Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 25. 22:30, csütörtök | Helyi

Hajléktalanszálló - internettel

Hajléktalanszálló - internettel

Elkészült a Hajléktalan Ellátó Centrum, amely 2011. januárjától, februárjától felváltja a Kenyérgyári úti hajléktalanszállót és a Papírgyár úti melegedőt, éjjeli menedékhelyet. Az kör-alakú vakolathiányokra a válasz: betekint

Méltó környezetbe juthatnak a legelesettebbek, a hajléktalanok és természetesen gondozóik is. Így méltatta a Hajléktalan Ellátó Centrum immár elkészült épületét Cserna Gábor polgármester, majd ismertette a legfontosabb adatokat, miszerint 869 négyzetméter a mintegy 98 millió forintból felújított és átalakított épület hasznos alapterülete. Az önkormányzati önrész 5,9 millió forint volt, a költségek oroszlánrészét uniós pályázati forrásból fedezhette városunk.

Három projektmenedzser, Révész László, Sipiczki Zoltán és Kissné Fekete Éva vázolták előadásaikban a most elkészült Hajléktalan Ellátó Centrum kialakításának történetét, a felkészülést az új létesítmény működtetésére és párhuzamot vontak az eddigi ellátás és a lényegesen jobb új körülmények között.

Sipiczki Zoltán (aki az épület tervezője is volt) magyarázatát adta, hogy miért is hiányzik két körben a burkolat a megújított ház északi homlokzatáról és északnyugati sarkáról (nyitóképünk). Egyrészt sugallni akarja, hogy lelkileg legyengültek, akik az épület lakói, másrészt érzékeltetni akarja, hogy milyen hőszigetelést kapott az épület és milyen volt azelőtt. A felső, csupasz téglafalat láttató rész pedig a város múltjának azt a szakaszát idézi, amikor sokáig vakolatlanok voltak az itt emelt épületek.

Szavaiból kiderült az is, hogy idén tavasszal csőtörés miatt sok víz áztatta a házat. Emiatt még a következő hetekben, hónapokban is gondosan szellőztetni kell az épületet és nem célszerű siettetni a megnyitást.

Kissné Fekete Éva (az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményvezetője), a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy mindazok, akik az új épületben dolgozni fognak, hat alkalommal csoport-foglalkozáson készültek fel az új teendőkre. Néhányan jelnyelvi képzésben is részesültek, így nemcsak mozgássárülteket, más fogyatékosokat is be tudnak majd fogadni. A tréningeken részt vettek a gyes-en levők is, hogy naprakészek legyenek. Új protokollt, új házirendet is készítettek. A hajléktalanok átmeneti szállásának lakói is megnézhették, milyen lesz az új hely.

Számos előnye van a Hajléktalan Ellátó Centrum Kialakításának. Mindhárom szolgáltatás (nappali melegedő, éjjeli menedékhely, átmeneti szállás) egy helyen lesz, ami lehetővé teszi az olcsóbb működtetést. A Kenyérgyári úti hajléktalan szálló épülete elavult, gyakran beázik, benne egyetlen vizesblokk, ami nem tette lehetővé nők befogadását. A Papírgyári úti nappali melegedő és éjjeli menedékhely ipari övezetben van, üzlettől, egészségügyi ellátástól távol. A régi épületek egyike sem akadálymentesített.

Az új helyen kétágyasak a szobák, mind az első emeleti éjjeli menedékhelyen, mind a második emeleti átmeneti szállón, ennélfogva párokat is tudnak fogadni (gyerekes családokat nem). Mindkét emeleten van konyha, a földszinten mosókonyha, mindkét emeleten az előtérben zárható rekeszekből álló szekrény van, a nappali melegedő nagy termében az asztalokon székeken kívül televízió és számítógép (és internetes hozzáférés) is lesz.

A paletta kibővül még szociális információ-szolgáltatással. Remény, hogy a garázssoron, a vasútállomáson meghúzódó, bizalmatlan hajléktalanok számára is tud segítséget nyújtani ezáltal az új intézmény.

A személyzet munkakörülményei is javulnak, lesz irodájuk, öltözőjük.

A szakmai bemutató után Gombos István humán alpolgármester mondott pohárköszöntőt. Eközben megjegyezte: a hajléktalanok gondját jól ismeri, az általa irányított „A” Csoport Művészeti Egyesület 12 éven át osztott nekik babgulyást karácsony előtt és példaértékűnek minősítette mindazt, amit a szakmai bemutató résztvevői láthattak, hallhattak. Végül tolmácsolta a hajléktalanok kérését, hogy ne így, inkább sorstalanoknak nevezzük őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.