Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. November 24. 17:54, szerda | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Hóeltakarítás - amit jó tudni!

Hóeltakarítás - amit jó tudni!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának, Városüzemeltetési- és Fejlesztési Irodája a lakosság részére összeállított egy tájékoztató anyagot hó- és síkosság-mentesítéssel kapcsolatban.

Milyen jogszabály rendelkezik Dunaújvárosban a hó- és síkosság-mentesítésről?

Dunaújvárosban a hatályos 5/1996.(III.20.) az ingatlanok és közterületek tisztán tartásával összefüggő tevékenységről szóló KR rendelet szabályozása az irányadó.

A családi házas övezetben élőknek milyen járdaszakaszt kell takarítaniuk?

Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője köteles gondoskodni az ingatlannal határos járda hó és síkosság-mentesítéséről

A többlakásos, többszintes lakóépületekben élőknek milyen járdaszakaszt kell takarítaniuk?

Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője köteles gondoskodni a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló (nem csepegő járda) járdák hó és síkosság-mentesítéséről.

Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmú járdaszakasz esetében tisztán tartási kötelezettség a szomszédos tulajdonosok között 50-50%-os arányban oszlik meg.

Az üzletek, szórakozó, vendéglátó és egyéb árusítóhelyeknek van-e hótakarítási kötelezettségük:

A szolgáltató és termelő tevékenységet végző egységek előtti járdaszakaszt - a nyitva tartás ideje alatt - a használó, eltérő megállapodás esetén a tulajdonos köteles tisztán tartani.

Emeletes házak közös képviselői és az intézményvezetők hol tájékozódhatnak arról, hogy pontosan mely járdaszakaszok hó- és síkosság-mentesítésről kell gondoskodniuk?

A Dunanett Kft. ügyfélszolgálatán a délelőtti órákban, a Polgármesteri Hivatal (Dunaújváros, Városháza tér 1.) Városüzemeltetési és Fejlesztési Irodájának 310-es szobáján 2010. november 29.-2010. december 13. között munkanapokon 8 és 12 óra között, illetve szerdánként egészen 18 óráig várják az érdeklődőket, ahol konkrét épületekre lebontva adják meg a szükséges tájékoztatást.

Milyen szélességben kell gondoskodni a járdák hó és síkosság-mentesítéséről?

A kötelezettség a járda teljes szélességében áll fent, amennyiben az nem éri el a 3 métert. Az ennél szélesebb járdaszakaszok esetén a kötelezettség „csak” a 3 méteres szakaszra vonatkozik.

Milyen szabályozás vonatkozik a járdákról ellapátolt, eltakarított hóra vonatkozólag?

A letakarított havat úgy szabad elhelyezni, hogy:- a közlekedést ne akadályozza,- a folyókát, víznyelőt, vízelvezető árkot szabadon hagyja, illetve - a közszolgálati felszerelési tárgyak, vagy egyéb közérdekű létesítmények (pl. tűzcsap, szeméttároló használatát ne akadályozzák.

Mit takarít a város?

A kezelésében álló utakat, kerékpárutakat és azokat a járdaszakaszokat, melyekre senki másnak sincsen takarítási kötelezettsége.

Milyen sorrendben történik a közutak takarítása?

Természetesen prioritási sorrend van, mely alapján elsődlegesen a lejtős útszakaszok, buszútvonalak, főútvonalak takarítása történik meg és ezután kerül sor a mellékútvonalakra és a parkolókra. A kerékpárutak és járdák esetében a prioritást azok kihasználtsága határozza meg.

Pont a fontossági rendszerből adódóan fordulhat elő, hogy a városban látható felemelt lapáttal közlekedő hókotrókat. A hóeltakarítás egy tervezet folyamat, mely szolgáltatás résztvevői előre megállapított terv szerint végzik a takarítást és ennek alapján történik meg a szolgáltatási díj kiegyenlítése.

Mivel történhet a síkosság-mentesítés?

2010. szeptember 1-től úttest kivételével tilos sóval (NaCl) síkosság-mentesíteni. Ma már könnyen beszerezhetők azok a környezetbarát termékek, melyek legalább ilyen hatékonysággal csúszás-mentesítenek.

Hol lehet rendelni Dunaújvárosban megbízható hó- és síkosság-mentesítési szolgáltatást?

A városunk szolgáltató cége: Dunanett kft., (Budai Nagy Antal u. 2., Tel.: 25/436-535, 70/708-5585) vállalja ezt a szolgáltatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.