Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 25. 00:13, hétfő | Helyi

Határtalan szerelem

Határtalan szerelem

Dur Nikoletta kedves, mosolygós, amolyan energiabomba. Hakannal, a török férfival immáron 10 éve házasok, s együtt vezetik az Istanbul török gyorséttermet.

Amikor a megismerkedésüket felidézzük, elmeséli, hogy hostessként dolgozott Pesten, amikor egy jó vágású fiatalember rendkívül szólította meg:
- Ez azóta sem változott. Alig egy hónapja ismertük egymást, amikor elmentünk a szüleimhez, és a katonatiszt édesapámtól engedélyt kért, hogy udvarolhasson nekem. Néhány hónap után megtartottuk az eljegyzést, s rá pár hónapra össze is házasodtunk. Valahogy egyértelmű volt, hogy mi összetartozunk. Még a nyelvi korlátaink sem jelentettek akadályt. Megegyeztünk, hogy férjem megtanul jobban magyarul, én meg törökül. Így is történt.


Olyan könnyedén meséli el, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pedig számtalan nehézséggel indult az életük, munkát, megélhetést kellett találniuk. Mikor meghallották, hogy Dunaújvárosi Főiskolán török hallgatók tanulnak, s úgy gondolták, hogy akkor jól jönne nekik egy kebabos (közkedvelt nevén gyrosos) is, hát ideköltöztek. Mivel Hakan gyorsbüfés családból származott, így a szakmai alapok is megvoltak.

- Mi nem készen vesszük a nyárson a húst, magunk válogatjuk össze, sőt a páclé is, Hakanék családi receptje. Az anyósomtól megtanultam számtalan török receptet, s magam felügyelek arra, hogy minden olyan legyen, mint amilyennek kell lenni. Hakannak nagyon felvilágosult családja van. Egy pillanatra sem okozott gondot nekik, hogy magyar lányt vesz el. Egyébként egyáltalán nem bántam meg, hogy török a férjem, nagyon megértő, mindenben nagyon segítőkész. Az ő kultúrájukban a nőket kímélni, védeni kell. A török általában egy életre választanak, hiszen nagyon nehézkes, hosszú éveket vesz igénybe a válás, így a kapcsolatok rendezése fontosabb számukra, mint a feladása.


- Házasság, család, még azonos kultúrák között sem könnyű feladat…
- Mi úgy tekintjük a vallást, hogy az mindenkinek magánügye. Amikor összeházasodtunk, az iszlám házassági szerződésben kikötöttem, hogy csak én lehetek az egyetlen felesége. Belegyezett, hiszen nem is gondolta másképp. Meggyőződésem, hogy aki Magyarországon él, annak a magyar nép kultúráját tiszteletben kell tartania, s mi erre neveljük a fiúnkat, Dogut is. Karácsonykor ugyanúgy feldíszítjük az üzletet, a lakásunkat, megajándékozzuk egymást, s közben szól a Mennyből az angyal. Nekünk, a karácsonynak az üzenete a fontos, hogy szeretjük egymást, hogy összetartozunk.

Címkék: házasság, niki, török

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.