Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Március 03. 11:15, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Guruló állványok és a munkabiztonság

Guruló állványok és a munkabiztonság

Bizonyos szakmunkák kivitelezése veszélyekkel járhat, így ezekben az esetekben még kiemeltebb figyelmet kell fordítani a munkabiztonságra.

A munkavégzésre és az alkalmazott eszközökre is különféle szabályozások vonatkoznak, melyek betartása közös érdek.

Potenciálisan veszélyes munkavégzés

A szakmunkák, ezen belül pedig a munkafolyamatok is kifejezetten eltérőek, még ha szakmánként típusosnak is mondhatók. A veszélyesség nem feltétlenül a szakmunkák sajátja, hiszen vannak biztonságosabbnak mondható területek is. A legtöbb ilyen jellegű munka során azonban könnyen felmerülhet olyan munkafázis, helyszín vagy más körülmény, mely potenciálisan veszélyessé teszi a munkavégzést. A szakemberek persze erre is képzést kapnak, a figyelem azonban kiemelten fontos.

A munka- és életvédelmi intézkedések kivétel nélkül azt szolgálják, hogy a dolgozóknak megfelelő védelmet nyújtsanak. Az előírások megléte persze egy dolog, a betartása és betartatása már személyi kérdés. Emellett pedig a legtöbb esetben az sem mindegy, hogy munkánkhoz, illetve a biztonságunkat elősegítendő milyen eszközöket használunk. Az egyik legtriviálisabb példa a veszélyes munkavégzésre, ha az a magasban történik. És ha már biztonság és megfelelő eszközök: a magaslati munkákhoz stabil alapot nyújthat egy masszív guruló állvány.

Gördülő biztonság

Elsőre különös lehet azt állítani egy kerekeken guruló, fém állványról, hogy biztonságos. Ugyanakkor a tény az, hogy ezek az eszközök tényleges munkabiztonságot nyújtanak. A kerekek pedig értelemszerűen a mobilitást szolgálják. Bizonyára sokan, sok helyen találkoztak már különböző állványokkal és állványzatokkal. Az építési, kivitelezési, felújítási munkák során városszerte felbukkannak a különböző méretű állványok. A guruló állvány pedig ugyanezt a célt szolgálja, csupán mobilisabb formában.

A guruló állványok között találhatunk hobbicélú, félprofi és professzionális állványokat is. Ezek a kategóriák jól meghatározzák a felhasználók körét. Kategóriától függően az állványok leginkább munkamagasságukban térnek el. A munkamagasság határozza meg azt, hogy az állvány segítségével maximálisan hány métert haladhatunk fölfelé, tehát az is eldől, hogy az adott munkához elegendő-e az adott állvány. A mesteremberek számára pedig sokszor a mobilitás is fontos, így ezeket az eszközöket fékezhető kerekekkel szerelték fel. Ennek köszönhetően stabilitás és mobilitás kombinációját kapjuk.

Előírás szerinti eszközök

A guruló állványokra szintén vonatkoznak bizonyos biztonsági és szabvány szerinti előírások. A tanúsítást jellemzően a TÜV végzi, az ő vizsgálatuk alapján kerül megállapításra, hogy az adott eszköz biztonságosan használható-e. A vizsgálat kiterjed az anyagminőségre, a szerkezet stabilitására, a struktúrára és még sorolhatnánk. Ezek mind olyan tényezők, melyek nélkülözhetetlenek egy eszköz biztonságát tekintve.

Az eszközök tanúsítása a munkát végzők számára is több szempontból fontos. Egyrészt ez a minősítés jelzi és garantálja a felhasználó számára, hogy az eszköz biztonságosan alkalmazható. Másrészt a kivitelezőkre és munkáltatókra is szigorú szabályok vonatkoznak. Ezek egyik fontos része a megfelelő eszközök biztosítása, mely munkáltató és munkavállaló közös érdeke. Egy megbízható guruló állvány tehát mindenki számára fontos és stabil alapot jelenthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről