Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan állítható meg az agrártársadalom elöregedése?

Hogyan állítható meg az agrártársadalom elöregedése?

Nemcsak Magyarországra, de az egész világra jellemző az agrártársadalom elöregedése, ami azt jelenti, hogy amíg a 60 éves kor feletti gazdálkodók aránya magas, addig a 40 éves kor alattiaké rendkívül alacsony. Éppen ezért a kormány új, közvetlen és normatív alapú támogatási formákkal, valamint tematikus programokkal segíti a fiatal gazdákat – mondta el a Rádió Orientnek Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Folyamatosan javul a mezőgazdaság teljesítménye

2010 óta évről évre kedvezőbbek a makrogazdasági adatok, az ágazat kibocsátása folyamatosan növekszik, az előző évben elérte a rekordnak számító 2400 milliárd forintot – mondta az államtitkár. Kiemelte: az ágazat GDP-hez való hozzájárulása is kedvezően alakult, s úgy tűnik, hogy a 2013-as kiugró teljesítményt – amelyben a mezőgazdaságnak kiemelkedő része volt – a tavalyi évben is sikerült teljesíteni. Czerván György ugyanakkor hozzátette, 2014-re vonatkozóan még csupán az első három negyedév eredményei véglegesek, de azok mindenesetre biztatóak. „A kibocsátás mellett a beruházások is folyamatosan növekednek, a tavalyi év adatait összehasonlítva az azelőtti év azonos időszakával, 17 százalékos a növekedés aránya” – emelte ki az államtitkár.

Export – további növelés a cél

Az export terén is célkitűzés a növekedés, főként a magasabb hozzáadott értékű termékek piacra kerülése tekintetében. Ilyenek az élelmiszeripari félkész vagy kész termékek. Czerván György fontosnak tartja a keleti nyitás politikáját, hiszen a magyar export 85 százaléka az Európai Unióba, azon belül is elsősorban Németországba irányul, márpedig az egy lábon állás nem szerencsés. „A távol-keleti országokban ráadásul kimondottan keresettek a mangalica termékek, emellett évek óta növekedés figyelhető meg a szarvasmarha- és a sertéskivitel tekintetében” – emelte ki.

Új támogatási formák

Az ágazat további növekedését célozzák meg az új támogatási formák is, ilyen a sertés anyakoca állatjóléti támogatása, amelyre idén 8 milliárd forint jut. Emellett az is segíti az ágazat növekedését, hogy az élő sertés és a hasított félsertés általános forgalmi adóját 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány. További növekedés várható a juhágazatban is, miután a terület támogatását az idei évtől megháromszorozzák – tette hozzá Czerván György.

Hogyan tartható fenn a GMO-mentesség?

„Magyarországon az alaptörvényben rögzítve van a GMO-mentesség, mi ez által is szeretnénk a kiváló magyar áruk ismertségét és minőségét védeni, valamint piacra jutását segíteni” – emlékeztetett az államtitkár. Kiemelte ugyanakkor, hogy ennek fenntartása nem mindig könnyű, hiszen a fehérjenövények tekintetében importra szorulunk. „Ezért léptünk be a Duna-szója Egyezménybe, amelynek célja a fehérjenövények önellátásának elősegítése, ehhez az új támogatási rendszer is hozzájárul az idei évtől” – tette hozzá.

Vásárlás – az ár után a hazai termék a legfontosabb szempont

Pozitív tendencia, hogy az élelmiszerfogyasztásban 80 százalékos a hazai termékek aránya és a választásnál bár az elsődleges szempont továbbra is az ár, de e mögé második helyre lépett elő a hazai termékek preferálása. Czerván György szerint ez a 2010 óta tartó erőfeszítések eredménye annak érdekében, hogy a magyarok fogyasztói tudatosságát növeljék.

Nemcsak a felnőttek, a gyerekek fogyasztói tudatosságát is szeretné növelni a Kormány: ezt a célt szolgálja az évek óta tartó iskolagyümölcs-és zöldségprogram, amelynek az egészséges életmódra nevelés mellett az is a célja, hogy a gyerekek értékeljék, legyenek tudatában annak, hogy fogyasztásukkal munkahelyek megtartását és újak teremtését támogatják.

Elöregedő agrártársadalom

Az agrártársadalom elöregedése – jelentős a 60 év feletti és alacsony a 40 év alatti gazdálkodók száma-, nemcsak hazai tendencia, de az egész világra jellemző – mondta az államtitkár. Ennek megállításáért és a fiatal gazdák támogatásáért Czerván György elmondása szerint sokat tesz a Kormány. Kiemelte, hogy mostantól az új támogatási rendszerben kötelező elem lett a fiatal gazdák közvetlen támogatása, s ezen belül normatív alapú támogatásra is van már lehetőség. Ezen kívül a vidékfejlesztési programokban lesz egy fiatal gazdáknak szóló tematikus alprogram is, amelyre kizárólag ez a réteg pályázhat majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.