Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 05. 16:35, hétfő | Helyi

Jubilál a Vasas !

Jubilál a Vasas !

Három színházi bemutatóval, neves előadók meghívásával, új honlappal vág elébe a jövő évi hatvanéves évfordulónak a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes.

A Balogh Edina és Varga Péter művészeti vezetésével működő együttes december 17-én tartja szokásos év végi seregszemléjét, amikor is a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában Karácsonyi műsorukkal lép a helybéli közönség elé. Két előadás is megtölti a nagyterem nézőterét, az első délután három órakor, a második este hét órakor kezdődik. Előtte azonban december 10-én meghívásukra városunkba érkezik és előadást tart Novák Ferenc, Kossuth-díjas koreográfus.

- Négy évvel ezelőtt fogalmaztuk meg egy ifjúsági táncműhely létrehozásának ötletét. Nemrégiben szóba hoztuk Balogh Edináéknak, akik jó néven vették a kezdeményezésünket – avat be az elképzeléseikbe Szántó Tamás tánctanár és koreográfus. – Végül is harmincegy fővel megalakult az Ifjú Koreográfusok Fóruma, amelynek keretében már hét pályamű megszületett, ebből kettő koreográfián szeptember óta dolgozunk. Különböző programok szervezésében gondolkodunk, s kivesszük a részünket a hatvanéves évfordulóból. – Rácsodálkoztunk magunk is, milyen érdekes dolgok járnak a fiatalok fejében, milyen koreográfiákat találnak ki – tette hozzá az elhangzottakhoz Balogh Edina. Ezekből szeretnénk jövő áprilisban-májusban megszervezni az Ifjú Koreográfusok Bemutatóját a Bartók Színházban. – Az együttest mindig is a folyamatos megújulás jellemezte – vette át a szót Gulácsi Zoltán, az MMK munkatársa. – A táncegyüttes elmúlt húsz esztendeje összefonódott a ház életével, hiszen az utánpótlás felkészítésének, a próbáknak ez ad otthont. Ami viszont szembetűnő, hogy a fiatal generáció tagjai nem csak elmennek, hanem vissza is jönnek, hogy segítsék az itteni munkát. – Valóban megújulást, frissességet érzek a tagokban és az együttesben – hangsúlyozta az együttes művészeti vezetésének hölgy tagja. Ezt igazolta Szőke Genovéva tánctanár: - November 19-én, Alapon, a Fejér Megyei Minősítő Fesztiválon ezüstminősítést kapott az utánpótlás csoport, és a „Kecskemese” koreográfia kiemelt dicséretben részesült.

Az idei év
- Májusban az IDO fesztiválon Riesában a felnőtt csoport 3. helyezést ért el
- A 10 év után újjáélesztett Szolnoki Fesztiválon, amely a magyar amatőr néptánc-mozgalom seregszemléje, s ahol a legjobb együttesek meghívásos alapon vehetnek részt, a felnőtt együttes szakmai tudását emelték ki
- A balatonboglári Pünkösdi Fesztiválon az együttes csoportjai 2. és 3. helyezéssel tértek haza. Ezen kívül az együttesek (30) képviselőinek szavazatai alapján különdíjasak lettek a legkisebbek és a legnagyobbak
- Augusztusban a felnőtt csoport tagjai az idén is szerepeltek az Egri Csillagok musical mind az öt előadásán
- A szeptembertől indult 2011/12-es évadban 6 csoporttal – az óvodásoktól a felnőtt korosztályig – közel 180 fő alkotja a táncegyüttest
- December 10-én 16 órától nyitott előadás keretében vendégük lesz Novák Ferenc „Tata”, a Kossuth-díjas koreográfus (a helyszín egyeztetés alatt)
- Karácsonyi műsor december 17. 15 órai és 19 órai kezdettel a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában

A jövő év
- Az együttes alapításának 60. évfordulójának méltó megünneplése
- Az elméleti előadássorozat következő vendége: Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes vezetője
- Március-áprilisban az Eltüsszentett Birodalom színrevitele – új szereposztásban - Dunaújvárosban és az ország különböző pontjain
- Április-májusban Ifjú Koreográfusok Bemutatója a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában
- Májusi szokásos fesztiválszereplések
- Augusztusban az Egri Csillagok musicalben közreműködés
S ahhoz, hogy naprakészek legyünk a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes életében, fellépéseiben, fesztiválszerepléseiben, honlapjukat is megújítják. Az együttes működésének segítéséhez pedig várják a SZJA 1%-os felajánlásokat.

Szerencsés egymásra találás az Öko-Ferrel
- Dunaújvárosiként figyelemmel kísérem a Vasas Táncegyüttes sorsát, s a magunk eszközeivel, nem a megszokott módon támogatjuk azt. Mindenhol ott szeretnénk lenni, ahol a gyerekek jelen vannak, minden alkalmat, lehetőséget megragadunk a fiatalok környezettudatos gondolkodásának formálására, elmélyítésére. Éppen ezért, a Zöld Karácsony mikulásfalvi programjainak is szereplőivé váltunk, miként a Vasas Táncegyüttes kiscsoportja – tudtuk meg Mányi Istvántól, az Öko-Ferr Hulladékkezelést Koordináló Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától, aki az általa irányított társaság képviseletében a Vasas dunaújvárosi táncegyüttesével hosszútávra tervezi az együttműködést.


Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.