Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 15. 16:59, csütörtök | Helyi

Hosszú, vitatkozós közgyűlés

Hosszú, vitatkozós közgyűlés

Közgyűlés két díjazott, új korszerű út kerülővel Paksra, húsz igen városfejlesztésekre, Kísérlet és óriási lehetőség a mi Duna-partunknál!, sportolói támogatások, bölcsődék nyári nyitva tartása kórházi parkolás.

Két „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj ünnepélyes átadásával kezdődött a 2018. novemberi közgyűlés. Cserna Gábor polgármester Árgyelán Anikónak és Halász-Balogh Adrienn Juditnak adta át a megérdemelt elismerést.

A díjazottal méltatása:

Árgyelán Anikó 1996. április elsején pályakezdőként állt munkába a Dunaújvárosi Családsegítő Szolgálatnál és azóta is folyamatosan a Szolgálat aktív dolgozója.
Akkor szociálpolitikusként dolgozott nem sokkal később országos szinten az elsők között végezte el a szociális munka szakot.
A szakvizsga letétele után nemcsak az ügyfelek körében, hanem az egész város vonatkozásában kamatoztatta tudását.
Pályázatíró tanfolyam elvégzését követően rögtön több pályázatot nyert a Szolgálat, melyeket meg is valósítottak.
Árgyelán Anikó nagy szerepet játszott abban, hogy Dunaújvárosban a Családsegítés elterjedt, népszerű szolgáltatássá vált.
Anikó az évek során számtalan szociális munkás hallgatót képez tereptanárként, akik közül többen jelenleg is a Szolgálat dolgozói.
Több csoportfoglalkozást is szervezett és bonyolított le, például filmklub csellengő fiataloknak, kreatív gyerekcsoportok ünnepekhez, évszakokhoz igazodva, nyári gyermek napközi tábor.
A helyi cégekkel, vállalkozókkal elindította együttműködő kapcsolatát az intézménynek, melyek révén a Szolgálat különböző támogatásokhoz jut.
A városi szintű „Játékfesztivál” rendezvény 18 éves múltra tekint vissza, melynek 2009 óta Anikó az egyik oszlopos szervezője.
A Szolgálat programjaihoz, a dunaújvárosi iskolákkal együttműködve, önkénteseket toboroz, koordinál.
Évek óta karácsony előtt az Élelmiszerbank által hirdetett gyűjtésre sikeresen pályázik. Ennek köszönhetően a dunaújvárosi ügyfelek ünnepét teszi szebbé a nagy mennyiségű élelmiszeradománnyal.
Személyisége mindig higgadtságot, bölcsességet és empátiát sugároz, munkáját hivatásnak tekinti, mindig megtalálja a családokkal a közös hangot.
Dunaújváros MJV Közgyűlése a példaértékű és kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat Árgyelán Anikó családsegítőnek adományozta.

Halász-Balogh Adrienn Judit terápiás segítő 2007. július 2-tól kezdte munkáját a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány daruszentmiklósi szenvedélybetegeket ellátó intézményénél, majd az újonnan megnyíló intézmény, a Dunaújváros Papírgyár út 11. szám alatti integrált intézmény dolgozója lett, amely 2009 augusztusától kezdte meg működését.
Adrienn a szenvedélybetegek nappali intézményénél, mint terápiás segítő végzi a munkáját.
Szaktudását hasznosítva a többi dolgozóval és ellátottal, lakóval együttműködve a kezdeti nehézségeket „átvészelve” segítette az alapítvány munkáját és nőtt fel a feladathoz az intézménnyel együtt.
2015-től az újonnan megnyílt Fidelis & Altus Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. szenvedélybetegek nappali intézményében folytatta munkáját. Gyakorlatias gondolkodása, az egyének, csoportok, sok esetben családok, közösségek problémáinak szem előtt tartása, azok megoldásának segítése érdekében végzett munkája sok fedél nélkül élő ember integrálását segítette elő.
A szenvedélybetegek ellátása jóval több, mint munka. Szolgálat, a szó legnemesebb értelmében. Belső tartást, hivatástudatot, áldozatkészséget, önfeláldozást kíván.
Hivatását a kezdetektől nagy szakmai alázattal, hozzáértéssel gyakorolja. Több ízben írásbeli dicsérettel, oklevéllel is jutalmazták munkáját.
Dunaújváros MJV Közgyűlése a példaértékű és elhivatott szakmai tevékenységének elismeréseként a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat Halász-Balogh Adrienn Judit terápiás segítőnek adományozta.

Az ünnepség végén Lőrinczi Konrád, a szociális, egészségögyi és lakásügyi bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt (képünk).

Út Sárbogárdon-Németkéren át Paksra

Az ellenzéki képviselők csörtéi után Cserna Gábor polgármester említést tett néhány fontos eseményről. Kiemelte, hogy az óvodai intézményhálózat központja átkerült a Lilla közbe, az avatás is megtörtént. A kritikai megjegyzésekre válaszként elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében folyamatosan történnek az egyeztetések és fejlesztések. A 23 városban összesen 260 projekt valósul meg. Városunkról szólva a Dunaújváros – Sárbogárd – Németkér – Paks útvonal fejlesztését említette kiemelten. Nehezményezte, hogy az ISD Dunaferr légszennyezése még az ünnepeken is beborítja városunkat. Kérésére Kiss András, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai nkft. vezetője vázolta az ádventi programot, amely december 2-án kezdődik és naponta 17 órakor kezdődnek a programok.

Januártól drágul az óvodai, iskolai étkezés

Három helyi rendelet módosításáról szavazott a továbbiakban a testület. A város költségvetéséről szóló a meghozott döntések rendeletbe való átvezetését jelentette. Módosította a közgyűlés az egészségügyi alapellátás védőnőkre vonatkozó részét, hogy az igazodjon a tanulói létszámváltozáshoz. A közétkeztetés jövő évre szóló díjmódosítása átlagosan 3%-os térítési díjemelést jelent januártól. A szolgáltató (Zalagast Kft.) jóval nagyobb mértékű áremelésre tett javaslatot, A megszavazott térítés az óvodákban napi 380 Ft.+ áfa, az általános iskolai térítések: tízórai, valamint uzsonna 76 Ft.+ áfa, ebéd 320 Ft.+ áfa. Középiskolai kollégiumokban reggeli 180 Ft.+ áfa, ebéd 341 Ft.+ áfa, vacsora 266 Ft.+ áfa. A diétás étkezés felára +18%.

Húsz kiegészítő városfejlesztést szolgáló döntés

Húsz előterjesztést támogatott zsinórban a testület, amelyek mindegyike valamilyen közbenső döntést tettek szükségessé. Volt köztük több is, amelynél a projektzárás határidejét kellett módosítani. Néhány esetben a kormány, illetve más főhatóság támogató okiratához kellett igazítani az önkormányzati, vagy az adott projektet bonyolító céggel (DVG Zrt. ,Vasmű út 41. irodaház kft. vagy konzorciumi partner) korábban kötött szerződéseket. Volt az előterjesztések között olyan is, amely városunk Integrált Területi Programját, illetve a vízi közműhálózati terveket módosította a folyamatban levő fejlesztési szükségletekre tekintettel A Modern Városok Program szálloda projektjéhez előzetesen megvalósíthatósági tanulmányt kell készítenie a DVG Zrt.-nek. A közgyűlés döntött, ahol szükség volt rá, többletforrás biztosításáról is.

Bölcsődék nyári nyitva tartása, plusz költségtérítés

Fel kellett újítani a Gagarin tér 7-11 Társasház árkádjának felújítása közben 397 ezer forint többletköltség merült fel. A társasház a plusz költség megtérítését kérte az önkormányzattól, amit most megszavazott a közgyűlés.
A bölcsődék igazgatósága a szülők tájékoztatása érdekében döntést kért a bölcsődék jövő nyári nyitva tartásáról. Július 1-től 31-ig zárva lesz a Makk Marci bölcsőde, de ügyeletes bölcsődeként nyitva tart augusztus 1. és 31, között. A többi tagbölcsőde augusztus 1. és 31. között lesz zárva. A szülők, ha szükséges, kérhetik más bölcsődében gondozott gyermekük átmeneti elhelyezését az ügyeletes bölcsődében.
Döntött a testület az önkormányzati alkalmazottak jövő évi béren kívüli juttatástól, ami a törvényi szabályozáshoz igazodva nettó 5 ezer forint lehet személyenként.

Világra szóló kísérlet és lehetőség a mi Duna-partunknál!

