Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. November 24. 07:18, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jelentősen csökkent a kábel- és fémlopások száma két év alatt

Jelentősen csökkent a kábel- és fémlopások száma két év alatt

A Magyar Államvasutaknál (MÁV) két év alatt a hatodára csökkent a kábellopások száma, a fémlopásoké pedig a harmadára,

amelyet a fémkereskedelemről szóló, két éve bevezetett szabályozás sikerének tulajdonít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a MÁV Zrt.
A tárca, az adóhivatal, valamint több közszolgáltató - az Elmű, a MÁV és a BKV - közösen értékelte a jogszabály bevezetésének eredményeit, megállapítva, hogy az adatok alátámasztják a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2013-ban kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendeletei létjogosultságát - ismerteti az NGM és a MÁV az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a fémkereskedelmi szektor tisztulása érdekében a MÁV a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzéseket.

Az idén november 4-ig összesen 2045 darab fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak, ebből 948 esetben állapítottak meg jogsértést a NAV munkatársai. Az adóhatóság vámszervei összesen 137 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, ezek eredményeként összesen mintegy 956 millió forint bírságot szabtak ki, a fémkereskedelmi ellenőrzések során pedig több mint 8700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le - közölték.

Kedvezőek a változások a MÁV Zrt.-nél is: szabályozás bevezetését megelőző időszakban jellemző több száz esethez képest, 2015-ben eddig összesen 57 kábellopást, rongálást követtek el a Magyar Államvasutak területén. A vasúttársaság számára különösen fontos a fémlopások visszaszorítása, mivel ezek esetenként veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát is.

A közleményben leszögezik: a fémlopások visszaszorításával sikerült megóvni a kulturális javak egy részét, amely a közszolgáltatóknak is jelentős anyagi megtakarítást jelent.

Címkék: kábel, kábellopás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.