Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre jobban járnak a szivarozók

Jövőre jobban járnak a szivarozók

Áprilistól jelentősen emeli a vágott dohány és az olcsóbb cigaretták adóját a kormány, nyártól viszont megfelezné a szivarok terhelését. Az új kereskedelmi rendről szóló törvény indoklása szerint egy olyan adóstruktúra a cél, amely “kevésbé teszi függővé” az adóbevételeket a gyártók árpolitikájától -írja cikkében aVilággazdaság.

A vágott dohánynál az ár százalékában meghatározott adómértéket eltörlik, és csak egy fix összegű, a mai minimumnál 12 százalékkal nagyobb adót határoznak meg.

Ezzel a költségvetés bevételei elvben magasabbak lesznek, de biztosabbak aligha. A sodrós cigik ára nőni fog: a legolcsóbbaké számításunk szerint közel 10 százalékkal, a drágábbaké 6-7 százalékkal. Ez a fogyasztóikat ismét a feketepiac felé terelheti.

Ez várható a cigarettáknál is, ahol a százalékos jövedéki adó csökkenését kíséri a fix összegű tétel 25 százalékos és a minimum adómérték 12,5 százalékos emelése. Számításunk szerint minden dobozonként ezer forintnál olcsóbb termék árát emelni kell, míg a drágábbakét nem feltétlenül. Ez azoknak a gyártóknak és forgalmazóknak jó, amelyek portfóliójában több a minőségi márka.

Még jobban járnak azok, amelyek a legmagasabb kategóriájú dohányárukkal foglalkoznak. Ma a szivarok, szivarkák jövedéki adója az eladási ár 28,5 százaléka, ez jövő júliustól 14 százalékra csökkenhet. (Igaz, bevezetnek egy darabonként négy forintos minimumot.) Így egy 3000 forintos Romeo y Julietta szivar ára 2500 forint környékére eshet vissza. A szivarkák is nagy árelőnyhöz jutnak, hiszen feleakkora lesz rajtuk az adó, mint a cigarettákon.

A változást a kormány azzal indokolja, hogy “Magyarországon – mind a gyártás, mind pedig a fogyasztás tekintetében – jelentős szerepe van a szivarkának”, és “indokolt óvatosan közelíteni a termék adójának meghatározásához”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár