Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. November 13. 18:21, vasárnap | Helyi

Függönybe szőtt negyedszázad

Függönybe szőtt negyedszázad

Az ember életét néha a véletlenek határozzák meg, nincs ez másképp a vállalkozásokkal sem…

Vagyis, ha jobban belegondolunk, a véletlenek valójában még sincsenek, erre a látszólagos ellentmondásra példa a Tüske Ferencék vállalkozásának története… Tüske Ferenc és felesége Ildikó immáron 25 esztendeje egy kirándulása alkalmával látogatott el Bonyhádra egy expora, ott a kiállítók között találkozott a Gardénia függönygyár standjával. Nézték a gyönyörű drapériákat, s azonnal döntöttek. Éppen volt egy üres üzlethelyiségük, s azonnal döntöttek is, függönyt és lakástextilt fognak árulni. Hát röviden összefoglalva, így jött létre a Tüsi. Ildikó vezette az üzletet. Idő közben eltűnt, majd gazdát cserélt a Gardénia, de a Tüsi függönyvállalkozás maradt, sőt, már a két dunaújvárosi üzlet mellett Budapesten is van bemutatótermük.


Családi vállalkozás. Lányuk, Kata nem csupán beleszületett a vállalkozásba, hanem bele is tanult. Minden szükséges képzettséget és végzettséget megszerzett, hogy tudatosan irányítsa az üzletet,s bár nem presszionálták, hogy ezen a területen helyezkedjen el, de ő nem akart mással foglalkozni. Ahogy mondja,jó dolog gyönyörű anyagok között lenni, s nagyon nagy öröm, amikor általuk megszépül egy lakás. Fiuk, Fecó a karnis szereléssel segíti a munkát.
- Természetesen a stratégiai döntések nem születnek meg apa nélkül – hárítja el a dicséretet, majd büszkén ecseteli, hogy édesapja mennyire naprakész a vállalkozás világában.


Beszélgetünk az elmúlt huszonöt évről, amely nagy döntésekkel és néha nem könnyű időszakokkal voltak terheltek. Csak egy adalék: a válság idején az embereknek nem az volt a legfontosabb gondjuk, hogy a függönyüket cseréljék. De azt is átvészelték. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy azért a lakástextil nem napi fogyasztási cikk.
Tüske Ferenc büszkén meséli, hogy egyik ügyfelük most cseréli le azt a drapériát, amelyet közel két évtizede ők tettek fel. S nem azért történik meg a csere,mert az anyag tönkre ment, még semmi baja sincs, csak hát már megunta.
Nem az árral, hanem a minőséggel igyekeznek a piacon maradni, bár Kata állítja, hogy az áraikkal sincs semmi gond, ha ugyanazt a terméket megtalálja valaki valamelyik diszkont nagyáruházban,mint ami náluk van, akkor szinte kivétel nélkül náluk az olcsóbb:
- Az emberek egy részének az van a tudatában, hogy a nagyáruházakban vannak az olcsóbb termékek, s a kellemes kinézetű üzletekben pedig a drágák. Pedig ez nem így van. Természetesen nálunk a magasabb minőségű termékek is megtalálhatóak, amelyeknek az áruk is magasabb, de megtalálják azok is a kedvükre valót, akik kisebb összeget szánnak lakásuk szépítésére. Néha az emberek hajlamosabbak inkább a gyengébb minőséget választani, pedig hosszú évekig ez lesz majd, ami körülveszi őket az otthonukban, miközben már kétszer lecserélték a tévéjüket.
Olvasom a prospektusukat. Több ezer kelme közül lehet náluk választani, helyszíni felmérés, a karnisokat méretre gyártják, a megvarrt, kivasalt, méretre igazított függönyöket a helyükre teszik…
- Miért kellett Budapest?
- Természetesen azért, mert bár itthon is nagyon jó vevőink vannak mind a lakástextil áruházban, mind a függönyszalonban, de azért a fővárosban egy kicsit többen laknak, s ahogy a szakmai presztízsünk emelkedett, egyre inkább kerestek bennünket Budapestről is. Gondoltuk, hogy helybe megyünk – magyarázza a terjeszkedés okait Tüske Ferenc.
Mint megtudom, hogy a függönyösök világa egy zárt világ. Hazánk pedig a függönyös világ egyik meghatározója. Sikeres textilművészeink és tervezőink révén emelkedett európai rangra. Az aktuális függönytrendről pedig a legavatottabbak döntenek. Ők azok, akik jó előre meghatározzák, majd a nyilvánosságra hozatalig hétlakat alatt őrzik az eldöntött divatot. Bár megesküdtem Katának, aki beavatott boltjuk presztízse révén ennek a titoknak, hogy hallgatok, de annyit talán mindezekből mégis elárulok, hogyha a föld színek mellett köteleződünk el, nem tévedhetünk, de tartja magát még a vintage is, és a rusztikus felületek is reneszánszukat fogják élni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.