Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 20. 19:28, csütörtök | Helyi

Három fontos döntés és nagy képviselői aktivitás

Három fontos döntés és nagy képviselői aktivitás

A DVG Zrt. kinőtte a telephelyét, lakáshoz juthatnak hajléktalanok is, a szállodának az élményfürdőnél kell helyet találni. Pozitív ellenzéki megszólalások is elhangzottak.

Az ellenzéki képviselők kérdései, kritikái …

Az ellenzékkörébe tartozó képviselők vélemény-nyilvánításával kezdődött a nyári szünet utáni első közgyűlés. Szabó Zsolt az iskolakezdés gondjait részletezte. Volt, ahol csepegést felfogó vödrök fogadták a nebulókat, másutt gépek zaja zavarta a tanítást. Nem nevezte meg a két iskolát, a helyzetet a központosításnak tulajdonítva. Másik észrevétele dicsérte a helyi kórház orvosait, de felhívott a veszélyre, hiszen a megyeszékhely kórházának vezető főorvosai magánkórház létesítéséhez fogtak, ami veszélyt hordozó jelenség.
Barta Endre kifogásolta a város tisztaságát, az illegális hulladéklerakást és arról a veszélyről szólt. Hogy az Irodaház Vasmű út 41. Kft. nem számolt el a rábízott városi fejlesztésekkel és három munkavállalója egyszerre hagyta ott a céget, ebből nagy anomáliára következtetve Iván László reagált elsőként a tanévkezdés zavaraira, megjegyezve, hogy a legutóbbi két évben több iskolai fejlesztés zajlott, mint a korábbi években. Pintér Attila a városi úthálózat rekonstrukciójának elmaradó fejlesztését kifogásolta és a PASE helyzetéről érdeklődött. A cég nem fizette vissza az évekkel ezelőtt igénybe vett kölcsönt.

… és (részben) a rájuk adott válaszok

Szepesi Attila gazdasági alpolgárnester elsőként az Irodaház Vasmű út 41. Kft.-vel kapcsolatos észrevételre reagált. A város által oda delegált feladatok teljesítése folyamatban van, azok még NEM fejeződtek be. Van ahol például 30%-os a készültség. A dolgozói felmondások oka, hogy a konkurencia jobb bért ajánl, amivel nem tud a cég versenyezni. A tényeket tiszteli, de a szándékolt rossz híresztelés ellenében jogi úton vesz elégtételt a város. A PASE különálló cég, gazdasági helyzete nem ismert. Az útfejlesztésekkel kapcsolatosan utalt az útsüllyedésekre (Balogh Ádám, Szórád Márton út, Temető út stb.), váratlan kiadásokra.
Cserna Gábor polgármesternek volt mit összefoglalnia a nyári hónap történéseiből. Ezek közül ki kell emelni, hogy 14 éve történt a Dunai Vasmű privatizációja. Áron alul jutott az ukrán cég a fontos termelő kapacitáshoz. Kormányhivatali vizsgálatból kiderült, hogy az ukrán cég a szerződésben vállalt kötelezettségei jó részét nem teljesítette. A miniszterelnök legutóbbi találkozóján érintőlegesen szó esett a vasműről is, de az esetleges visszavásárlásra nem volt fogadókészség. Megemlítette többek között, hogy jól halad az egykori rendelőintézet felújítása és az év vége felé oda költözhetnek a járási hivatal egységei. A városi intézmények (iskolai, óvodai, bölcsődei egységek) fejlesztéseire pályázatok révén több mint egymilliád forinot sikerült fordítani. Dunaújváros számára is kedvező, hogy elkészült a 62-es út 3 kilométeres, Szabadegyháza ipartelepet elkerülő szakasza. A Szalki-sziget kedvelt hely lett a „cserkész-invázió” körében és jövőre immár az 5 alkalommal jön ide a Rockmaraton.

Dicséret özön a 6. napirendi ponti előterjesztésért!

A helyi rendeletek (az aktuális költségvetésről, a közterület-elnevezések szabályairól és a helyi építési szabályzatról szólók) módosítását vita nélkül megszavazta a közgyűlés. Ám amikor a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal kötött ellátási szerződés módosítása következett, szót kért Szabó Zsolt és dicsérte az önkormányzatot, hogy ilyesmi az eszébe jutott. Ugyanezt tette Pintér Attila és a mikrofonhoz lépett Pribil Sándor is a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetet mondott az önkormányzati segítségért. A javaslat lényege: a rendelet új szövege lehetővé teszi, hogy az önkormányzat az alapítvánnyal köthet lakásbérleti szerződést egy-egy üres, lelakott, felújításra váró lakás esetében. Jelenleg a Kertvárosban 9 ilyen lakás van. Az alapítvány vállalja akérdéses lakások felújítását, az önkormányzatnak járó térítést, míg a rendszeres jövedelemmel bíró hajléktalanok számára lehetővé válhat így a hajléktalan ellátásból való kilépés.

