Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Június 05. 09:04, szombat | Helyi

Jön az árvíz

Jön az árvíz

Árad a Duna . Budapesten már teljes hosszában lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot, illetve a Margitsziget egyes részeit. A szakemberek 800-820 centiméteres tetőzésre számítanak a fővárosban. Nálunk 682 centiméteres vízmagasság v

-          A strandolók helyett az árvíz elleni védelemmel kellett foglalkoznunk - mondjaSelyem József ,a  Fabó Éva  Sportuszoda részegvezetője. – Társaságunk , a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. kapta meg városunk önkormányzatától július 1-jétől augusztus végéig feladatul a szabadstrand üzemeltetését. Minden engedélyt beszereztünk, minden feltételt biztosítottunk, már a nyitásra vártunk, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ár ellen kell felkészülnünk. Egyeztettünk a katasztrófa-védelem vezetőivel, a tulajdonost képviselő DVG vagyonkezelő Zrt. munkatársaival, a tűzoltósággal, hogy mikor, mi lesz, legyen a tennivaló.  A Remix sajnos várhatóan megint vízbe fog kerülni, ezért azt is valamint a szociális helyiségeket is homokzsákokkal vettük körbe, a területen lévő ingóságokat máshol helyeztük el, gondoskodtunk a villamos berendezések védelméről is, ám ha mindez nem vezet eredményre, eldöntöttük, hogy abban az esetben a strand teljes területét feszültség-mentesítjük.  Természetesen az ár elvonultával minél előbb helyre fogjuk állítani a szabadstrandot, és reméljük , hogy a víz minősége is rövid idő alatt alkalmas lesz arra, hogy engedélyezzék  ismét a strand vizét fürdésre.

  A Szalki-sziget másik végén a csápos kutak vannak. Azok biztosítják városunk vízellátását.  Ugyan a kutakba ember emlékezet óta nem került az ár, mégis a DVCSH szakemberei minden várható és váratlan helyzetre felkészültek, s gondoskodtak arról, ha szükséges az ivóvizet adó létesítményeket mindenképpen megvédjék az ártól .

-          Nem is ez a legnagyobb gond -  magyarázza Gergő Edmond,  Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. víztermelési és vízellátási részlegvezetője -  Villamos árammal működnek a szivattyúk , amelyek felhozzák a kutakból a vizet. A csápos kutak áramellátását biztosító két transzformátor az ártól veszélyeztett területen területen van. Első sorban ezek védelméről gondoskodtunk, de minden eshetőségre felkészülve megegyeztünk az EON-nal, hogy szükség esetén biztosítanak nekünk egy mobil áramfejlesztő rendszert. Igyekszünk  úgy felkészülni, hogy a város lakói a szolgálatásunkban semmilyen zavart vagy fennakadást ne érezzenek.

A csatorna-hálózatért felelő szakembereknek az elmúlt időszakban nem volt pihenő idejük, a folyamatos esőzések állandó készenlétet igényeltek. Most is van feladat.

-          Állandóan nézem az előrejelzéseket – mondja Varga Gáza, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. csatorna-hálózati részlegvezetője. – Ha szükséges azonnal elrendelem a víz alá kerülő területek kizárását a csatorna-rendszerből.  Duna vizet, nem szállítunk szennyvízként. Egyik ilyen rész a Halászcsárda. Ahol egyértelmű, hogy nem okoz fennakadást a kizárás, hiszen úgy sem használják az ingatlant az áradás idején. A másik veszélyeztett terület a Halász sor, de ott reményeink szerint nem érzik a fogyasztók, hogy gond lenne a szolgáltatásban, hiszen a házakból el tudjuk vezetni a szennyvizet, a továbbítás problémája pedig már a mi gondunk.  Ha a szolgáltató  áramtalanítja a területet, az átemelők sem tudnak  működni.  Az ár elvonulása után is az a dolgunk, mint mindenki másnak, takarítás és fertőtlenítés.

-          Nagy tapasztalattal és kimagasló felelősségtudattal rendelkeznek a kollegáink – összegzi az előkészületeket Pikóné Perjési Irén, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. ügyvezető-igazgatója. – Ha szükséges ügyeleti időn kívül is, szó szerint éjjel nappal,hét közben és hétvégén is rendelkezésre állnak.  Tisztában vannak azzal, hogy munkájukon a város ivóvíz – és csatorna-ellátása múlik. Igyekeznek felkészülni a várható eseményekre, s készen állnak arra is, hogy megoldják azt, amire előre nem lehet számítani. Az ivóvíz- és csatorna- szolgáltatások biztosítása rajtunk nem fog múlni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.