nagyobb érték, hangzott el egy érvelés. Az agrospeciált szolgáló változtatáskedvező lehet, csak arra kell vigyázni, hogy az esetleges jövőbeni vasúti fejlesztés (a fővárost délről elkerülő kelet-nyugati vasútvonal becsatlakozási lehetősége) ne veszélyeztesse.

A fórum befejezéseként Szabó Imre főépítész közölte, hogy a szakági egyeztetéseket követően meghirdetett idősávban közszemlére bocsátják a terveket, amelyek megtekinthetők lesznek és amelyekhez észrevételt lehet tenni.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.