Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Április 14. 07:48, csütörtök | Helyi

Jó hírek Táborállásról

Jó hírek Táborállásról

Majdnem 290 millió pályázati támogatást ítélt meg Dunaújvárosnak az Irányító Hatóság a megcsúszott táborállási löszpart stabilizálásához. Errőlis, a megtett intézkedésekről is, az érdekeltek kérdéseire is sajtótájékoztató

Többnyire jó hírekkel szolgált a 2011. április 12-én a táborállási partmozgással kapcsolatos intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón dr. Kukorelli Sándor jegyző, Szendrődi Tibor, a polgármesteri hivatal Városüzemeltetési és Főépítészeti Igazgatóságának vezetője. A leglényegesebb – egyelőre elektronikusan továbbított – jó hír, hogy az Irányító Hatóság a sajtótájékoztatót megelőző napon elbírálta Dunaújváros pályázatát és csaknem 290 millió forint támogatást ítélt meg. Ez a kért összegnél egymillió forinttal kevesebb. A hivatal felkészült arra, hogy a hivatalos írásbeli értesítés kézhezvételekor nyomban elindítsa az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárást, kiválasztják a lebonyolítást végző közbeszerzési szakértőt, hogy minél hamarább megkezdhető legyen a löszpart stabilizációját szolgáló érdemi munka. A kezdés várható ideje a nyár közepe. Addigra be lehet szerezni a kivitelezéshez szükséges vízjogi engedélyt is, amellyel még nem rendelkezik a hivatal.

Lezárult az a vizsgálat, amely arra keresett választ, hogy a kérdéses terület ingatlantulajdonosai szabályosan elszállíttatták-e a szennyvizet, vagy szabálytalanul elszikkasztották azt. A vízórán mért víz és a szippantással elszállított víz egyenlege 44 ingatlan esetében (a tavaly julius és szeptember közötti adatokat vizsgálták, a locsolási használatot is figyelembe véve) megfelelő volt. Egy egy tulajdonorst nem sikerült fellelni.

Válaszoltak arra a kérdésre is, hogy az ősszel elvégeztetett dréncsövezés (a tervezett beruházás előrehozott része volt ez) milyen hatással járt. Nos, 21 ponton mérték november óta minden hónapban a talaj mozgását. Az lelassult, de nem szűnt meg. A lefektetett dréncsövek mentén 20 – 20 méteres sávban érzékelhető a hatás. A mozgás márciustól miliméteres nagyságrendő, az 1,5 centimétert nem haladta meg. A 21 mérési pont mindegyike mozog, van, ahol emelkedés észlelhető. Az Ivó utcában a talajvízszint több mint két métert süllyedt, az „átgyúrt talajú”Üdülő sor környékén viszont csak fél méter.

Nem kedvező a válasz az érintett területre vonatkozó ingatlanok adómentességére. A kérelmet mind az illetékes bizottság, mind a közgyűlés elutasította azzal az indokkal, hogy a fizetendő adónál sokszorta nagyobb összeget fordít az önkormányzat a terület stabilizálására. Többen kérték, hogy vásárolja meg ingatlanukat az önkormányzat, ők nem kívánnak visszatérni. Erre a kérelemre még nincs végleges válasz. Ahhoz meg kell várni a másodfokon eljáró hatóság, a közigazgatási hivatal vizsgálatát arról, hogy terheli-e mulasztás a helyi építési hatóságot az építési engedélyek kiadásaának törvényessége tekintetében. A hivatal ezirányú belső vizsgálata nem állapított meg ilyesmit. Kisajátítást csak azokon az ingatlanrészeken tervez az önkormányzat, amelyekre a stabilizációs műszaki megoldásnál szükség lesz.

Többször is szó volt arról, hogy az ingatlantulajdonosoknak beleegyezési nyilatkozatot kell tenniük, miszerint ingatlanukat a munkát végzők rendelkezésére bocsátják. Mintegy tízen nem adtak ilyen nyilatkozatot a tájékoztató napjáig, de egy részüket sikerült elérni és van ígéret a megadására. Mivel a pályázathoz szükséges hiánypótlás napja április 15., van esély arra, hogy csupán néhány ingatlan marad ki. Azokon sajnos nem lehet elvégezni a tervezett munkálatokat, ami rontani fogja az egész partfal-stabilizáció hatékonyságát, magyarázta a kérdés fontosságát Szendrődi Tibor.

A Harcsa utcai telkesek azt kifogásolták, hogy az eddig elvégzett dréncsövezés miatt pangó víz akadályozza utcájukban a közlekedést. Erre az volt a válasz, hogy a kivitelező vállalta: április végéig helyreállítja az utca korábbi állapotát.

Többen is kérdezték, hogy a területre vonatkozó tilalmak enyhítése mikor várható. Lóki Richárd és dr. Kukorelli Sándor válasza. Szakértői vélemény alapján kellett életveszélyesnek minősíteni Táborállás meghatározott részét. Ilyen értelemben a jogi helyzet változatlan. Ha sikerül a nyár folyamán a már említett partfal-stabilizációs munkákat elkezdeni és azok befejeződnek az év végére, amire van remény, akkor lesz érdemes megkérni egy új szakértői véleményt, amely remélhetően lehetővé teszi a korlátozások feloldását.

cs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.