Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Szeptember 19. 18:55, hétfő | Helyi

Húsüzem Pálhalmán

Húsüzem Pálhalmán

Az Agrospeciál Kft. évi ötezer sertés feldolgozására alkalmas húsüzemet kíván létesíteni. Az e célból módosítandó rendezési terv egy hónapon át megtekinthető a városháza főépítészi irodáján.

Dunaújváros jellemzően ipari város. Ám az ipar palettájáról hiányzik az élelmiszeripar. Ez a megállapítás nem új. Évtizedekkel korábban is sokszor és sokan emlegették.
A pálhalmai székhelyű Agrospeciál Kft. már tavaly nyáron eltervezte, hogy a gazdaságában felnevelt sertéseket feldolgozná egy újonnan létesítendő húsüzemben. Amelynek ideális helye lenne a régi dunapentelei vasútállomás ma lényegében hasznosítatlan területe. Mivel ott vezet el a 62-es főút, a terület megközelíthetősége ideális.
A bökkenő az volt, hogy Dunaújváros rendezési tervében a kérdéses terület felhasználása közlekedési célú, ami megakadályoz minden más irányú fejlesztést. Ezért kezdeményezte az Agrospeciál Kft. a rendezési terv módosítását, amivel Dunaújváros önkormányzata is, a megyei főépítész is egyetértettek azzal, hogy a rendezési tervet nagyobb területrészre kell kiterjeszteni. Az egykori vicinális vasútvonal töltése helyenként 3 méter szintkülönbséget eredményez. Emiatt nagyobb területen ésszerűbb telekalakítás valósítható meg.
Így a rendezési terv módosítása a 62-es út, Rácalmás közigazgatási határa és a Dunaújváros – Pusztaszabolcs vasútvonal által közrezárt területre terjed ki, melynek nagyobb része ipari-gazdasági célú besorolást kaphat (rajzunkon a lila színnel jelölt rész). A pusztaszabolcsi vasúttól keletre eső rész eddig is ipari-gazdasági övezet besorolású volt.
A tervező három lehetséges ütemre bontja az átminősítésre ajánlott, fejlesztésekre kijelölendő területet. Figyelembe véve az ütemezésnél a Földhivatal kifogását, miszerint a legértékesebb mezőgazdasági területek lehetséges igénybevételére a legkésőbb kerüljön sor.
A rendezési terv, amelyet az OetU Kft. készített el, és amely a főépítészi irodán (városháza „A” épület I. emelet) október 19-ig munkaidőben megtekinthető, tágabb horizontot jelöl ki.
Az Agrospeciál Kft. jelenleg csak az első ütem megvalósíthatóságában érdekelt. Az évi ötezer sertés feldolgozására méretezett húsüzemet a volt vasúti raktárépület helyén tervezik felépíteni. Ha a terv zöld utat kap, nem csak élelmiszeripari üzemmel gazdagodik városunk, új munkahelyek is létesülnek és bővül az adózó üzemek köre is.
- csgy -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.