Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 03. 10:26, csütörtök | Helyi

Iskolabezárás - fura közzététel

Iskolabezárás - fura közzététel

Nem szokványos módon került nyilvánosságra az önkormányzat iskola-bezárási koncepciója. A Petőfi iskola honlapján olvashatják szülői tájékoztató címen. Mivel tervezetekről van szó, az ilyen jellegű közzététel egy dologra biztos j

A szülők ugyanis formális logika szerint úgy gondolkoznak, hogy minek irassák olyan helyre a gyereküket, amely nem is biztos , hogy megmarad... a hogyan zárjunk be iskolát módszer első pontja, hogy szivárogtassuk ki, hogy bezárják... Éppen ezért kissé érthetetlen, hogy pont a Petőfi iskola honlapján szerepel. Az A- variáció 2. pontja szerint pont őket csuknák be.

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Szülők!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a városi alapfokú oktatási intézmények esetében átszervezést kíván végrehajtani 2011. augusztus 1-jei hatállyal. Két változatban készült előterjesztés a szerkezeti változásra vonatkozóan a fenntartható és finanszírozható működés érdekében. A „B” változat esetében a szakmai átszervezésen túl az intézmények gazdasági önállósága is megszűnne.

Dunaújváros általános iskoláiba járó tanulók száma az elmúlt 10-15 évben több mint 2000 tanulóval, illetve 100 tanulócsoporttal csökkent.

Önkormányzatunk a változó körülményekhez alkalmazkodva már több szűkítést hajtott végre az ágazat gazdaságos és ésszerű működése érdekében.

A költségvetés adataira, a csökkenő gyermeklétszámra tekintettel ismét szükséges az intézményrendszer felülvizsgálata, a hagyományokon alapuló, szülői igényeknek is megfelelő, de a demográfiai mutatókat is figyelembe vevő átszervezése a minőségi és korszerű oktatás biztosítása érdekében.

A város általános iskolai rendszerét áttekintve két javaslat készült a rendszer átalakítására:

Az „A” változat lényege:

  1. A Szórád Márton Általános Iskola megszűnik, beolvad az Arany János Általános Iskolába. A következő tanévben a volt Szórád Márton Általános Iskola 7-dikes osztálya önálló osztályként folytathatja a jogutód intézményben tanulmányait (amennyiben jelenlegi létszáma: 21 fő megmarad), a többi osztály beleolvad az Arany János Általános Iskola osztályaiba.

A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, mint tagintézmény megszűnik, az ún. szabadidőszárny kivételével értékesíthető, illetve bérbe adható.

A Szórád Márton Általános Iskola épületébe telepíthető a Pentele Baráti Kör, valamint ugyancsak a Magyar út 49. épülete adhat helyet a Jókai utca 19-ben működő intézményeknek.

2. A Petőfi Sándor Általános Iskola megszűnik, beleolvad a Gárdonyi Géza Általános Iskolába. A következő tanévben valamennyi, jelenleg a Petőfi Sándor Általános Iskolában működő osztály önálló osztályként folytathatja a jogutód intézményben tanulmányait (amennyiben a jelenlegi osztálylétszámok megmaradnak). A Petőfi Sándor Általános Iskola bérbe adható, későbbiekben, szükség esetén bölcsődei, óvodai, illetve oktatási feladatok ellátására ismét használható.

3. A Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe beolvad a Logopédiai Intézet, valamint a Nevelési Tanácsadó Intézet, valamennyi intézményegység a Fáy András út 14-ben kap helyet. Egy összetett, közös igazgatású intézmény jön létre 4 tagintézménnyel: az iskola, az EGYMI, a Logopédiai Intézet, valamint a Nevelési Tanácsadó Intézet. A Lilla köz 1. felszabaduló épületrésze bérbe adható, a Waldorf óvoda igényei kielégíthetők.

4. A Szilágyi Erzsébet Általános Iskola beolvad a Dózsa György Általános Iskolába, mindkét iskola a saját épületében marad, közös, kötelező beiskolázási körzettel látja el korábbi feladatait.

5. A Vasvári Pál Általános Iskola beolvad a Móricz Zsigmond Általános Iskolába, mindkét intézmény a saját épületében marad, közös kötelező beiskolázási körzettel látja el korábbi feladatait.

6. A Sándor Frigyes Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény önállósága nem változik.

A fenti intézkedések alapján a lehetséges megtakarítás évi 115,45 MFt.

A „B” változat lényege

Valamennyi átszervezés az „A” változattal megegyező azzal a különbséggel, hogy az intézmények önálló gazdálkodási jogköre megszűnik, a technikai dolgozók foglalkoztatása egy külön gazdasági ellátó szervezet keretében történik (GESZ). A GESZ központja a jelenlegi Szilágyi Erzsébet Általános Iskolában lesz.

Ezen intézkedések alapján a lehetséges megtakarítás évi 121 M Ft.

Mindkét változat esetén a számított megtakarításokat növeli a felszabaduló intézmények értékesítéséből, illetve bérbeadásából származó önkormányzati bevétel, melynek aktuális értékbecslésre vonatkozó megrendeléséről az elfogadott koncepcionális döntésnek megfelelően célszerű intézkedni.

A fenti intézkedésekkel kezelhető a gyermeklétszám fogyása, hosszútávon garantálható az általános iskolai hálózat finanszírozása, biztonságos működése.

A javaslatok kidolgozása a jelenleg hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt.

Petőfi Sándor Általános Iskola

Közalkalmazotti Tanácsa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.