Dunaújváros sokoldalú fejlődő cége a DVG Zrt.

Soron kívül tárgyalta a közgyűlés a DVG Zrt. telephelybővítést szolgáló ingatlanvásárlását. A sürgős döntést az indokolta, hogy a Hőtechnika Kft. szeptember végéig tartja ajánlatát, azaz, hogy 230 millió forintért eladja Kallos Dezső utca 3. sz. alatti telephelyét a DVG Zrt.-nek. A DVG Zrt. kinőtte jelenlegi telephelyét teljesítőképességéhez, a városban végzett feladataihoz képest. A megvásárolandó ingatlanon nemcsak iroda, hanem szálló és 600 m²-es gyártó csarnok is van, tehát a cég munkavállalói körét is bővíteni tudja, A vásárláshoz szükséges forrást az önkormányzat a jövő évi költségvetés terhére tudja biztosítani, ami Szabó Zsolt kifogásolt, Hingyi László, Pintér Attila helyeselt, Szepesi Attila viszont az ingatlan jó műszaki állapotára utalva jó döntésnek mondott, amit meg is hozott a közgyűlés

Lesz 12 védett „zebra” és 13 újabb térfigyelő kamera

Az úgynevezett „ibteligens” gyalogátkelőhely jelentősen növeli szürkület után a biztonságot, mert fényvillanással jelzi, ha valaki az úttesten átkelni készül. Ezért városunk további 12 helyen telepít ilyen berendezéstt. Az előterjesztés nem nevesíti a kijelölt helyeket. A közbeszerzési eljárás megtörtént, a legjobb ajánlatot a debreceni székhelyű Enterpridrs Kft. tette, nettó 22,7 millió forintért vállalva a feladatot. Várhatóan még az idén biztonságosabbá válnak a kijelölt gyalogátkelők.
Bővül Dunaújvárosban a térfigyelő kamerák hálózata is. A közbeszerzési eljárás keretében a fővárosi Erandó Kft. tette..A cég nettó 41,7 millió forintért vállalta az esedékes 13 térfigyelő kamera felszerelését szintén várhatóan még az idén.

Új gyalogátkeló, járdavilágítás és karbantartási megbízás,

A közvilágítás kandeláberek lámpáinak (az úgynevezett közvilágítási hálózat aktív elemeinek) a rendszeres karbantartását a győri VILL-KORR cég vállalta nettó havi 1,1 millió forint ellenében.
A Köztársaság utca Aranyvölgyi úti torkolatánál új gyalogátkelőt alakítanak ki, amelynek megvilágítását is erősebbre cserélik. A rendőrkapitányság épülete mellett a Sárkány-közben járda készült, amelynek a közvilágítását is megoldja a DVG Zrt. összesen bruttó 8,8 millió forintból.

Feladatbővülés 143 milliós tételei

Módosította a közgyűlés a DVG Zrt. által idén elvégzendő közfeladatokat meghatározó keretszerződés összegét mintegy 143 millió forinttal. A költségkeret növelésének egyik fő oka a hosszan tartó télies időjárás, amely városszerte több helyen is útsüllyedéseket okozott. A másik, 60 millió forintot meghaladó új tétel a temető bejárata előtti parkoló térköves burkolása. Mellettük szerepelnek olyan kisebb feladatok is, mint a Margaréta tagóvoda akadálymentesítése, a Petőfi Sándor Általános Iskola gázhálózatának rendbehozatala, a Dózsa iskola lépcsőjavítása. Mindezekhez a fedezetet részben átcsoportosítással, részben többletfedezet biztosításával szavazta meg a testület.

