Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. November 08. 08:32, kedd | Helyi

István nem adja fel, mert szürke, unalmas életre vágyik

István nem adja fel, mert szürke, unalmas életre vágyik

Pecsét István szeretné megélni a 30. születésnapját is. Ezért vállal minden kezelést és terápiát, ezért kutatott fel minden lehetőséget, amely számára segítséget jelenthetett. Ezért is jutott, juthatott ki Kínába.

Nem esik kétségbe, nem csügged el, hamarosan már dolgozni szeretne; visszamenni mérnöknek a bányába. Aztán majd: járni szeretne egy lánnyal, koncertekre menni a barátaival, családi vacsorákon ülni, sétálni az utcán, élvezni a telet, az őszt, a tavaszt, és majd gyerekeket nevelni, iskolába kísérni, beszélni nekik a küzdelemről és kitartásról, s arról, hogy a világ mégis csak jó… azaz Pecsét István élni szeretne.
Példa nélkülinek nevezte azt az összefogást Cserna Gábor, városunk polgármestere, amely a fiatalember életének megmentéséért létre jött városunkban. Most még egy nagy levegővétel, s István remélhetően gyógyultan haza jöhet. A polgármester elmondta, hogy még négy millió forintot kérnek a kínai orvosok, hogy be tudják fejezni a fiatalember gyógykezelését. Speciális célzott kemoterápiát alkalmaznak, amelyet kizárólag ott tudnak elvégezni, ugyanis a hagyományos kemoterápiát nem lehet nála alkalmazni, mert István túl van egy májátültetésen.
Ha nincs meg a továbbmaradáshoz szükséges összeg, akkor két hét múlva hazaküldik. Éppen ezért hívott össze rendkívüli közgyűlést Cserna Gábor, hogy megszavazzák: kölcsönadja a város a kért összeget Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány számára. Mivel csupán kölcsönről van szó, ennek visszaadására is segítség született. A Grabarics Kft. és a Renalpin Kft. közösen vállalta, hogy kezességet vállal a városnak a pénz visszafizetésére abban az esetben is, ha a gyűjtőakció nem járna sikerrel.
A képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a javaslatot. A döntést követő sajtótájékoztatón elhangzott Kovács Judittól a DVG igazgatósági tagjától, hogy jelesre vizsgázott a város összefogásból, s a vállalkozók is hihetetlen mértékű társadalmi felelősségvállalásról tettek tanúbizonyságot.


Ő segített másoknak is
Kótai Henrietta, a Grabarics Kft. marketing vezetője elmesélte, hogy különös módon ismerték meg Istvánt. Ő segített a társaságnak. Egy nagy beteg kollégájuk gyógykezeléséhez kerestek lehetőséget, s megkeresték Istvánt, akit akkor már Kínában gyógykezeltek:
- Őt kértük meg, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az orvosokkal, és feltárni a lehetőséget, amivel saját kollégánk gyógyulását biztosítani tudjuk. Így kerültünk személyes kapcsolatba vele, aki önzetlenül, kedvesen, gyorsan reagált kéréseinkre. Példaértékű volt a hozzáállása. Ezért döntöttünk úgy, hogy a saját eszközeinket használva, segítünk Istvánnak is, megpróbáljuk elérni, hogy csak a gyógyulásra koncentrálhasson.


Az adománygyűjtést folytatják.
Jótékonysági programokat szerveznek. A többi között az egyik ilyen a Dunaújvárosi Hírlap által indított rajzverseny: óvodások és iskolások rajzait várják november 4-ig, amelyekre licitálni lehet. A legszebb alkotásokat díjazzák és kiállítást is rendeznek belőle, a jótékonysági estre november 26-án kerül sor a Bartók színházban. Olyan elképzelés is megszületett, hogy a legszebb rajzok majd egy 2017-es falinaptáron szerepelnek, amelynek értékesítéséből származó bevétel is az alapítvány bevételeit gyarapítaná.


István köszön mindent
Pecsét Istvánnal Kínából beszéltük, s hangsúlyozta, hogy adjuk tovább, nagyon köszön mindent.
- Hálás vagyok, hogy nem kell hazamennem, hanem folytathatom a kezeléseket. Ezeket a célzott kemókat 20 naponta kaphatom, összességében hat alkalommal. Még egyszer köszönök mindent, ígérem, nem fogom feladni. Bármennyire is olyan rákkal szálltam szembe, amely a legsúlyosabbak közé tartozik Itt azért jó esélyem van, hogy felvegyem vele a harcot, hiszen olyan kezeléseket kapok, amelyet otthon sajnos nem tudnak biztosítani. Mindezek ellenére bizakodom, s a tények is azt igazolják, hogy van rá okom, hiszen nem találtak további áttéteket. Minden egyes plusz nap, nekem huszonkilenc évesen, ajándék. Küzdök a további napokért. Úgy látom, hogy a város is bízik bennem. S köszönöm Grabarics Gáboréknak és a Renalpinnak, hogy kezességet vállalnak értem, már, mint a pénzért, amire szükségem van. A könnyeimmel küszködtem örömömben, amikor megtudtam. Előtte nagyon elkeseredtem, hogy itt a célnál kell feladnom. Nagyon hálás vagyok a polgármester úrnak is, hogy mellettem áll. Én úgy szeretnék hazatérni Dunaújvárosba, hogy meggyógyultam. S köszönöm, hogy ebben a küzdelemben nagyon sokan támogatnak. Hogy mi hiányzik a legjobban? Talán az, amit elvesztettem 16 évesen, ami a legjobban hiányzik azóta is. Az egészségem. Szürke, unalmas, munkával teli hétköznapokat szeretnék. Ez okozná a legnagyobb boldogságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.