Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 06. 21:26, hétfő | Helyi

Kemény lobbi a kórházunkért

Kemény lobbi a kórházunkért

- Hogy állnak a CT vásárlásával?- fordultunk Dr. Mészáros Lajoshoz, a Szent Panteleon Kórház főigazgatójához.

- Örömmel számolhatok be arról, hogy nem régiben voltak itt a beszállítók szakemberei, megnézték a CT-helyét, s megvizsgálták, milyen műszaki feltételeket biztosítani az üzembe helyezéséhez. Megállapodtunk ugyanis a mohácsi kórházzal, hogy nagyon kedvező áron tudjuk megvenni az ő a hatéves nagyon jó állapotú berendezésüket. 25 millió forint a nettó ára, s erre teljes mértékben megvan a pénzünk, így nem kell hitelt felvennünk.
- Megfelel ez nekünk?
- Pályázaton nyertek a mohácsiak egy új készüléket, s ez a nagyon jó állapotú berendezés feleslegessé vált számukra. Természetesen ezzel a vásárlással nem vagyunk kizárva mi sem a pályázatokból, s elképzelhető, hogy az alatt a hat év, amely még ennek a készüléknek várható élettartama sikeresen tudunk majd mi is pályázni. Egyébként ugyanolyan korszerű, mint amit eredetileg venni szerettünk volna, 16 szeletes, jól használható, az országban ebből a típusból van a legtöbb, ezért viszonylag olcsóbban juthatunk alkatrészhez is.
- Ez, ami minden dunaújvárosit közvetlenül érint. Közvetve pedig rendkívül fontos számunkra a kórházak átszervezésének kérdése. Cserna Gábor, polgármester azt nyilatkozta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a dunaújvárosi kórházat a súlyának és a feladatkörének megfelelően értékeljék. Hogy állnak most ezek a tárgyalások
- Szerencsére elég messzire jutottunk az első állásponthoz képest, amely az egy megye, egy kórház alapélvet szorgalmazta. Már induláskor látszott, hogy ez nem lesz a mi esetünkben használható modell. Azzal érveltünk, hogy ez nagyon nagy a távolság a két kórház között ez rontaná az ellátás biztonságát. A másik érvünk az volt, hogy speciális Dunaújváros elhelyezkedése, hiszen nagyon nagy megyén kívüli vonzáskörzettel rendelkezik. A kórházunk kapacitása és méretei úgy alakultak ki, hogy a városon, sőt megyén kívüli körzetet is ellát. Így a megyei kórházzal történő egyezkedések során arra a megállapodásra jutottunk, hogy azok a szakmáinkat is megtarthatjuk, amelyek városi kórházakban nem találhatók. Veszélyeztetett szakmáink voltak: az urológai, a szemészet, a fül-orr-gégészet, az infektológai, a hematológia és a diabetológia. Gyakorlatilag ezekből a megyénként legalább egyet kell működtetni, s a városi kórházakban nem kötelező. Azzal érveltünk, hogy ugyan nem kötelező, de nem is tiltott. Mivel mi nagy és kiterjedt ellátási területtel rendelkezünk, így a betegeink ellátási színvonalát rontotta volna, ha az illetékes megyeszékhelyre kellene utazniuk ilyen jellegű kezelésekért. Már pedig ennek az átszervezésnek első sorban az volt a célja, hogy javítsa az ellátás színvonalát.

- Ezek az osztályoknál akkor ágycsökkentés lett volna?
- Ágycsökkentés illetve nem önálló osztályként működtek volna, hanem betagozódva különböző mátrixokba. De szerencsére ez már lekerült a napirendről, köszönhetően dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek és Cserna Gábor polgármester úrnak. Nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a mi betegeink számára kedvezőbb konstrukció alakuljon ki.
- Mi fog akkor változni?
- Kötöttünk a megyei kórházzal egy kompromisszumot. Abban maradtunk, hogy azokon a területeken, amelyeket mi nem végzünk, hozzájuk irányítjuk a betegeket nem pedig Budapestre. Így az onkológiát és az invazív-kardiológiát megyén belül tartjuk. Persze, vannak olyan betegségek, amelynek kezelése ezentúl is Budapesten történik. De van ennek a megállapodásnak egy ránk nézve is kedvezőbb eleme. A mi szemészetünk végez olyan műtéteket, így a victrektómia, amelyet Székesfehérvár nem végez, ezeket a fehérvári kórház nem Budapestre, hanem hozzánk küldik. Nagyon fontos számunkra az, hogy városunk ellátási területéhez tartozik néhány Tolna és Bács Kiskun megyei település is, a közeljövőben az ott élők ellátására jutó költségvetési finanszírozást mi fogjuk majd kapni. Gazdálkodásunkat nagyon kedvezően érinti ez a döntés.
-Polgármester úr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány ismét konszolidálni fogja a kórházakat, a mi kórházunk mennyire adósodott el?
- Az a hír, hogy április elején a fenntartó, az ÁEK átveszi a kórház adósságait és saját hatáskörében intézkedik. Cserébe elvárja azt, hogy a kórházak mindent megtegyenek a nullszaldós működésért. Jelenleg 450 millió forint lejárt határidejű számlánk van, ez egy bő egyhavi finanszírozási késést jelent. Viszonylag stabilan működő intézmény vagyunk. Ha megkapjuk a megyén kívüli területekre is a finanszírozást, és sikerül a kórház épületébe visszahozni a krónikus ágyainkat Kulcsról és Várpalotáról, akkor teljesíteni tudjuk az elvárásokat.
- Miért fontos a krónikus ágyak kérdése?
- Ezek a területek profitábilis tevékenységek, a nyereség eddig - a hely hiány miatt - nem nálunk, hanem külső szolgáltatónál csapódott le. Az új épületszárny felépítésével felszabadulnak helyeink, hogy ezek az osztályok is visszakerülhetnek a kórházunkba. Mindezek mellett a betegek irányítása és ellátása is sokkal könnyebbé válik egy épületen belül.

- A TVK, azaz a teljesítményvolumen korlát miatt néhány területen hosszú várakozási idő alakult ki. Lesz-e ebben változás?
- Tervben van az, hogy a gyermekellátás és egyes sürgősségi ellátások kikerülnek a teljesítmény volumen korlátai alól. Természetesen a sürgősségi ellátásokat eddig is korlátozás nélkül elvégeztük, ennek csak finanszírozási hatása volt kedvezőtlen ránk. Ha megszaporodtak a sürgősségi ellátások, akkor az a tervezett ellátások rovására ment. Ha megkapjuk a megyén kívüli ellátásokért is a TVK-t az nagy könnyebbséget jelent majd. Addig is jó hír a várólistákon levőknek, hogy még az idén külön keretet biztosít a kormány, hogy a legégetőbb nagyízületi protéziseknél és a szemlencse beültetéseknél csökkentse a várólistákat. Így előzetes számításunk szerint felére fog csökkeni a várakozási az idő.

- Belakták az új szárnyat, mi eddig a tapasztalat?
- Néhány garanciális javítás még folyamatban van. Összességében a kollégáink szeretnek az új, korszerű műtőben műteni, az intenzív osztályon végzett munkában pedig nagy előrelépést jelentenek az új altató lélegeztető gépek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.