Szálloda másutt épül, nem a múzeum helyén

A Modern Városok Program keretében szálloda is létesül Dunaújvárosban. Az eredeti elgondolás szerint az Intercisa Múzeum költözött volna a Mondbach Kúria valamelyik épületébe, ám egy turisztikai vizsgálat kimutatta, hogy a szálló optimális helye az élményfürdő közelében lenne. A közgyűlés megbízta a DVG Zrt-t három lépcsős terv kidolgozására. Első lesz a szükséges terület kiválasztása és a telekalakítás. Ezt másodikként az engedélyezési, majd azt követően a kiviteli terv elkészítése követi. A terv ötven szállodai szoba elhelyezését irányozza elő. A feladatokhoz előfinanszírozásként bruttó 80,6 millió forintot irányoz elő az idei és jövő évi költségvetésből a közgyűlés. Hingi László itt megjegyezte, hogy szükség lenne 300 millió forintra a Mondbach Kúria állagmegoldásához, mivel a múzeum nem költözik oda.
A Modern Városok Program keretében kormánydöntés született a Febó Éva Sportuszoda koltségvetési támogatással történő felújításáról és arról, hogy új városi fürdő és Vízisport Centrum létesüljön. A megvalósító a kormányrendelet szerint a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. Viszont a beruházás lebonyolítóját és műszaki ellenőrét a testület a testület jelölte ki.

További közgyűlési döntések röviden.

A Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, illetve tűzoltó-parancsnokság számára 5 millió forint céltámogatást biztosít szemályi jutalmazásokra.
Bemutatkozott dr.Koszlándi Molnár Arnold, a 10-es és dr. Garai Gréta, a 3-as számú körzet fogorvosai és dr. Majorosi Emese, a 15-ös körzet háziorvosa.
Lemondott a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány kuratóriumi tagi tisztéről dr. Bozsits Attila. Helyének betöltésére Pecsét Istvánt kérte fel a közgyűlés.
A Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet vezetői állására Farkasné Vörös Magdolna pályázót nevezte ki a közgyűlés 2023. szeptember 30-ig.
A Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. új ügyvezetőjének Láng Gábort nevezte ki a közgyűlés a 2019. május 31-ig terjedő időre.
A Dunaújvárosi Jégkorong Kft. felújítás végett 420 forint segítséget kért a közgyűléstöl, amit TAO támogatásból kíván rendezni. Méltányolva a TAO támogatás jó célú felhasználását, a közgyűlés eleget tett a kérésnek.

Képviselői kérdések, észrevételek

Választókörzetük gondjairól szóltak még a zárt ülés előtt a képviselők. A részletező vélemények helyett kiemelünk néhány fontos jelzést. Elhanyagolt és balesetveszélyes a Berzsenyi Dániel út, amelyik a Batsányi János utcából kiindulva a lejtőn levezet az alsó Duna-parti úthoz. Megsüllyedt a Panoráma út egy része a kórház kerítésével együtt. (Lőrinczi Konrád); A Baracsi út burkolsta hosszabb szakaszon megrepedt. Milyen ok lehet ennek hátterében? (Sztankovics László) Hol tart a patakon átvezető gyaloghíd ügye? Segítségével a temetőt könnyebben lehetne megközelíteni (Hingyi László) Az 1-es körzetben kevés a pad, nem történt meg a parkolók felfestése, az iskola környékén egy hónapig nem volt közvilágítás (Gombos István). A Duna-soron sem volt. Kérdésemre az E ON-tól kapacitáshiányra hivatkoztak (Barta Endre).

A zárt ülés döntéseiről Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő

Javaslat Dunaújvárosért díj adományozására
Dunaújváros közgyűlése döntött a díj odaítéléséről, mely döntés az elismerés átadásáig nem sajtónyilvános.
Javaslat az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézmény magasabb vezetőjének megbízására
Dunaújváros közgyűlése az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézmény magasabb vezetői pályázat nyerteseként Bölcskei Anna Máriát jelölte meg, akit 2018. október 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig terjedő határozott időtartamra bízott meg az intézmény vezetésével, intézményvezetői beosztással.
Javaslat az Egészségmegőrzési Központ intézmény magasabb vezetőjének megbízására
Dunaújváros közgyűlése az Egészségmegőrzési Központ intézmény magasabb vezetői pályázat nyerteseként Kleinné Németh Judit Annát jelölte meg, akit 2018. október 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig terjedő határozott időtartamra bízott meg az intézmény vezetésével, intézményvezetői beosztással.
Javaslat a Dunanett Nkft. kérelmére, kölcsönszerződés módosításának jóváhagyására
Dunaújváros MJV Közgyűlése jóváhagyta a Dunanett Nkft. kölcsönszerződésének határidőt érintő módosítását.
Javaslat az önkormányzat kezességvállalásával kapcsolatos intézkedések megtételéhez szükséges felhatalmazás megadására, valamint a Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda megbízása

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.