Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 11. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Handó Tünde: jelentős béremelésre lenne szükség

Handó Tünde: jelentős béremelésre lenne szükség

Bírói életpályamodell bevezetését kezdeményezi a kormánynál az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) - hangzott el a szervezetek közös sajtótájékoztatóján kedden. Handó Tünde elmondta, annak ellenére, hogy a magyar testületek teljesítménye az Európai Unió élmezőnyében van, a bírák nettó fizetése az utolsó az unióban. Komoly előrelépésre van szükség, mivel tíz éve nem volt béremelés az ágazatban.

Egyre jobban teljesítenek a bíróságok

Az adatok azt mutatják, hogy a bíróságok egyre jobban teljesítenek, a 2012-es reform eredményei kezdenek beérni az európai felmérések szerint – ismertette a a magyar igazságszolgáltatás 2010-2013 évének eredményeit Handó Tünde. Az OBH elnöke tájékoztatott, folyamatos a javulás a 2013-tól önálló szervezeti keretben működő közigazgatási ügyszakban, az elsőfokú ügyek elintézési ideje például a 28 uniós ország közül nálunk a 4. leggyorsabb. 2012 óta minden évben több közigazgatási ügyet dolgoztak fel a testületek, mint amennyi érkezett – húzta alá.

A folyamatban levő közigazgatási ügyek száma az 5. legalacsonyabb az unióban, és ehhez hasonlóan a polgári-gazdasági ügyek terén is élmezőnyben vannak a magyar bíróságok. A függetlenségi mutató a világbank rangsora szerint folyamatosan javul: míg 2010-ben a 76., 2013-ban már az 56. helyen szerepeltünk a világranglistán.

Az OBH elnöke szerint az eredmények annak köszönhetők, hogy a bírósági szervezeten belül is létrejött a hármas hatalommegosztás, ahol a Kúria a joggyakorlat egységéért felel, az OBT ellátja az OBH felügyeletét, az OBH pedig így nyugodtan fókuszálhat a logisztikai munka ellátására.

Mint mondta, az elmúlt három évben 20-25 százalékkal emelkedett a bíróság költségvetése, amelyet főként az infrastruktúra fejlesztésére fordítottak. Ennek köszönhetően 2015 januárjától már smsben, és e-mailben is kaphatnak értesítést a polgárok ügyük állásáról.

'Ügycunami' a bíróságokon

A pozitív eredmények ellenére bizonyos időszakokban „cunamiként” érkeznek az ügyek az ítélőtáblákhoz. A devizahiteles pereket illetően mintegy tizenkétezer felfüggesztési esetben intézkedtek az ítélkezési szünetben. Hozzátette, az elszámolási viták szeptemberre várhatók, de a munkatársak már megkezdték a felkészülést.

A legkomolyabb kihívást a civil szervezettekkel kapcsolatos változások okozták. Olyan bejegyzési igények jelentek meg, amelyek korábban példa nélküliek voltak – közölte Handó, és hangsúlyozta, a helyzet kezelésére jogszabály-módosítások benyújtását tervezik, illetve változtatnának az ügyek feldolgozásán is.

Tízéves elmaradást pótolna az életpályamodell

Míg teljesítményünk szerint az EU első harmadában vagyunk, addig a kezdő bírói illetményeket illetően az utolsók a listán – hívta fel a figyelmet az Európa Tanács legutóbbi jelentésére Handó Tünde. A Hivatal ezért az OBT-vel, valamint a Magyar Bírói Egyesülettel és a Bírósági Dolgozók Szakszervezetével egy közös koncepciót fogalmaz meg az életpályamodell kialakításáról, amelyet benyújtanak majd az Igazságügyi Minisztériumhoz. A programterv tartalmazni fogja a juttatásokra, a munkakörnyezet kialakítására és a szakmai előmenetelre vonatkozó javaslatokat, illetve azok ütemezését – ismertette Handó.

Az alapilletmények tekintetében egy komoly előrelépésre lenne szükség, hiszen a reálbérek a 2004-es állapothoz képest 40 százalékos csökkenést mutatnak, ráadásul 10 éve nem volt béremelés az ágazatban – emelte ki. Előrevetítette, hogy a honvédséghez vagy rendőrséghez hasonló 30 százalékos illetményemelésben gondolkodnak, amelyet akár több éves ütemben valósítanának meg. Mint mondta, a javaslat a bírósági rendszer mind a 11 ezer munkatársára vonatkozna.

Bevált a bírói rendszer átalakítása

Az OBT soros elnöki tisztét átadó Nyakó Zsuzsa, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke az elmúlt félév legfontosabb intézkedései között említette, hogy a Tanács átláthatósága érdekében több elvi határozatot hoztak a vezetői kinevezésekkel kapcsolatban. Ennek keretében, amennyiben az OBH és a Kúria elnöke olyan jelöltet szeretne kinevezni, aki nem nyerte el a véleményező szervek többségi támogatását, be kell szerezniük a Tanács egyetértését. További jelentős lépésként értékelte a bírák etikai kódexének elfogadását. A hét cikkből álló kódex olyan iránymutatásokat tartalmaz, amelyek szigorúbbak az átlag normákhoz képest – magyarázta a szakember.

Emlékeztetett, hogy budapesti látogatásán Vera Jurova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa meggyőződött arról, hogy megfelel az objektivitásnak a bíróságok működése és a szervezet hatékonyan működik.

Hámori Attila, az OBT soron következő elnöke, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese szintén hangsúlyozta, a Tanács három éves működése bebizonyította, hogy helye van az igazságszolgáltatási rendszerben. A bérrendezésről elmondta, közös javaslatuk a bírók kiválasztásától a nyugdíjazásig felöleli majd az életpályát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.