A szennyvíztisztító műtől északra a Kavics-Ker Kft. bérel mintegy 20 hektárnyi területet sóder deponálásása. A fővárosi Amitis Mérnöki Vállalkozó Kft. 1082 m² területet bérelhet önkormányzatunktól, hogy az FM Ptojekt Kft.-vel és a dunaújvárosi Ferrobeton Zrt.-vel konzorciumi együttműködés keretében „Moduláris jellegű úszómű technológia kutatása, fejlesztése (Úszómű Projekt) kísérleteit, majd megvalósítását sikerre vigye. (Megjegyzés: a dunaújvárosi kikötő víz felőli falát hajdan vízen úsztatott vasbeton elemek sorából létesítették). A most említett konzorcium itt a Duna-parton hozna létre vízen úsztatható betonelemeket, amelyek a választott helyszínen egymáshoz rögzítve közösségi tereket alkothatnak akár nálunk a fővárosban, akár másutt bel- és külföldön, ahová a vasbeton szerkezetek vízen eljuttathatók.

Döntés a sportszervezeteink jövő évi támogatásáról

Meghirdetett pályázat nyomán döntött a közgyűlés az egyes sportszervezetek jövő évi létesítményhasználati bruttó díjkedvezményeiről az alábbiak szerint:
Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 6.520.843,- Ft
Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 13.459.737,- Ft
Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 51.596.370,- Ft
Titán Sportegyesület 5.880.000,- Ft
Danubius KSE 15.000.000,- Ft
Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület. 10.455.722,- Ft
Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület. 2.760.000,- Ft
Dunaferr Sportegyesület. 47.040.000,- Ft
Dunaújvárosi Atlétikai Club. 12.114.000,- Ft
Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület. 4.000.000,- Ft
Angels Női Jégkorong Sportegyesület. 8.047.560,- Ft
Újvárosi Hokillák Sportegyesület. 7.444.610,- Ft
Dunaújváros Kohász Kézilabda Akadémia Non-profit Kft. 45.884.437,- Ft
DSE Röplabda Akadémia Non-profit Kft. 31.000.000,- Ft
Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 63.500.000,- Ft
A közgyűlés a sportlétesítmény bérleti díj előirányzott keretből bruttó 57.561.641,- Ft összeget elkülönít szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolásáraés tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre, sportszervezetek pályázaton kívüli létesítményhasználatára, fenti tevékenységek oktatási intézmények, jogi és természetes személyek általi igénybevételének biztosítására

Segítség és térítés a vizes sportok versenxzőinek

Mivel a Fabó Éva Sportuszoda a felújítás miatt zárva lesz a jövő év közepéig és sportegyesületek használják az élményfürdő létesítményeit, megnőtt az Uniszol- Létesítménygazdálkodási Zrt. működési költsége, amit idén október 1.-től 2019. április 30.-ig szóló idótartamra 9 millió 700 ezer Ft + áfa összeggel ellentételez a közgyűlés. Egyéb munkák (pl. sátorépítés, majd bontás) térítéseként 4 millió 980 ezer Ft + áfa összeget tétít a cégnek a közgyűlés. A DVG Zrt. időközben elvégzi a kültéri medence hőcserélőjének bővítését bruttó 18,1 millió Ft értékben, amit ugyancsak megtérít az önkormányzat.
A Dunaferr SE úszó szakosztálya és a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesőlet számára 10 – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az iváncsai és a sárbogárdi uszodák edzési célú használatához és ingyenes belépést biztosít az élményfürdőbe. Az úszó szakosztály korosztályos versenyeken való részvétele költségeihez pedig egy és negyedmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.
A Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület számára a 2018. november 10-én Kirishiben megrendezett Szuper Kupa utazási, vízum és szállás költségeihez 1.200.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A kórháznál a parkolás javítása stratégiai kérdés

A fentebb részletezett és további előterjesztésekről való vitát és szavazását követően következhettek a képviselői kérdések.
Lőrinczi Konrád szerint stratégiai kérdés egy megyei jogú városban, hogy biztosított-e a parkolás lehetősége. A gondot jelzi, hogy füves területeken is egyre több a gépkocsi. Indítványozta, hogy a kórházzal közösen tartsanak bejárást és megemlítette, hogy a kórházi kerítés 3 méterrel beljebb helyezésével a gond javítható lenne.
Cserni Béla kritizálta a lehullott lomb eltakarításának hiányát és azt, hogy helyenként felgyülemlő pocsolya akadályozza a gyalogos közlekedést.
Nagy Zoltánné azt kifogásolta, hogy területén a DVCSH Kft. által nyitott munkagödör visszatemetése és a terület rendezése több hónap elteltével sem történt meg.
Gonbos István az Aratók szobor körüli terep helyreállításának elmulasztását tette szóvá, míg Hingyi László jó hírrel szolgált, hiszen a Béke városrészben átadták a közlekedési parkot.

Végül Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő arról a zárt ülésen hozott döntésről adott tájékoztatást, hogy a közgyűlés támogatta egy tanuló indulását az Arany János Tehetséggondozó Programban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.